Blue Lagoon in IJsland – go or no go?

Travel must do // Blue Lagoon go or no go?

Een van de bekendste attracties van IJsland; de Blue Lagoon. Bij een korte stop op IJsland gaan vele toeristen nog snel even dobberen in het blauwe water. Maar tegenwoordig hoor ik ook van veel mensen, vooral de mensen die wat langer rondreizen, dat ze de Blue Lagoon overslaan. Tijdens mijn reis aan IJsland kon ik het niet laten om toch een bezoek te brengen. Het blijft toch een van de bekendste attracties van het land en voor een keer waren we niet gebonden aan de tijden van de zon. Is de Blue Lagoon een go of een no go tijdens een bezoek aan IJsland? Ik vertel het je en geef een aantal tips voor je bezoek.

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

In IJsland vind je genoeg natuurlijke thermale baden. In tegenstelling tot de Blue Lagoon, deze is namelijk niet op een natuurlijk manier ontstaan. Aangelegd door de bewoners, wordt het bad gevuld met water uit de nabij gelegen Svartsengi centrale. Het water in de Blue Lagoon heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 38 graden. Het water is enorm zout en bevat veel kiezelzuur.

Blue Lagoon IJsland

Sinds 1991 is de Blue Lagoon een van de trekpleisters van het eiland. Helemaal sinds ze erachter zijn wat voor heilzaam effect het water heeft op allerlei huidziekten, is het een populaire plek geworden. Ieder jaar wordt het bezocht door ruim 400.000 toeristen. De enorm blauwe kleur van het water komt door de hoge temperatuur waardoor mineralen en sulfer worden opgewarmd. Wanneer je de normale toegangsprijs betaald, kun je je gezicht alleen insmeren met silica. Hierdoor zie je allemaal mensen om je heen dobberen met witte gezichten. Heerlijk voor je huid. Helaas is het water minder fijn voor je haar.

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek. Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

Ervaringen Blue Lagoon IJsland

Onze road trip in IJsland sloten we af bij de Blue Lagoon. We konden het niet laten om hier een bezoek aan te brengen en dit zelf te ervaren, ondanks de enorme prijs die ervoor betaald. Normaal ga ik eigenlijk nooit naar een spa, dus dit was voor mij dan ook even wennen. Het complex is enorm groot en ik voelde mij niet helemaal op mijn gemak met mijn wandelschoenen nog aan tussen alle vrouwen die er tip-top uitzagen ;). Na een douche, doken we vanuit het gebouw het water in. De temperatuur buiten was rond het vriespunt, dus gelukkig konden we vanuit het gebouw het bad in. Gewapend met een Go-Pro probeerde ik een aantal foto’s te maken. Toch handig, een camera die nat kan worden. Uiteindelijk wilde ik natuurlijk ook een aantal foto’s maken met mijn telefoon. Dit bezorgde mij iets moeilijkere momenten, al zwemmend mijn telefoon niet laten vallen.. (Ja er zijn hoesjes te koop, maar die vond ik te prijzig). Het was heerlijk om te dobberen in het warme water in de buitenlucht. Op sommige plekken is het water iets warmer dan op andere. Mijn gezicht insmeren met silica moest natuurlijk ook even gebeuren. Na een uur had ik het wel redelijk gezien, het is en blijft toch een populaire bezienswaardigheid waar veel mensen komen om te drinken.

Wist je dat je ook kunt overnachten bij de Blue Lagoon?

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek. Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

Toeristische bezienswaardigheid

Doordat het enorm toeristisch is geworden, zijn de bedragen inmiddels redelijk opgelopen. En voor werkelijk alles vragen ze geld. Wat dacht je van een drankje voor 10 euro of betalen voor handdoeken en slippers. Wij hebben het dan ook zo goedkoop mogelijk gehouden en alleen het entree ticket betaald (ongeveer 40 a 50 euro). Is het uiteindelijk de moeite waard geweest om te bezoeken? Ik vond het een leuke eerste ervaring met een natuurlijke bron. Het is en blijft toeristisch en er hangt een prijskaartje aan. Maar ik vond een ervaring die je niet mag missen tijdens een bezoek aan IJsland, maar wel een keer. De volgende keer ga ik op zoek naar een natuurlijke bron.

Tips Blue Lagoon

 • Neem je eigen handdoeken (meerdere!) en slippers mee.
 • Wil je je telefoon gebruiken, koop dan in Nederland alvast een waterdicht hoesje.
 • Reserveer vooraf. Er wordt een maximum aantal bezoekers toegelaten, dus mocht je het willen bezoeken, reserveer dan in Nederland alvast je kaartje.
 • De meeste mensen plannen het bezoek net voordat ze naar Nederland terug gaan. Ideaal want de Blue Lagoon ligt namelijk op 20 minuten van de luchthaven.
 • ’s Avonds is het een stuk rustiger. De meeste touringcars zijn dan al vertrokken.
 • Doe je sierraden af van te voren. Deze kunnen namelijk verkleuren.
 • Spoel je haar af met conditioner.
 • Je moet naakt douchen voordat je in zwemkleding het bad betreed.
 • Wanneer de zon schijnt is een zonnebril geen overbodige luxe.

Meer lezen over IJsland?

Is de Blue Lagoon in IJsland het bezoeken waard? Tips voor je bezoek.

You may also like

4 reacties

 1. Het leek mij ook zeker horen bij een bezoek aan IJsland. Maar met een man die niet van badderen houdt vond ik het prijskaartje gewoon te hoog. Wij hebben dus een prima alternatief gevonden. Was ook leuk! En fijn om weer even op te warmen!

  1. Ik ben ook niet zo’n badder fan, maar wilde het toch graag proberen. Maar snap dat het een prijskaartje is en dat er vele andere alternatieven zijn in IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *