Kroatië – Dalmatie: Het Plitvice National Park en omgeving (incl. video)

Favorite Friday #10 // Natuurwonderen

Dalmatië. De streek die mij geraakt heeft. Armoede wil ik het niet noemen, maar de oorlog heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten. Vele huizen tonen nog de gebeurtenissen van zo’n 25 jaar geleden. Het landschap doet af en toe Scandinavisch aan met de groene vlaktes om ons heen. We slingeren door de bergen richting de verschillende plaatsen. De wolken spelen met de schaduw op de bergen. Toch is Dalmatië een prachtige streek waarin de toeristisch trekpleister van Kroatie te vinden is: Het Plitvice National Park.

Otocac

Een plaats waar veel gevochten is in de oorlog. We zien een mix tussen oud en nieuw. Sommige huizen worden niet meer opgeknapt, andere vullen de gaten en gaan verder. In het dorp valt niet zo veel te beleven, maar de herinneringen aan de oorlog zetten je aan het denken.

Dalmatie Kroatie

Dalmatie Kroatie

Kuterevo

Op zo’n 25 kilometer van Otocac ligt een klein bergdorpje Kuterevo. Een dorp waar een kleine stroom toeristen komt om het weeshuis voor beren te bezoeken. Ooit begonnen omdat een verdwaald weesje in het dorp terecht kwam. In het opvanghuis leven 9 beren. Ze beschikken over twee verschillende verblijven waar de jonge beren gescheiden leven van de oudere beren. Op dit moment zijn er 3 kleine beren in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar. Beren die hier leven worden ouder dan in het wild. Daar worden ze tussen de 15 en 20 jaar, in het opvanghuis 30 tot 40 jaar. Doordat ze opgroeien in het weeshuis kunnen ze niet meer de natuur in, ze hebben leven in het wild natuurlijk niet meegekregen. Het mooie aan dit opvanghuis is dat het helemaal op vrijwilligers draait. Mensen uit de hele wereld komen hier voor een periode van 6 maanden. Ze ontvangen geen subsidie van de regering en zijn afhankelijk van giften. Er is een kleine giftshop waar je lokale producten kunt kopen. Wij namen thee, een sleutelhanger en een kaartje mee.
DSC_0429

Dalmatie Kroatie

Dalmatie Kroatie

Dalmatie Kroatie

Plitvice National Park

De grootste trekpleister van Kroatië is misschien wel Plitvice National Park met 4000 bezoekers per dag. In 1979 werd het park toegevoegd aan het UNESCO werelderfgoed. Het park bestaat uit 16 grote meren die in elkaar overlopen door middel van watervallen. Over zo’n 8 kilometer daalt het water zo’n 130 meter.  Een bezienswaardigheid die niet kan ontbreken op jet lijstje wanneer je naar Kroatie gaat. In het park kun je verschillende routes lopen, zo kan iedereen zijn eigen niveau kiezen. De langste route is 18 kilometer, maar er zijn ook een aantal kleinere wandelingen. Bij veel wandelingen zit ook een boottochtje of een ritje met het treintje bij inbegrepen.

Dalmatie Kroatie plitvice

Wij kozen voor route H, een route van 8900 meter waar je zo’n 5 a 6 uur over zou doen. Het eerste deel gaan we met een treintje omhoog en beginnen we met bekijken van het hogere gedeelte, met route K loop je dit deel. Boven start de wandeling langs de vele watervallen. Het water heeft een prachtige groene kleur en fotografen kunnen hun hart ophalen hier met alle verschillende watervallen. Na het eerste deel komen we uit bij de bootjes. Hier komen ook verschillende routes bij elkaar. We gaan verder met route H die ons naar de andere kant van het meer brengt. Hier komen we uit bij de lager gelegen watervallen. Ook de grote waterval vindt je hier. Met route H zie je deze alleen vanuit de hoogte, dus mocht je dichterbij willen komen, sla dan even een stukje af en neem dan de route weer verder. Vanuit de hoogte is deze waterval ook prachtig om te aanschouwen. We komen uit bij het punt waar we met het treintje weer naar het beginpunt gebracht worden. In totaal hebben wij 7 kilometer gelopen. Aangekomen bij het beginpunt, nemen we nog kort een stukje van route E/F naar de bootjes om daar even te relaxen en te genieten van het mooie uitzicht. We besluiten ook om nog even een hapje te eten voordat we terug rijden naar Sinac. Je hebt op 3 verschillende plekken in het park een mogelijkheid om wat te eten. Ik koos voor een hamburger met frites, op zich niet heel bijzonder maar het smaakte heerlijk.

Dalmatie Kroatie plitvice

Dalmatie Kroatie plitvice

Dalmatie Kroatie plitvice

Dalmatie Kroatie plitvice

Dalmatie Kroatie plitvice

Dalmatie Kroatie plitvice

Dalmatie Kroatie plitvice

Dalmatie Kroatie plitvice

Facts

1. Het Plitvice Nationale Park bestaat uit 16 verschillende meren.
2. In en om het park vliegen zo’n 120 verschillende vogels.
3. Je vindt er naast vogels ook ander wildlife: beren, wolven, herten, wildcat en lynxen.
4. Zwemmen is ten strengste verboden in de meren.
5. De grootste waterval is 20 meter hoog (Milandovacki Slapovi).

Rastoke

Een knus dorpje net iets voorbij de Plitvice meren op weg naar Zagreb. Er komen in Rastoke twee verschillende rivieren bij elkaar wat er voor zorgt dat er diverse watervallen zijn. Een leuke plek voor een tussenstop op de weg naar Zagreb.

Dalmatie Kroatie Rastoke Dalmatie Kroatie Rastoke Dalmatie Kroatie Rastoke

Eerder schreef ik al over de streek Istrië.

Video Plitvice National Park

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 reacties

  1. Waanzinnig mooi zeg! De Plitvice meren staan hoog op mijn bucketlist. Ik zou er in mei heen gegaan zijn toen plannen anders werden en hoop er nu toch volgend jaar heen te gaan. Maar ook wel bijzonder om ook andere plekken in de regio te bezoeken. Ik kan me goed voorstellen dat wat je ziet in Otocac indrukwekkend is.

    1. Het is inderdaad echt prachtig! Zo mooi om al die watervallen te zien. Hopelijk kun je volgend jaar die kant op! Een dagje Plitvice meren is wel genoeg. Maar om de regio en het land verkennen kost natuurlijk iets meer tijd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *