Route 2 weken Litouwen en Letland – Part I

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Rijdend vanaf Vilnius verandert het langschap langzaam. Wanneer we de grens tussen Litouwen en Letland overgaan worden we aangehouden en gecontroleerd, even later worden we omringd door bossen. De wegen worden iets slechter, maar de schoonheid van de natuur maakt veel goed. Een van de redenen om naar Litouwen en Letland te gaan was de natuur. Niet alleen de bossen in het Gauja National Park, maar ook de kust van Litouwen. Een pareltje en misschien wel mooier dan onze eigen kust. Twee landen waar je misschien niet zo snel op vakantie naar toe zou gaan, daarom laat ik je zien welke route je kan nemen tijdens een roadtrip van twee weken.

Dag 1: Eindhoven -Vilnius

Vanuit Eindhoven vliegen we naar de hoofdstad van Litouwen. Bij aankomst halen we de auto alvast op. We zullen hem de komende dagen niet veel gebruiken, maar makkelijk is het wel om op de dag van vertrek in Vilnius niet eerst nog naar het vliegveld te moeten. Deze dag gebruiken we om een eerste indruk te krijgen van de stad. Ons appartement bevindt zich in het centrum en dat is fijn. We kunnen alles lopend doen. We sluiten de dag af bij Vapiano in Vilnius, maar uiteindelijk moeten we toch nog een klein ritje naar het vliegveld maken aan het einde van de avond..

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Dag 2: Vilnius

Na het ontbijt gaan we richting de Town Hall. Hier start om 10.30 uur de Free Tour. We krijgen een rondleiding door het oude gedeelte van de stad en de republiek Uzupis. De gids weet veel van de stad en zorgt ervoor dat we een goede indruk krijgen van de stad. Ik begin te merken dat ik mij thuis voel in de stad. Na de rondleiding lunchen we thuis en relaxen we wat tot de regen ophoudt. Aan het einde van de middag gaan we naar het KGB museum. Hier krijgen we een indruk hoe de gevangenis er vroeger uit zag. Inmiddels schijnt de zon weer en besluiten Uzupis nog even met mooi weer te bekijken. Wat een fijne plek is dit. Na het eten maken we nog een kleine wandeling door de stad.

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Dag 3: Vilnius

We hebben nog een volle dag in de stad voordat we verder gaan reizen. De zon schijnt al vroeg en het is mooi weer om de Three Crosses te bezoeken. Deze liggen op een heuvel aan de rand van het centrum. Het is even een klim, maar het uitzicht is fijn. Je ziet vanaf hier ook de Gediminas Tower. Via een bospaadje lopen we uiteindelijk weer naar beneden. Hierna is de Gediminas Tower aan de beurt. Via een klinkerpad kun je omhoog. Bovenop een heuvel staat deze toren, die je ook nog kunt beklimmen. Ik zag het nut er niet van in om het uitzicht vanaf een meter of 15-20 hoger te aanschouwen, dus ik ben niet naar boven geweest. Na de beklimmingen lopen we via de Bernadine Garden weer richting Uzupis. Lopend langs de Vilnia is dit een mooi en groen stukje van Vilnius. We kopen bij een supermarkt eten en lunchen aan de Vilnia. Hierna lopen we weer richting het centrum om Literatu Gatve te bekijken. Hier hangen allemaal tegeltjes en schilderijtjes aan de muur. Helaas begint het te regenen en we besluiten even te relaxen in het appartement. Na het avondeten lopen we nog een klein stukje door de stad.

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Dag 4: Vilnius (Litouwen) – Cesis (Letland) -381 kilometer

De eerste rij dag staat op het programma. Maar niet voordat ik een stuk heb gerend in Vilnius. We rijden rond een uurtje of 9 weg vanuit Vilnius. Onderweg zien we pas hoe groot Vilnius eigenlijk is. Langzamerhand veranderen de wegen en wordt het steeds rustiger. Bij de grensovergang worden we gecontroleerd, maar mogen we gelukkig zo doorrijden. Net onder Riga buigen we af naar het Gauja National Park. Ondertussen regent het steeds harder en worden de wegen slechter. Erg hard kunnen we niet meer rijden. Bij aankomst in het Gauja National Park, blijkt het huisje dat we gehuurd hebben erg klein. Er staan alleen vier bedden in, geen ruime om te zitten of te te eten. Gelukkig mogen we nog annuleren en rijden we uiteindelijk naar Karlamuiza Country Hotel. De cottage die ze hier verhuren blijkt een pareltje te zijn. Na het eten maken we nog een kleine wandeling om even de benen te strekken.

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Dag 5: Cesis

In het Gauja National Park verblijven we ook twee volle dagen. In de ochtend rijden we een klein stukje om een wandeling te maken naar de Black Rock, die toch niet erg black was. De temperatuur is inmiddels heerlijk en ook het zonnetje schijnt. We lunchen thuis en relaxen even voordat we de Cirulisi Nature Trail rond Cesis gaan lopen. Deze start op een camping gelegen aan de Gauja Rivier. Werkelijk een prachtige lucht weerkaatst er op de brede, stromende rivier. Enorm fotogeniek. De wandeling is afwisselend met af en toe een klim, maar ook groene vlaktes. En alsof we het getimed hebben, precies op het moment dat we op de camping zijn voor wat te drinken, barst er een enorme bui los. Gelukkig is deze niet van lange duur en rijden we naar Cesis. Hier bekijk en beklim ik het Cesis Castle Complex. Naast een aantal torens, zie je hier nog de ruïnes van een kasteel. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de bossen rondom Cesis. We eten nog wat in Cesis en gaan daarna weet terug naar ons huisje.

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part ITravel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Dag 6: Cesis

Vandaag staat er een wat langere wandeling in Sigulda op het programma. Deze start bij het bezoekerscentrum van het nationale park. Hier bevinden zich ook op loopafstand de Gutmanala Caves, een van de grootste van Letland. Hier vind je nog bussen met toeristen, maar wanneer je verder wandelt wordt het al snel rustiger. We gaan voor een wandeling van zes kilometer. Zes kilometer is niet zo lang zul je denken, maar met al het geklim duurt zo’n wandeling vaak toch wel iets langer dan gepland. Ergens na een bocht naar rechts op de kaart, gaat het mis. We vinden de route niet helemaal weer terug en lopen op gevoel de goede kant op. Gelukkig de juiste. Onderweg lopen we nog tegen een slang aan, maar verder spotten we geen wildlife. We komen uiteindelijk wel uit in Turaida waar de route verder gaat, zij het via een stuk langs de snelweg. Hier lunchen we voordat we verder gaan. De route gaat verder via het Turaida Kasteel, waar je entree voor moet betalen. Lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling. We lopen daarom langs de weg verder naar het bezoekerscentrum. Een klein stukje, maar de route bestaat grotendeels uit trap op, trap af. Erg fijn voor de billen. In middag relaxen we bij het huisje. Ik zit heerlijk in de zon van een boek te genieten en kom tot rust. Zo mogen alle dagen eigenlijk wel zijn.

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part ITravel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Dag 7: Cesis – Ligatne – Riga (100 kilometer)

Helaas moeten we onze fijne cottage verlaten. Op naar de hoofdstad van Letland. Maar niet voordat we nog een stukje natuur hebben meegenomen. In Ligatne lopen de de Ligatne Nature Trail. Hier betaal je 2 a 3 euro om een wandeling te doen door een soort ‘dierentuin’. Soort zul je denken? Ja, de dieren leven in hun eigen habitat werd mij verteld. Waarom de dieren er precies zitten kon ze mij dan niet vertellen. Van uilen tot beren, elanden, herten of zwijnen, ze leven allemaal in een ‘natuurlijke’ omgeving. De wandeling is ongeveer vier kilometer en onderweg heb je de mogelijkheid om nog een toren te beklimmen. Zeker een aanrader. Na Ligatne rijden we naar Sigulda om te lunchen bij Painters Hill. Een kleine wandeling van een kilometer brengt je naar een uitzicht over het Turaida Kasteel en de Gauja Rivier. Een prima plek om te lunchen. Hierna is het tijd om door te rijden naar de stad. We rijden redelijk makkelijk naar het appartement en na wat heen en weer gebel staan we dan eindelijk op de parkeerplaats. Het appartement is niet wat we ervan verwachten, maar goed we hebben al betaald en maken er het beste van. Het is mooi weer, dus we lopen gelijk richting de stad. We eten een heerlijke burger op het terras om de dag af te sluiten.

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part ITravel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part ITravel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Binnenkort volgt deel twee van de roadtrip!

Roadtrip Diaries // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

Meer lezen over mijn roadtrip in Litouwen en Letland?

Travel Inspiratie Roadtrips // Route 2 weken Litouwen en Letland - Part I

 

You may also like

2 reacties

    1. Volgende week kun je meer lezen over het Gauja. En na het kijken van de foto’s krijg ik de mooie herinneringen weer terug 🙂 Een goede combi Riga en Gauja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *