Alcatraz in San Francisco – go or no go?

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Een van de highlights in San Francisco is toch wel Alcatraz. Althans dat is mijn mening, want vaak hoor ik ook dat mensen de gevangenis overslaan. Is Alcatraz ook daadwerkelijk het bezoeken waard?

Het eiland is natuurlijk bekend vanwege de gelijknamige gevangenis en de film die daarover verscheen. Sinds 1934 werd het eiland gebruikt om gevaarlijke gevangenen te herbergen in de zwaar bewaakte gevangenis. In de 29 jaar dat Alcatraz gebruikt werd als gevangenis zaten er veel bekende criminelen opgesloten waarbij Al Capone toch wel de bekendste is. In al die jaren zijn vele ontsnappingspogingen gedaan. Van de 14 pogingen lukte het niemand om op de vaste wal te komen.

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

De bekendste ontsnappingspoging gebeurde in 1962 toen Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin ontsnapten. Met een zelfgemaakt vlot probeerden de drie de zee over te steken om op het vaste land te komen. De stromingen rondom San Francisco zijn enorm sterk en niemand weet dan ook of de drie het uiteindelijk overleefd hebben. Spullen zijn gevonden op Angel Island, maar men vermoed dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan. Amper een jaar na de ontsnapping werd Alcatraz officieel gesloten.

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Sinds 1972 valt Alcatraz onder het beheer van de Nationale Parken Service en daardoor is het sinds 1973 mogelijk om het eiland en de gevangenis te bezoeken. Toen wij in 2014 richting het westen van Amerika gingen wilde ik dan ook graag een bezoekjes brengen aan Alcatraz. In Nederland keken we nog snel de film Escape from Alcatraz om alvast in de stemming te komen.

Bezoek Alcatraz

Op onze eerste dag stond direct de boottocht richting Alcatraz op de planning. We namen redelijk vroeg de ferry die ons naar het eiland bracht. Het weer was nog niet optimaal, waardoor Alcatraz nog in de welbekende mist van San Francisco lag verscholen. Op eiland besloten we de audio tour te volgen. Gewapend met een koptelefoon liepen we de route door de gevangenis. Het is mooi om te zien hoe goed het gebouw (in 2014) er nog uit ziet. Een waar paradijs voor fotografieliefhebbers die wel een beetje van abandoned houden. Het is daarnaast erg interessant om de verhalen te horen die je via de audio guide te horen krijgt. Wat mij betreft vind ik Alcatraz echt een go! Natuurlijk is het toeristisch, maar het is ook een stukje geschiedenis dat niet alleen bij de stad San Francisco hoort maar ook bij Amerika als land.

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Praktische tips

Op het eiland mag je niet eten, flesjes drinken zijn wel toegestaan

Boek je tickets van te voren, dit kan vanaf 60 dagen van te voren. Neem op de dag zelf wel je legitimatie mee.  In het hoogseizoen is reserveren aan te raden.

Grote tassen zijn niet toegestaan

Het eiland ligt vaak in de mist en daardoor kan het een paar graden kouder zijn.

 

Travel Must Do: Alcatraz go or no go?

Meer lezen over Amerika?

 

You may also like

6 reacties

  1. Gaaf! Lijkt me heel fascinerend en ik zou het zeker willen bezoeken als ik ooit in de buurt ben. Drie jaar geleden ben ik naar de Eastern State Penitentiary in Philadelphia geweest en dat vond ik ook erg bijzonder om te zien.

    1. Oeh die ga ik mijn lijstje zetten! Ik ga in september richting de oostkust, misschien kan ik daar nog een bezoekje aan brengen.

  2. Alcatraz was echt een van de gaafste plekken die ik bezocht tijdens mijn reis door het zuidwesten. Wij hadden ook nog de avondtour geboekt, waardoor we als laatste op het eiland waren. Lekker rustig en we mochten ook nog een paar extra ruimtes in. Vooral met de (Engelstalige) audiotour leefde je helemaal mee met de verhalen van de gevangen en de cipiers, heel gaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *