11x opvallende dingen in Kroatië en Slovenië

11x Opvallende dingen tijdens mijn reis in Kroatië en Slovenië

11x opvallende dingen in Kroatië en Slovenië

Afgelopen juni reisde ik door Kroatië en Slovenië. Twee landen die ik nog niet eerder had bezocht. Maar wat een prachtige landen! Er is zoveel moois te ontdekken, dat ik graag nog een keer terug wil. Ik schreef al eerder over het mooie Istrië, over de Plitvice meren en ik zal nog gaan schrijven over Zagreb en Ljubljana. Tijdens mijn reis door deze landen vielen mij een aantal dingen op. Niet alleen over het land zelf, maar ook over de cultuur. Elf opvallende dingen in Kroatië en Slovenië.

Leuke dingen die we onderweg tegenkwamen

1. De vele kerken in Slovenië en daarbij de grote variatie aan kleuren. Rijdend door het landschap van Slovenië zag je vanaf de weg vele kleurrijke exemplaren voorbijkomen. In Kroatië waren er ook genoeg kerken in de dorpen te vinden, maar waren ze minder kleurrijk.

2. Het prachtige blauwe zeewater in Kroatië. Om bij weg te dromen.

3. De geschiedenis van Kroatië. Het land ademt geschiedenis uit. In Istrië vind je de vele invloeden vanuit Italië terug. In de binnenlanden heeft de oorlog zijn sporen nagelaten. Maar ook het relatief jonge Zagreb heeft een grote geschiedenis.

4. In Rovinj en omgeving viel het mij op dat veel meer mensen beter Duits spreken dan Engels. Ik ben er nog niet achter waarom dit het geval is.

5. Ik vond de streek Istrië enorm groen. In het gebied valt dan ook wel vaak een regenbui, maar het is echt prachtig groen om te zien.

6. Hoe verschillend en verraderlijk het weer in Istrië kan zijn. Ik heb aan het zwembad gelegen met in de verte onweer en donkere wolken, terwijl de lucht boven mij strakblauw was. Ook in Porec regende en onweerde het eventjes, een uurtje later loop je weer in korte broek buiten.

7. Wat mij vooral opviel is hoe rustig sommige toeristische bezienswaardigheden waren; de kerk in Rovinj, Rastoke, de toren in Zagreb en de 360 toren. De enige toeristische bezienswaardigheden die wat drukker waren, waren het kasteel in Ljubljana en Plitvice meren.

Kroatië Slovenie8. De vriendelijkheid van de Slovenen in Ljubljana viel mij op. De rondleidster wilde alle vragen wel beantwoorden, de fietsen kregen we een dag gratis toen het zo hard regende of de man van de VVV in Ljubljana. Die vertelde eerlijk toen het zo regende, dat we het beste naar het appartement konden gaan.

9. De Weense invloed in Ljubljana, hierdoor wordt de stad lieflijk.

10. Hoe goedkoop uit eten gaan was in Kroatië. Heerlijk heb ik genoten van verschillende pizza’s of burgers. Voor 30 euro eten met drie personen gebeurt je in Nederland niet vaak.

11. De melkautomaten in Ljubljana. Je ziet ze overal langs de weg en je kan er verse melk uit halen.Kroatië Slovenie

Melkautomaat Ljubljana

Melkautomaat Ljubljana

Kroatië Slovenie

Alleen boven op de 360 toren in Zagreb

 

Meer lezen over Kroatië of Slovenie?
– Welke highlights je niet mag missen in Kroatië en Slovenië?
– 12 uur in Zagreb
– Cityguide van Zagreb met alle bezienswaardigheden en hotspots
– 11 opvallende dingen in Kroatië en Slovenië
– Bezoek de Plitvice Meren
Wat je allemaal kunt doen in Istrië
– 6 Redenen om Ljubljana te bezoeken
– Lake Bled bezoeken in Slovenië

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on