12 uur in // Een dag in Vilnius Litouwen

12 uur in Vilnius

Een stad waar ik eigenlijk niet zoveel verwachtingen van had voordat we die kant op vlogen, maar wat vond ik Vilnius een fijne stad. De sfeer die de stad met de vele binnenplaatsen uit ademde, was er een om je in thuis te voelen. Niet alleen Vilnius kan ik dan ook aanraden, maar ook de republiek Uzupis is er een om te bezoeken. Benieuwd wat je nog meer kunt doen in 12 uur in Vilnius in Litouwen?

Ochtend

Three Crosses

De ochtend is een mooie gelegenheid om de heuvel te beklimmen waar de Three Crosses op staan. De kruizen zijn al te zien vanaf het centrum van de stad.  Via de T. Kosciuskos g. 1 kun je de heuvel op. Het makkelijkste is om het verharde pad te volgen, dan kom je vanzelf bij de drie kruizen uit. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad.  Het origineel werd in 1950 door de Sovjets neergehaald, pas in 1989 werd het huidige beeld geplaatst. De kruizen zijn 1.80 meter hoog. Om weer beneden te komen kun je rechts het bospad nemen. Onderweg heb je dan nog schilderachtige uitzichten op de Gediminastoren.

12 uur in Vilnius

Gediminastoren

Een restant van het oorspronkelijke kasteel staat nog op de heuvel voor de Three Crosses. Ooit werd het gebouwd door Gediminas, een hertog in Litouwen. Tegenwoordig is het een belangrijk symbool van de stad. Je kunt zowel te voet als met een kabelbaantje omhoog om bij de toren te komen. Het beklimmen van de toren kost geld, het uitzicht naast de toren is gratis.

12 uur in Vilnius 12 uur in Vilnius

Cathedral Square

Nu je er vlakbij bent, kun je net zo goed even een kijkje nemen bij de Kathedraal van Vilnius. Op het plein rondom de kerk heerst een gezellige drukte en ook de Bell Tower kun je hier nog bekijken.

12 uur in Vilnius

Middag
Uzupis

Koop een lunch in een van de supermarkten en loop richting Uzupis, een republiek binnen Vilnius. Het is zeker de moeite waard om hier rond te lopen. Vanaf Cathedral Square loop je langs St. Anne’s church om vervolgens bij Malunu g. de brug over te steken. Aan je rechterhand zie je een restant uit de tijd dat de Dalai Lama Vilnius bezocht. Loop langs de waterkant en zoek een plek op om te lunchen. Wanneer je doorloopt zie je aan de overkant allemaal foto’s op de muur. Het terras van het Barlement van Uzupis vind je aan je rechterhand. Hier kun je ook een stempel halen voor in je paspoort. Loop daarna nog even Uzupis in om de grondwet van de republiek te bekijken.

KGB Museum- Museum of Genocide Victims

Aan het eind van de middag is het tijd om even stil te staan bij het verleden van Vilnius en Litouwen bij het KGB Museum. In het voormalige hoofdkwartier van de Sovjets is het museum gevestigd. In het museum vind je een collectie van documenten van de 50-jarige bezetting van Litouwen door de Sovjets. Vele kamers zijn nog in originele staat en ook kamers die gebruikt werden om gevangen op te sluiten zijn nog zichtbaar.

KGB Museum
A: Aukų g. 2A

Avond

Drama Burger

Een goedkope en zeer fijne plek om te dineren is bij Drama Burger, overigens vlakbij het museum. Je vindt er heerlijke burgers, maar vooral de zoete aardappelfrites waren een aanrader.

12 uur in Vilnius

A: Gedimino pr. 31

Wandeling

Sluit de dag af met een wandeling langs de Neris en zie de stad langzaam verlichten. Een mooie manier om de Three Crosses en de Gediminastoren te zien schitteren op de heuvels van de stad.

Waar zijn de bezienswaardigheden te vinden?

12 uur in Vilnius

Meer lezen over Litouwen en Letland?
Budget voor 2 weken rondreizen
Cityguide Vilnius
Trakai Kasteel
Wat te doen in Riga
Actief in Gauja National Park
Widlife in Gauja National Park
Overnachten in het Gauja National Park
Skrunda
Koerse Schoorwal
Route rondreis Litouwen en Letland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Vilnius lijkt me erg leuk! Ik hoor er vaker enthousiaste verhalen over, terwijl het ook nog een best onbekende stad is. Goede reden om er binnenkort eens naartoe te reizen! Uzupis lijkt me ook tof!

    1. Kan Litouwen en Vilnius zeker aanraden! Vond het echt een fijne stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *