18 tips voor mensen die alleen willen reizen

Alleen reizen, de een droomt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk. Bij mij duurde het ook een tijdje voordat ik de stap durfde te zetten. Toch ben ik blij dat ik hem genomen heb. Ik kies bewust nog wel voor bepaalde bestemmingen waar ik mij thuis voel. Bestemmingen waar ik een goed gevoel bij heb. Zo kan ik mijn allereerste keer alleen in een hotel kamer nog goed herinneren. In Berlijn voelde het erg onwennig om een kamer voor mijzelf te hebben. Normaliter deel je deze altijd met anderen. En dat gevoel heb ik bij een grote hotelkamer nog steeds. Je gaat ook ineens met een andere verantwoordelijkheid op pad, want als er wat gebeurd ben je toch echt zelf degene die het moet oplossen. Daarom achttien tips die je helpen met keuzes wanneer je solo gaat reizen.

Onderstaande tips zijn soms voor de hand liggend, soms ook niet. Maar juist doordat je alleen gaat en je op jezelf bent aangewezen, is het iets belangrijker om hier stil bij te staan. Jij bent degene die het moet oplossen als er iets gebeurt op reis. Het zijn tips die ik heb geleerd uit ervaringen van mijn eigen solo reizen.

1. Maak een kopie van je paspoort

Misschien een inkoppertje, maar ik vergat het steeds wanneer ik met anderen op reis ging. Als ik alleen reis op reis ga, ben ik hier toch net wat alerter op. Tegenwoordig heb ik een foto van mijn paspoort in mijn telefoon en heb ik de mogelijkheid om ook met mijn telefoon te betalen.

2. Verdeel je betaalmiddelen

In Europa gebruik je wat minder vaak een Creditcard, toch neem ik hem wel altijd mee. Als ik alleen reis zorg ik voor een verdeling. Ik scheid mijn pinpas en creditcard van elkaar en zorg bij beiden dat ik wat cash heb. Zo heb je altijd wat achter de hand mocht er wat gebeuren. Hoewel je tegenwoordig ook met je telefoon kunt betalen, is het handig om je betalingsmiddelen te spreiden als je alleen reist.

3. Loop door de stad en maak gebruik van het OV

Je hebt meer aanspraak wanneer je door de stad loopt dan op de fiets gaat. Zelf loop ik graag op reis omdat je dan meer mogelijkheden hebt tot fotografie en het levert je ook meer aanspraak op. Ook het openbaar vervoer op reis is een aanrader. Zo had ik bijvoorbeeld leuke gesprekken toen ik richting New York reisde en ook in de trein vanaf Washington had ik leuke gesprekken.

4. Alleen reizen in de winter of zomer?

Of je een stad in de winter of in de zomer bezoekt kan nog wel verschil maken. Een stad in de zomer heeft gewoon een hele andere uitstraling en ook de mensen zijn anders. Ik bezocht Stockholm in de winter en merkte, ondanks dat het zonnetje straalde, dat men meer gericht is op het binnenleven. In de zomer met levendige parken en terrasjes is het net wat leuker om alleen te verblijven in een stad. Mijn voorkeur gaat uit naar een stad waar de temperaturen wat hoger liggen of waar je in ieder geval buiten kan zijn.

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

5. Zoek geschikte steden of landen voor je solo reis

Iedereen kan dit natuurlijk anders interpreteren in de zin wat voor stad of bestemming bij je past. De een gaat iets makkelijker buiten zijn comfort zone dan de ander. Zo bezocht ik in eerste instantie Europese steden later ging ik pas naar New York omdat ik daar al vaker was geweest. Inmiddels heb ik ook roadtrips gemaakt alleen waarbij ik met het openbaar vervoer reisde.

Lezen over mijn uitgaven tijdens mijn eerste solo trip in Berlijn?

6. Nee zeggen mag

Tijdens mijn eerste solo trip ging ik mee met een free tour en ontmoette ik leuke mensen. Ze stelden ook voor om daarna samen te lunchen en op pad te gaan. Voor mij was dit de eerste keer dat ik alleen was en ik wilde dan ook graag dingen verkennen die ik graag wilde zien in Berlijn. Het voelde onwennig om nee te zeggen en te vertellen dat ik andere plannen had. Maar ik leerde wel dat het mijn reis is en dat nee zeggen tegen anderen mag.

7. Je reis bijhouden in een journal

Sinds mijn reis naar New York houd ik een Journal bij en dat doe ik tegenwoordig bij iedere reis, zei het op een andere manier. Het is leuk om later terug te lezen en op de momenten dat je ergens zit te wachten heb je de tijd om er in te schrijven. En hoe uitgebreid je dat wil doen heb je natuurlijk zelf in de hand.

8. Lees je in qua wijken en do’s & don’ts op je bestemming

Het is goed om je in te lezen over de bestemming die je gaat bezoeken. Je hebt steden waarbij je sommige buurten beter kunt vermijden. Zelfs in Amerika heb je een scheiding qua straten waar je beter niet kunt komen. Zeker als je alleen bent is het goed om hier van op de hoogte te zijn. Daarnaast is het ook goed om je te verdiepen in bepaalde gewoonten van een land. Nu valt het in westerse landen nog enigszins mee, maar in sommige landen is het handig als je weet wat op prijs gesteld wordt.

9. Let op je alcohol gebruik

Uiteindelijk ben jij degene die de reis maakt en daar invulling aangeeft. Je bent wel de enige die de hotelkamer weer terug moet vinden. Het is dus goed om in je achterhoofd te houden dat je alleen op reis bent. Daarnaast ben je ook sneller een doelwit op straat.

Benieuwd naar mijn ervaringen van Stockholm in de winter?

10. Rekening mee houden dat je je af en toe eenzaam kan voelen

Ik heb er nog geen last van gehad tijdens mijn reizen, maar ik kan ook goed alleen zijn. Het kan je dus wel overkomen tijdens je reis, zolang je het van te voren weet, kun je er rekening mee houden. Ga iets bedenken wat je kunt doen om afleiding te hebben of laat het gevoel gewoon over je heen komen.

11. Laat je thuisfront weten hoe en wat

Als je alleen reist is het goed dat iemand op de hoogte is van je plannen en dat hoeft echt niet in detail. Mijn ouders zijn vaak op de hoogte van mijn reisschema en de plannen die ik die dag heb. Alleen wandelen in Canada in berengebied voelde niet heel prettig en dan is het toch goed dat iemand weet welke wandeling je aan het maken bent.

12. Trek je eigen plan

De een vindt het fijn om niets te plannen, de ander vindt juist de vrijheid om te doen en laten wat hij/zij wil fijn. Iedereen reist op een andere manier, ook wanneer je alleen reist. Ik ga niet per se op reis om nieuwe mensen te leren kennen, maar heb genoeg leuke gesprekken gedurende de dag. Ik vind het fijn om de reis op mijn manier in te plannen en dingen te doen die ik leuk vind. Natuurlijk houd ik wel ruimte voor spontaniteit.

18 tips voor mensen die graag alleen willen reizen

13. Kies je accommodatie uit op basis van je plannen

Wil je feesten tijdens je reis, zoek dan een hostel op waar je dit kunt doen. Wil je meer een rustige plek om te slapen, dan is een hotel misschien een goed idee. Ook qua budget moet je keuzes maken. In New York was een eenpersoonskamer echt duur, maar ik wilde niet dat mij hetzelfde zou gebeuren als in Stockholm waar ik twee nachten wakker lag door de buren. Daardoor koos ik voor een eigen kamer, maar wel in een hostel.

Benieuwd naar alle solo avonturen?

14. Pak niet te veel

Hoewel het soms best lastig is om licht te pakken, is het als je alleen reist net iets belangrijker. Je kunt niet wat in de koffer van je reisgenoot stoppen als het bij jou niet meer past. Je dient alles zelf te dragen. Daarom is het goed als je nog wat ruimte overlaat wanneer je je koffer pakt. Als je dan al meer mee wilt nemen, zorg dan in ieder geval dat je het zelf kan dragen.

15. Proactief op reis

Misschien moet je even over een drempel, maar wanneer je ergens niet uitkomt, ben jij degene die het moet vragen. Je hebt geen reismaatje om op te steunen. Waar ik in Berlijn in eerste instantie niet precies wist hoe ik bij mijn hotel kon komen, was ik toch echt degene die het moest vragen.

16. Iets te lezen meenemen

Wanneer ik alleen reis lees ik echt heel veel. Sowieso stop ik altijd een tijdschrift in mijn tas, maar sinds ik een ereader heb sta ik zelfs op het perron of als ik in de rij sta te lezen. Ook wanneer ik ergens wat ga eten is een ereader of een tijdschrift een uitkomst. In New York verslond ik in een week tijd vier boeken.

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

17. Free Walking Tour

Een Free Walking Tour is niet alleen een leuke optie om de stad te verkennen, maar ook om mensen te leren kennen.  Vaak zijn er meerdere solo reizigers die mee gaan met een tour en wie weet heb je een leuk maatje voor de rest van de dag.

18. Twijfels over alleen op vakantie gaan? Begin dan klein

Bij mij duurde het ook een aantal jaren voordat ik de stap durfde te zetten. En ik begon klein. Naar het vertrouwde Berlijn waar ik al een keer geweest was. Ik kende de stad een beetje en daardoor was het al minder ‘eng’. Tegenwoordig maakt dat mij minder uit, maar kies in nog wel bestemmingen binnen mijn comfort zone. Overigens ga ik wel steeds wat langer op reis. Berlijn was maar vijf dagen, New York acht en mijn reis naar Canada was meer dan twee weken.

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

De leukste boeken over solo reizen

Meer lezen over mijn solo avonturen?
Solo Travel Guide Tel Aviv
Solo Travel Guide Guernsey

Solo Travel Guide New York
18 tips voor mensen die alleen willen reizen
18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Hi Marjolein,
    Ontzettend leuk om te lezen hoe je het solo reizen ervaart. Ik ga binnenkort mijn eerste solo weekend weg naar Kopenhagen. Heel veel zin in maar ook mega spannend!!

    1. Hi Iris,
      Wat leuk dat je alleen gaat reizen. Goed dat je de stap maakt. Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Vind het altijd een voordeel dat je gewoon kunt doen wat je zelf graag wil 🙂 Veel plezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *