18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

Alleen reizen, de een droomt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk. Bij mij duurde het ook een tijdje voordat ik de stap durfde te zetten. Toch ben ik blij dat ik hem genomen heb. Ik kies bewust nog wel voor bepaalde bestemmingen waar ik mij thuis voel. Bestemmingen waar ik een goed gevoel bij heb. Zo kan ik mijn allereerste keer alleen in een hotel kamer nog goed herinneren. In Berlijn voelde het erg onwennig om een kamer voor mijzelf te hebben. Normaliter deel ik deze altijd met anderen. Dat er nu een hele kamer voor mij alleen was, voelde apart. En dat gevoel heb ik bij een grote hotelkamer nog steeds. Je gaat ook ineens met een andere verantwoordelijkheid op pad, want als er wat gebeurd ben je toch echt zelf degene die het moet oplossen. Daarom achttien tips die je helpen met keuzes wanneer je solo gaat reizen.

Onderstaande tips zijn soms voor de hand liggend, soms ook niet. Maar juist doordat je alleen gaat en je op jezelf bent aangewezen, is het iets belangrijker om hier stil bij te staan. Jij bent degene die het moet oplossen als er iets gebeurt op reis. Het zijn tips die ik heb geleerd uit ervaringen van mijn eigen solo reizen.

1. Kopie paspoort

Misschien een inkoppertje, maar ik vergeet het de laatste jaren steeds. Als ik alleen reis ben ik hier toch net wat alerter op. Ik maak altijd een foto met mijn telefoon en herinner mijzelf er bij deze aan om ook nog een kopie te maken van mijn paspoort en pasjes.

2. Creditcard+ Cash & Pinpas + Cash

In Europa gebruik je wat minder vaak een Creditcard, toch neem ik hem wel altijd mee. Als ik alleen reis zorg ik voor een verdeling. Ik scheid mijn pinpas en creditcard van elkaar en zorg bij beiden dat ik wat cash heb. Zo heb je altijd wat achter de hand mocht er wat gebeuren.

3. Loop door de stad en maak gebruik van het OV

Je hebt meer aanspraak wanneer je door de stad loopt dan op de fiets gaat. Zelf loop ik graag op reis omdat je dan meer mogelijkheden hebt tot fotografie en het levert je ook meer aanspraak op. Ook het openbaar vervoer op reis is een aanrader. Zo had ik bijvoorbeeld leuke gesprekken toen ik richting New York reisde en ook in de trein vanaf Washington had ik leuke gesprekken.

4. In de winter of zomer reizen

Of je een stad in de winter of in de zomer bezoekt kan nog wel verschil maken. Een stad in de zomer heeft gewoon een hele andere uitstraling en ook de mensen zijn anders. Ik bezocht Stockholm in de winter en merkte, ondanks dat het zonnetje straalde, dat men meer gericht is op het binnenleven. In de zomer met levendige parken en terrasjes is het net wat leuker om alleen te verblijven in een stad.

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen
In een ijskoud Stockholm

5. Zoek geschikte steden of bestemmingen voor je reis

Iedereen kan dit natuurlijk anders interpreteren in de zin wat voor stad of bestemming bij je past. De een gaat iets makkelijker buiten zijn comfort zone dan de ander. Zo bezocht ik Europese steden en New York tijdens mijn reizen. Steden die bij mij passen. New York is een stad waar je prima alleen naar toe kunt bijvoorbeeld.

Lezen over mijn uitgaven tijdens mijn eerste solo trip in Berlijn?

6. Nee zeggen mag

Tijdens mijn eerste solo trip ging ik mee met een free tour en ontmoette ik leuke mensen. Ze stelden ook voor om daarna samen te lunchen en op pad te gaan. Voor mij was dit de eerste keer dat ik alleen was en ik wilde dan ook graag dingen verkennen die ik op een lijstje had staan. Het voelde onwennig om nee te zeggen en te vertellen dat ik andere plannen had. Maar ik leerde wel dat het mijn reis is en dat nee zeggen tegen anderen mag.

7. Journal bijhouden

Sinds mijn reis naar New York houd ik een Journal bij en dat doe ik tegenwoordig bij iedere reis. Het is leuk om later terug te lezen en op de momenten dat je ergens zit te wachten heb je de tijd om er in te schrijven. En hoe uitgebreid je dat wil doen heb je natuurlijk zelf in de hand.

8. Lees je in qua buurten en do’s & don’ts

Sommige buurten kun je beter vermijden. Zelfs in Amerika heb je een scheiding qua straten waar je beter niet kunt komen. Zeker als je alleen bent is het goed om hier van op de hoogte te zijn. Daarnaast is het ook goed om je te verdiepen in bepaalde gewoonten van een land.

9. Let op je alcohol gebruik

Misschien een inkoppertje, maar wanneer je alleen reist is er niemand die je in dronken toestand thuis kan brengen. Daarnaast ben je ook sneller een doelwit op straat.

Benieuwd naar mijn ervaringen van Stockholm in de winter?

10. Rekening mee houden dat je je af en toe eenzaam kan voelen

Ik heb er nog geen last van gehad tijdens mijn reizen, maar ik kan ook goed alleen zijn. Het kan je dus wel overkomen tijdens je reis, zolang je het van te voren weet, kun je er rekening mee houden.

11. Laat je thuisfront weten hoe en wat

Als je alleen reist is het goed dat iemand op de hoogte is van je plannen en dat hoeft echt niet in detail, maar het is goed dat er iemand weet wat je doet. Mijn ouders zijn op de hoogte van mijn reisschema en die laat ik straks in Canada ook weten wanneer ik ga hiken en hoe laat ik dan ongeveer weer terug ben.

12. Trek je eigen plan

De een vindt het fijn om niets te plannen, de ander vindt juist de vrijheid om te doen en laten wat hij/zij wil fijn. Iedereen  reist op een andere manier, ook wanneer je alleen reist. Ik ga niet per se op reis om nieuwe mensen te leren kennen, maar heb genoeg leuke gesprekken gedurende de dag. Ik vind het fijn om de reis op mijn manier in te plannen en dingen te doen die ik leuk vind. Natuurlijk houd ik wel ruimte voor spontaniteit.

18 tips voor mensen die graag alleen willen reizen
Spontane ontmoetingen

13. Kies je accommodatie uit op basis van je plannen

Wil je feesten tijdens je reis, zoek dan een hostel op waar je dit kunt doen. Wil je meer een rustige plek om te slapen, dan is een hotel misschien een goed idee. Ook qua budget moet je keuzes maken. In New York was een eenpersoonskamer echt duur, maar ik wilde niet dat mij hetzelfde zou gebeuren als in Stockholm waar ik twee nachten wakker werd door de buren. Daardoor koos ik voor een eigen kamer, maar wel in een hostel.

Benieuwd naar mijn solo avonturen?

14. Pak niet te veel

Misschien een die vanzelfsprekend is, maar je bent alleen en je bent echt degene die alles moet dragen. Als je dan al meer mee wilt nemen, zorg dan in ieder geval dat je het zelf kan dragen.

15. Proactief

Misschien moet je even over een drempel, maar wanneer je ergens niet uitkomt, ben jij degene die het moet vragen. Je hebt geen reismaatje om op te steunen. Waar ik in Berlijn niet precies wist hoe ik bij mijn hotel kon komen, was ik toch echt degene die het moest vragen.

16. Iets te lezen meenemen

Wanneer ik alleen reis lees ik echt heel veel. Sowieso stop ik altijd een tijdschrift in mijn tas, maar sinds ik een ereader heb sta ik zelfs op het perron of als ik in de rij sta te lezen. Ook wanneer ik ergens wat ga eten is een ereader of een tijdschrift een uitkomst. In New York verslond ik in een week tijd vier boeken.

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen
Relaxen met een boekje erbij in New York

17. Free Walking Tour

Een Free Walking Tour is niet alleen een leuke optie om de stad te verkennen, maar ook om mensen te leren kennen.  Vaak zijn er meerdere solo reizigers die mee gaan met een tour en wie weet heb je een leuk maatje voor de rest van de dag.

18. Twijfels? Begin klein

Bij mij duurde het ook een aantal jaren voordat ik de stap durfde te zetten. En ik begon klein. Naar het vertrouwde Berlijn waar ik al een keer geweest was. Ik kende de stad een beetje en daardoor was het al minder eng. Tegenwoordig maakt dat mij minder uit, maar kies in nog wel bestemmingen binnen mijn comfort zone. Overigens ga ik wel steeds wat langer op reis. Berlijn was maar vijf dagen, New York acht en mijn reis naar Canada is meer dan twee weken.

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *