7 Tips voor je eerste keer wadlopen – mijn ervaring met wadlopen

7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

Wadlopen, een ervaring die al een tijdje op mijn bucketlist stond. Een ervaring die ik inmiddels kan afstrepen. En wat voor een, een die ik niet snel ga vergeten. Want wat vond ik de tocht naar Schiermonnikoog over het wad gaaf om te doen. Een tocht met weinig vieze momenten, drie geulen die we kruisten en een waar ik leerde over de wonderen van het wad. Van te voren vond ik het lastig inschatten wat handig was om allemaal mee te nemen, vandaar mijn tips voor je eerste keer wadlopen.

Tips voor wadlopen

  1. Kijk goed naar de weersomstandigheden, wadlopen gaat vaak ook door met slechter weer. Alleen met onweer wordt het afgelast.
  2. Pas je kleren er op aan. Een kort sportbroekje of driekwart tight zijn het handigst om in te lopen. Kleed je van boven warm aan, zorg voor laagjes zodat je kan wisselen met kleding.
  3. De schoenen! Het belangrijkste van allemaal. Het makkelijkste is om bij de Bristol of Scapino namaak hoge all stars te kopen die je waarschijnlijk weg kunt gooien erna. Alleen hoge schoenen zijn handig om in te lopen, omdat ze extra stevig om je voeten zitten. Met lage schoenen heb je kans om in de modder te blijven zitten. Het is handig om sokken aan te doen die boven je schoen uit komen. Ik deed een tocht met weinig slijk en mijn schoenen zien er nog prima uit, dus ik kan ze nog een keer gebruiken voor wadlopen.
  4. Een waterdichte tas is handig. Een gymtasje zoals we die op de basisschool hadden is een optie. Bij de action heb je deze vaak liggen voor een paar euro. Mijn spullen deed ik in een vuilniszak in het tasje. Ik liet overigens alle waardevolle spullen op het vaste land. Ik had mijn telefoon bij mij in een waterdicht hoesje zodat ik nog wel foto’s kon maken.
  5. Eten voor onderweg kan handig zijn, de tocht is best intensief omdat je soms stukker door het water loopt. Net als een flesje water. Zorg dat je in ieder geval iets bij je hebt.
  6. Zonnebrand. Je bent op het wad omringt door het water en daar verbrand je sneller. Insmeren is een pre, ook met slechter weer. Een petje of een zonnebril kunnen ook fijn zijn om je te beschermen tegen de zon.
  7. Benodigdheden voor na het wadlopen. In mijn rugtas had ik een warme trui, slippers en een klein handdoekje voor na die tijd. Neem in ieder geval iets droogs voor boven mee. Na die tijd kun je je schoenen, sokken en voeten schoonmaken op de vaste wal en dan is het wel fijn dat je verder kunt op slippers. Een vuilniszak voor je natte schoenen is dan handig om mee te nemen.
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

Terugblik op het wadlopen

Ik begon met wadlopen in een hardloopbroekje en hemdje. In mijn tas had ik een warme trui voor na die tijd. Bij mij kon het qua temperatuur nog net in een hemdje, maar misschien had ik beter nog een shirtje aan kunnen trekken. Mijn trui wilde ik bewaren voor na de geulen zodat ik nog wat droogs en warms bij mij had. Verder hadden een aantal aan camera bij zich wat prima ging tijdens deze tocht. Uiteindelijk liepen wij tot onze middel in het water, bij het uitstappen vanaf de boot en door de verschillende geulen waar we doorheen gingen. 

7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

Verschillende tochten

Je kunt verschillende soorten tochten lopen. Deze overtocht naar Schiermonnikoog leverde bijvoorbeeld weinig wandelen door het slijk op. Maar wanneer je start vanaf de dijk of bij Noordpolderzijl een zwerftocht gaat doen, heb je meer de kans op vieze schoenen en kleding. Niet erg natuurlijk, want dat hoort bij wadlopen. Toch was ik blij met deze tocht naar Schiermonnikoog. We kwamen redelijk schoon aan op eiland en voor mij was op deze manier aankomen op mijn favoriete eiland een unieke ervaring.

7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *