Socials

Blog

7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

7 Tips voor je eerste keer wadlopen – mijn ervaring met wadlopen

Wadlopen, een ervaring die al een tijdje op mijn bucketlist stond. Een ervaring die ik inmiddels kan afstrepen. En wat voor een, een die ik niet snel ga vergeten. Want wat vond ik de tocht naar Schiermonnikoog over het wad gaaf om te doen. Een tocht met weinig vieze momenten, drie geulen die we kruisten en een waar ik leerde over de wonderen van het wad. Van te voren vond ik het lastig inschatten wat handig was om allemaal mee te nemen, vandaar mijn tips voor je eerste keer wadlopen.

Wadlopen over de bodem van de Waddenzee

Een hele ervaring, het wadlopen. Hoe zwaar gaat het zijn vraag je je van te voren af. Trek ik de gehele tocht? Sinds 2009 staat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Terecht natuurlijk, want het is aan prachtig stukje natuur. Ongeveer twee keer per dag zou je over het wad kunnen lopen. Door de verandering qua getijden, kun je redelijk plannen wanneer het mogelijk is om de oversteek te maken. Je hebt verschillende soorten tochten. Bij sommige start je halverwege het wad en bij andere maak je een complete overtocht. Waar ik vooral bang voor was, het uitglijden in het slik. Nu bleek onze tocht gelukkig op een zandplaat te starten en niet in het slik op de wadkant. Dat scheelt enorm. Sowieso is een redelijke conditie wel handig, zeker als je een complete overtocht gaat maken. Ik ben een hardloper, maar merkte aan het einde van de 13 kilometer wel dat het pittig was. Misschien overbodig, maar een tocht maak je altijd met een gids, het is dus ook gevaarlijk om te zwerven over het wad. Je hebt geen idee wanneer het water precies weer opkomt.

Praktische tips voor wadlopen

 1. Kijk goed naar de weersomstandigheden, wadlopen gaat vaak ook door met slechter weer. Alleen met onweer wordt het afgelast.
 2. Pas je kleren er op aan. Een kort sportbroekje of driekwart tight zijn het handigst om in te lopen. Kleed je van boven warm aan, zorg voor laagjes zodat je kan wisselen met kleding.
 3. De schoenen! Het belangrijkste van allemaal. Het makkelijkste is om bij de Bristol of Scapino namaak hoge all stars te kopen die je waarschijnlijk weg kunt gooien erna. Alleen hoge schoenen zijn handig om in te lopen, omdat ze extra stevig om je voeten zitten. Met lage schoenen heb je kans om in de modder te blijven zitten. Het is handig om sokken aan te doen die boven je schoen uit komen. Ik deed een tocht met weinig slijk en mijn schoenen zien er nog prima uit, dus ik kan ze nog een keer gebruiken voor wadlopen.
 4. Een waterdichte tas is handig. Een gymtasje zoals we die op de basisschool hadden is een optie. Bij de action heb je deze vaak liggen voor een paar euro. Mijn spullen deed ik in een vuilniszak in het tasje. Ik liet overigens alle waardevolle spullen op het vaste land. Ik had mijn telefoon bij mij in een waterdicht hoesje zodat ik nog wel foto’s kon maken.
 5. Eten voor onderweg kan handig zijn, de tocht is best intensief omdat je soms stukken door het water loopt. Net als een flesje water. Zorg dat je in ieder geval iets bij je hebt.
 6. Zonnebrand. Je bent op het wad omringt door het water en daar verbrand je sneller. Insmeren is een pre, ook met slechter weer. Een petje of een zonnebril kunnen ook fijn zijn om je te beschermen tegen de zon.
 7. Benodigdheden voor na het wadlopen. In mijn rugtas had ik een warme trui, slippers en een klein handdoekje voor na die tijd. Neem in ieder geval iets droogs voor boven mee. Na die tijd kun je je schoenen, sokken en voeten schoonmaken op de vaste wal en dan is het wel fijn dat je verder kunt op slippers. Een vuilniszak voor je natte schoenen is dan handig om mee te nemen.
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

Wat neem je mee tijdens het wadlopen? De checklist:

 • Waterdichte tas – dit kan een drysack zijn
 • Plastic zak voor vieze spullen
 • Handdoek
 • Afhankelijk van de weersomstandigheden; direct al droge kleren of droge kleren in de auto
 • Slippers of schoenen – bij ons was het mooi weer en daarom lekker om op slippers terug te keren
 • Waterproof tasje voor je telefoon
 • Eten en drinken
 • Zonnebrand bij mooi weer

Waar boek je een wadlooptocht?

Wij gingen met Wadloper mee om de tocht vanaf Brakzand naar Schiermonnikoog te maken. Er zijn genoeg andere aanbieders nog. Zo gaat familie altijd met Dijkstra op pad. Zij doen onder andere tochten naar Ameland, een Balgzwerftocht en Schiermonnikoog. De tochten kosten tussen de 11 euro voor een kleine tocht tot 35 euro voor een lange tocht. Ook bij Wadloper ben je ongeveer hetzelfde kwijt.

Mijn ervaring met het wadlopen

Ik begon met wadlopen in een hardloopbroekje en hemdje. In mijn tas had ik een warme trui voor na die tijd. Bij mij kon het qua temperatuur nog net in een hemdje, maar misschien had ik beter nog een shirtje aan kunnen trekken. Mijn trui wilde ik bewaren voor na de geulen zodat ik nog wat droogs en warms bij mij had. Verder hadden een aantal aan camera bij zich wat prima ging tijdens deze tocht. Uiteindelijk liepen wij tot onze middel in het water, bij het uitstappen vanaf de boot en door de verschillende geulen waar we doorheen gingen. 

7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

Wadlopen naar Schiermonnikoog

Je kunt verschillende soorten wadlooptochten maken. De overtocht van Brakzand naar Schiermonnikoog leverde bijvoorbeeld weinig wandelen door het slijk op. Maar wanneer je start vanaf de dijk of bij Noordpolderzijl een zwerftocht gaat doen, heb je meer de kans op vieze schoenen en kleding. Niet erg natuurlijk, want dat hoort bij wadlopen. Toch was ik blij met deze tocht naar Schiermonnikoog. We kwamen redelijk schoon aan op eiland en voor mij was op deze manier aankomen op mijn favoriete eiland een unieke ervaring. Ook naar Ameland kun je wadlopen.

7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen
7 Tips voor je eerste keer wadlopen - mijn ervaring met wadlopen

Lees meer over het noorden van Nederland

Meer lezen over Schiermonnikoog?
– Restaurants op Schiermonnikoog
– Wat te doen op Schiermonnikoog
– Een dagje Schier
– Balgexpres
– Wandelroutes op Schiermonnikoog
– Schiermonnikoog in de winter
– November Wandelmaand


Andere excursies op de waddenzee
Boottocht naar de Engelsmanplaat

Overnachten op Schiermonnikoog
– It Aude Kolonyhus
– Hotel van der Werff
– Vitamaris


Meer lezen over Vlieland
Meer lezen over Texel
Meer lezen over Borkum

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on