8x Dilemma’s tijdens je eerste keer New York

Dilemma's New York

Wanneer je voor het eerst naar New York gaat moet je een aantal keuzes maken. De stad is namelijk enorm groot en uitgekeken raak je er nooit. Zo ben ik er inmiddels al 2 keer geweest, maar heb nog steeds een wishlist voor de stad. Met behulp van deze blog wil ik je helpen keuzes te maken om de tijd zo goed mogelijk te besteden in de stad.

Tickets vooraf kopen of in New York?

Iets wat ik afgelopen twee keer gedaan heb, is via Viator alvast bepaalde bezienswaardigheden reserveren. Oke, je dient dan in Nederland al enigszins een planning te maken. Maar dat vind ik juist het leuke van reizen. Toch hoeft je planning niet vast te liggen. Je kunt bijvoorbeeld de data in New York nog wijzigen. Zo was het op de dag dat we het WTC geboekt hadden mistig, op zich een leuk effect, maar de stad is toch mooier om te bekijken wanneer de zon schijnt. Geen probleem om een andere dag te kiezen. Wij zijn de op dag zelf langsgegaan en konden een ander moment uitzoeken. Wanneer je in NY bent weet je al wel wat de weersvoorspellingen zijn. Het fijne aan vooraf boeken is ook dat de kosten gespreid worden. Zo hoef je in NY niet al je uitgaven nog te doen

“New York is not a city, it is a world”

Rockefeller vs Empire

Hoewel beiden een bezoek waard zijn, je hebt natuurlijk totaal andere uitzichten over de stad, gaat mijn voorkeur uit naar Rockefeller. Je hebt hier namelijk een prachtig uitzicht op Central Park en het Empire gebouw. Wil je de zonsondergang zien, ga dan ’s ochtends al even langs het Rockefeller en reserveer de lift voor de avond.

Dilemma's New York
Empire
Dilemma's New York
Rockefeller

Liberty Island bezoeken vs Staten Island Ferry

Een lastige keuze. Tijdens mijn eerste bezoek ging ik voor de gratis Staten Island Ferry. Het is namelijk een prima manier om het vrijheidsbeeld te zien. Je kunt daarbij ook direct de ferry weer terug nemen. Afgelopen december bracht ik wel een bezoekje aan het vrijheidsbeeld zelf. Dat is toch ook wel weer een ervaring op zich. Helaas waren de ‘crown’ tickets al uitverkocht, dus we konden maar een klein stukje omhoog. Daarnaast breng je ook een bezoek aan Ellis Island, waar alle immigranten destijds arriveerden. Dus mocht je alle tijd hebben, bezoek dan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, heb je minder tijd, neem dan de gratis Ferry. Tip: wil je het vrijheidsbeeld bezoeken en de ‘crown’? Reserveer dan op tijd vanuit Nederland.

Dilemma's New York

Dilemma's New York

Fietsen vs wandelen in Central Park

Een fiets huren in New York is wat steeds meer Nederlanders doen. De Brooklyn Bridge over fietsen of door Central Park. Hartstikke leuk om te doen. Echter raad ik je aan om in Central Park te gaan wandelen. Je komt hierdoor net even op andere paadjes uit en loopt over de wegen waar je niet mag komen met een fiets.

Dilemma's New York

Metro Card vs Lopen

Dit is een vrij makkelijke keuze, namelijk een Metro Card. Vergeet niet dat New York groot is. Je loopt niet zomaar even van Downtown naar Midtown. De metro is een prima vervoersmiddel in New York. Hierdoor kun je eventueel ook naar Queens of Brooklyn. En het leuke is dat de inwoners van de stad ook de metro nemen.

Dilemma's New York

Wel of geen New York City Pass

Ik heb het beide keren niet gedaan. Ik denk dat iedereen voor zich het beste kan uitrekenen of het goedkoper is om een City Pass aan te schaffen. Persoonlijk heb ik niet het idee dat het voor mij goedkoper was.

Winter vs Lente vs Herfst vs Zomer

Ik ben nu in de herfst en winter in New York geweest. Beide seizoenen hebben hun charmes. De mooi gekleurde bomen in Central Park in de herfst of de kerstversiering in de winter, prachtig. Zo kun je in de herfst nog prima temperaturen hebben. In de zomer is het vaak benauwd in de stad met vrij hoge temperaturen. In de lente zou ik graag nog een keer naar New York willen. Coney Island, Smorgasburg, het ‘zomergevoel’ van de stad ervaren.

Manhattan vs Brooklyn / Queens

Als je de tijd hebt, ga dan ook naar de andere wijken van New York. Zeker Brooklyn is een super hippe wijk in opkomst. Kies dus niet alleen voor bezienswaardigheden in Manhatten, maar ga ook eens de wijken erom heen verkennen. De eerste keer dat ik in Brooklyn was keek ik mijn ogen uit. Een totaal ander beeld dan in Manhatten, veel gemoedelijker.

Dilemma's New York
Brooklyn

Niet vergeten wanneer je naar New York gaat

 • Je ESTA aan te vragen. De kosten hiervoor zijn 14 dollar, de ESTA is 2 jaar geldig.
 • Vergeet je reisstekker niet om mee te nemen.
 • Zet de werelddekking (Noord Amerika) aan op je bankpas, check ook voor de zekerheid je verzekering.

Meer lezen over New York?

Voor welke twijfels staan jullie nog voor een bezoek aan New York?

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

 1. Deze blog komt op het perfecte tijdstip voor mij. Ik ga in november een week naar New York met een vriendin. Wij dubben nog over het aanschaffen van een city pass.. sowieso eerst maar eens even bedenken wat we willen gaan doen. Helaas kan lang niet alles! En ik lees vaker dat Rockefeller juist de voorkeur heeft, omdat je o.a. het Empire gebouw ziet, in plaats van dat je er bovenop staat. Was er in de herfst overigens al veel te merken van het ‘winter en kerst sfeertje’? Daar hoop ik wel op. Wij zijn er vanavond halverwege november..

  1. Wat leuk! Ik was er de eerste keer eind oktober, toen was er nog niets te merken van kerst sfeer. Volgens mij komt dat na thanksgiving, begin december pas. Voor de echte sfeer moet je helaas iets later dus.

 2. Leuk artikel weer!
  Ik zou ook zeker voor TOTR gaan, dat uitzicht verveeld nooit! Al is het uitzicht vanaf OWO (one world observatory) ook prachtig, want dan zie je heeeeel Manhattan.

  Ik ben nu twee keer in NYC geweest en heb ook nooit die city pas gekocht. Heb ook geen idee of het goedkoper is voor mij.

  1. Klopt helemaal, alleen om te fotograferen is One World minder mooi omdat je vanachter glas fotografeert. Citypass is alleen goedkoper als je meerdere attracties gaat bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *