Socials

Athabasca Glacier op de Icefields Parkway

Athabasca Glacier

Athabasca Glacier op de Icefields Parkway

Op het ijs van een gletsjer staan, een indrukwekkende ervaring die ik je kan aanraden om een keer te doen. De imposante ijsmassa die langzaam afneemt in de loop der jaren. Tijdens mijn reis over de Icefields Parkway van Banff naar Jasper besloot ik voor de complete Glacier Adventure te gaan en daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Informatie over de Athabasca Glacier

De Athabasca Glacier is een van de zes gletsjers van Columbia Icefield. De ijsmassa is meer dan 10.000 jaar oud en ligt op een hoogte van ongeveer 2700 meter. Net als de meeste gletsjers in de wereld, raakt ook de Athabasca Glacier ijsmassa kwijt, de schatting ligt op ongeveer 1,5 kilometer in 150 jaar.

Athabasca Glacier

Hoe kom je bij de Athabasca Glacier?

Je vindt de Athabasca Glacier op de Icefields Parkway ten zuiden van Jasper. Het gebied behoort tot het Jasper National Park. De meesten passeren met de auto de Columbia Icefield wanneer ze tussen Banff en Jasper rijden. Het is een ideale stop op de route en een bijzondere activiteit om te ondernemen. 

Een andere manier om er te komen is per tour van Sundog Tours. Deze rijdt tussen Jasper en Banff en vice versa en stopt bij de hoogtepunten op de Icefields Parkway. Voor mij was dit de ideale manier om zonder auto van Banff naar Jasper te rijden en ondertussen van alles te zien. Je rijdt in een klein busje over de Icefields Parkway en ondertussen vertelt de chauffeur over de omgeving. 

Tegenwoordig heeft ook Brewster opties om gebracht te worden naar de Athabasca Glacier.

Athabasca Glacier

Athabasca Glacier bezoeken

Een bezoek aan de Athabasca Glacier is tegenwoordig een compleet glacier adventure te noemen. Je kunt verschillende attracties bezoeken bij het kopen van een combiticket. 

Glacier Discovery Centre

Het vertrekpunt van alle excursies en daarbij ook de plek om even wat te eten of te drinken. Je vindt hier een informatief centrum en klein museum over Columbia Icefield. Vanaf hier kun je de Athabasca Glacier al zien liggen.

Ice Explorer op Athabasca Glacier

De grootste attractie is de Ice Explorer ook wel de Snowcoach die je op de Athabasca Glacier brengt. Met een enorme truck rijd je de gletsjer op en wordt er gestopt op een bepaalde plek op de gletsjer. Hier heb je de vrijheid om rond te lopen. Ondanks dat er een aantal trucks tegelijk omhoog gaan, vond ik het mee vallen qua drukte. Ik vond het een indrukwekkend ervaring om op de ijsmassa te staan dat eeuwenoud is. De tour duurt ongeveer 1,5 uur.

Glacier Skywalk

Bij het combi ticket zit vaak de Glacier Skywalk inbegrepen. Deze ligt een klein stukje verderop en daar word je per busje naar toe gebracht. De skywalk steekt zo’n dertig meter uit vanaf de weg en je kijkt ongeveer 270 meter naar beneden. Delen van de skywalk zijn van glas gemaakt waardoor je letterlijk naar beneden kunt kijken. Wanneer je hoogtevrees hebt, kun je dit overslaan en alleen op de delen blijven waar geen doorzichtig glas zit. 

Athabasca Glacier

Wandelen naar de Atahabasca Glacier

De combi ticket voor een bezoek aan de Glacier Skywalk en Atahabasca Glacier is best prijzig. Wil je de gletsjer van dicht bij bekijken zonder veel geld kwijt te zijn? Je kunt vanaf het Glacier Discovery Center een wandeling maken van 1,8 kilometer – de Forefield Trail en daarop volgend de Toe of the Atahabasca Glacier trail van 1 kilometer. Zo kom je dicht bij de gletsjer om deze in volle glorie te bewonderen.

Athabasca Glacier

Tickets voor de Atahabasca Glacier

Aangezien de tours tussen grofweg april/mei en september/oktober mogelijk zijn, is het een drukke periode in de zomermaanden. Je kunt daarom het beste al online een ticket kopen. Vaak heb je toch al een planning gemaakt tijdens je reis in West Canada en weet je van te voren al wanneer je over de Icefields Parkway rijdt.

Athabasca Glacier

Handige informatie

  • Je bent op 2700 meter hoogte, zorg voor voldoende warme kleding, ook in de zomer
  • Neem de tijd voor een bezoek aan de Athabasca Glacier, bij mij was er door sneeuw en ongelukken wat oponthoud. Gelukkig is alsnog prima te combineren met andere hoogtepunten op de Icefields Parkway en de weg tussen Banff en Jasper
  • De skywalk is ik ook prima te bezoeken wanneer je niet op het glazen gedeelte durft te staan
Athabasca Glacier

Lees meer over West Canada

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on