De Belgische kust: meer dan het overwegen waard

gastblog belgische kust

Gastblog – Wanneer er in huiskamers beslist dient te worden wat de vakantiebestemming wordt voor de komende zomer,  is de Belgische kust in het grootste deel van de gevallen geen optie. Liever trekt men richting het buitenland en dan nog het liefst zo ver mogelijk weg. Zelfs voor weekendtrips is de Belgische kust een mogelijke bestemming die te weinig in overweging wordt genomen. Jammer is dat want de Belgische kust? Die leeft niet alleen, die bruist.

Meer dan dagjestoerisme

gastblog belgische kust

Het gros van de mensen die uiteindelijk toch één van de kuststeden opzoekt, doet dat voor een dagje omdat het nu toevallig mooi weer is. Je ziet het elke mooie zomerdag opnieuw gebeuren: kilometers file richting de zee en in de avond weer kilometers file de andere kant uit. Zonde om daar niet een langer verblijf van te maken. Dicht genoeg bij huis om geen verre verplaatsing te hoeven maken, maar ver genoeg om net even echt het gevoel te hebben dat je van huis bent en het is er bij warm weer heerlijk vertoeven.

De diversiteit van de kust

De Belgische kust is natuurlijk makkelijk onder één noemer te plaatsen. Eigenlijk is dat verkeerd om de veelheid aan gemeenten en steden aan het water over één kam te scheren. Ze mogen dan dicht bij elkaar liggen: steden als Blankenberge en Knokke brengen iets fundamenteel anders en dan alle andere steden aan diezelfde kust. Wie graag zich een dagje verliest in winkelen kan in Oostende terecht. In De Panne kan je diverse pretparken terugvinden en Blankenberge heeft dan bijvoorbeeld weer Sealife. Een trip naar de Belgische kust is dan eigenlijk gewoon tientallen reizen die je krijgt voor de prijs van één.

gastblog belgische kust

3 verschillende badplaatsen aan de Belgische kust

Knokke Heist

Het beginpunt van de Kusttram die langs de gehele Belgische kust rijdt en hierdoor verschillende dorpen en steden aan de kust met elkaar verbindt. Naast een mooie boulevard heeft Knokke ook een leuk centrum waar je kunt shoppen of lekker kunt eten. Knokke heeft nog steeds een imago voor de meer welgestelde gasten. Je ziet het terug rondom Knokke waar grote villa’s staan en ook voor de beach clubs moet je een bepaald bedrag neerleggen.

knokke-heist1

Blankenberge

De belangrijkste badplaats aan de Belgische kust. In het hoogseizoen stroomt Blankenberge vol met toeristen. Zeedijk, met vrij hoge appartementsgebouwen, is de straat die kenmerkend is voor het massatoerisme van de badplaats. Op de boulevard vind je een groot aantal terrassen en op het strand veel Beach clubs. Vanwege de drukte, is de beste manier om Blankenberge te bezoeken per trein of kusttram.

gastblog belgische kust

Oostende

Afwisseling tussen de gezelligheid van de stad en de mooie duinen. Het is de enige stad aan de Vlaamse kust. Naast het strand, kun je ook op cultureel gebied genoeg beleven. Er is jaarlijks een filmfestival en er treden regelmatig internationale artiesten op. Oostende is niet alleen populair voor een weekendje weg, maar er komen ook genoeg dagjes mensen deze kant op.

gastblog belgische kust

Verblijven aan de kust

Voor een verblijf aan de kust zijn er tal van mogelijkheden afhankelijk van je voorkeur. Een chique hotel vind je in zo goed als elke badplaats terug en ook campings schieten als paddenstoelen uit de grond. Qua ontspanning doen de kustgemeentes hun best om alle bezoekers tevreden te houden. Zeker in de zomermaanden is er overal wel dagelijks een evenement bij te wonen. Daarnaast is het natuurlijk zonnen geblazen! Toch wat verdere ontspanning naast het zonnen? Culturele uitstapjes richting monumenten uit de Wereldoorlogen vallen te doen. Ook kan je zo goed als overal gaan minigolven, tennissen of aan watersport doen.

gastblog belgische kust

Deze gastblog werd geschreven in samenwerking met de Belgische Reisblog Reisfanaten. De foto’s zijn afkomstig van Reisfanaten. Reisfanaten.be is een website niet alleen over Belgische bestemmingen, maar waar ook buitenlandse ervaringen worden gedeeld.

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Ik ben op m’n 6de verhuist naar de kust, De Haan om precies te zijn, en heb sindsdien in zowel De Haan als Bredene gewoond. Ik vind De Haan, staat niet in je lijstje maar toch haha, echt geweldig en zeker de moeite waard! Verder is Oostende ook een hele leuke stad met heel wat te beleven. Ik denk dat het soms zo is dat je er “altijd naar toe kan” en daarom door veel mensen een beetje over het hoofd gezien. Jammer, want de kust heeft heel wat te bieden!

    1. Klopt helemaal, zonde om niet wat langer te verblijven aan de kust. De Haan lijkt mij ook een mooie plaats. Wat heerlijk dat je zo dicht bij het strand woont! Daar ben ik wel jaloers op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *