De beste vliegvelden van Europa in een overzicht

De beste vliegvelden van Europa

De aanbiedingen voor goedkope stedentrips in Europa vliegen je soms om de oren. Voor 50 euro een retourtje Londen of voor 70 euro naar Stockholm. Lekker goedkoop. Althans dat denk je. Vaak wordt vergeten dat er nog extra kosten overheen komen om uiteindelijk in het centrum te komen. En niet alleen de extra kosten maken zo’n stedentrip ineens duurder, ook liggen sommige vliegvelden ver buiten het centrum, waardoor je extra reistijd kwijt bent. Wil je binnenkort nog een stedentrip in Europa maken? Lees dan snel verder.

Top 5 luchthavens

Je zou denken dat je snel in het centrum bent wanneer je binnen Europa vliegt. Toch heb ik anders ervaren. Een retourtje Stockholm voor 70 euro is een prima aanbieding. Echter kwam ik redelijk bedrogen uit toen ik nog vanaf Arlanda naar het centrum moest. De bus koste mij uiteindelijk nog eens 30 euro extra. Laat staan als ik de trein had genomen, die was nog duurder. En niet alleen de extra kosten geven een nare nasmaak aan het goedkope stedentripje, ik was ook nog eens minimaal een half uur extra reistijd kwijt.

Omio heeft onderzoek gedaan naar de best bereikbare luchthavens in Europa en kwam daarbij tot een top 5. Factoren als afstand, tijd en reiskosten zorgden er samen voor dat vliegveld Nice als beste uit de bus komt. Je hoeft slechts vijf minuten met de trein om in het centrum uit te komen en de reiskosten hiervoor zijn €1,80. De rest van de top 5 is als volgt:

  1. Nice (NCE) Frankrijk                                                €1,80 – 5 minuten
  2. Lanzarote (ACE) Spanje                                           €1,40 – 10 minuten
  3. Birmingham (BHX) Verenigd Koninkrijk            €4 – 9 minuten
  4. Malaga (AGP) Spanje                                               €1,80 – 12 minuten
  5. Frankfurt (FRA) Duitsland                                     € 4,80 – 10 minuten

Amsterdam Schiphol doet het nog best goed in dit onderzoek. Het staat op de 10e plek – €4,20 – 14 minuten. Populaire luchthavens onder Nederlandse reizigers zijn Praag (€0,90 – 15 minuten), Berlijn Tegel en Venetië.

De beste vliegvelden van Europa in een overzicht

Interactief overzicht

Op de site van Omio kun je nu precies zien hoeveel tijd je kwijt bent om in de stad te komen en wat je dat gaat kosten. Zo blijkt eigenlijk hoeveel misleidende namen er zijn in Europa. Vliegveld Frankfurt Hahn (HHN) lijkt dicht bij Frankfurt te liggen, maar niets blijkt minder waar. Het vliegveld ligt zelfs op 125 kilometer van de stad. Ook een drietal vliegvelden in Londen liggen op meer dan 50 kilometer van het centrum. Zo dacht ik altijd praktischer uit te zijn om vanaf Eindhoven naar Stansted te vliegen in plaats vanaf Groningen naar Southend, ook dit blijkt niet helemaal waar te zijn. Volgende keer gewoon vanaf Groningen richting Londen dus.

Nederlandse vliegvelden

In Nederland zijn een vijftal vliegvelden te vinden. Amsterdam Schiphol behoort zelfs tot de vier grootste luchthavens van Europa. In het overzicht vind je welke faciliteiten je kunt vinden per vliegveld en welke maatschappijen vetrekken vanaf de verschillende luchthavens. Normaal gesproken kijk ik puur naar de aanbiedingen vanaf elk vliegveld, maar vliegen vanaf Groningen als Groningse is toch wel speciaal. Niet eerst twee uur in de trein en binnen een half uurtje ben je thuis. Ook wel eens fijn.

De beste vliegvelden van Europa in een overzicht - Your Travel Guide

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Gek dat de bereikbaarheid soms zo kan verschillen he? Deze top 5 is lekker snel bereikbaar voor een klein bedrag. Ik heb het weleens anders gemaakt, dat ik echt stond te klapperen met oren over hoe duur de trein naar het centrum wel niet was. Londen is dacht ik ook zo’n dure luchthaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *