Socials

Blog

De beste vliegvelden van Europa

De beste vliegvelden van Europa in een overzicht

De aanbiedingen voor goedkope stedentrips in Europa vliegen je soms om de oren. Voor 50 euro een retourtje Londen of voor 70 euro naar Stockholm. Lekker goedkoop. Althans dat denk je. Vaak wordt vergeten dat er nog extra kosten overheen komen om uiteindelijk in het centrum te komen. En niet alleen de extra kosten maken zo’n stedentrip ineens duurder, ook liggen sommige vliegvelden ver buiten het centrum, waardoor je extra reistijd kwijt bent. Wil je binnenkort nog een stedentrip in Europa maken? Check dan op welke vliegvelden in Europa je het beste kunt vliegen.

Vliegvelden in Europa

Top 5 luchthavens

Je zou denken dat je snel in het centrum bent wanneer je binnen Europa vliegt. Toch heb ik anders ervaren. Een retourtje Stockholm voor 70 euro is een prima aanbieding. Echter kwam ik redelijk bedrogen uit toen ik nog vanaf Arlanda naar het centrum moest. De bus naar het centrum koste mij uiteindelijk nog 30 euro extra. De trein naar het centrum was nog duurder. En niet alleen de extra kosten kunnen een nare nasmaak aan het goedkope stedentrip, ik was ook nog eens minimaal een half uur extra reistijd kwijt.

De beste vliegvelden van Europa

Uit onderzoek naar de best bereikbare luchthavens in Europa een lijstje met luchthavens waar je het beste naar toe kunt vliegen voor een citytrip. Factoren als afstand, tijd en reiskosten zorgden er samen voor dat vliegveld Nice als beste uit de bus komt. Je hoeft slechts vijf minuten met de trein om in het centrum uit te komen en de reiskosten hiervoor zijn €1,80. De rest van de top 5 is als volgt:

  1. Nice (NCE) Frankrijk                                                €1,80 – 5 minuten
  2. Lanzarote (ACE) Spanje                                         €1,40 – 10 minuten
  3. Birmingham (BHX) Verenigd Koninkrijk             €4 – 9 minuten
  4. Malaga (AGP) Spanje                                             €1,80 – 12 minuten
  5. Frankfurt (FRA) Duitsland                                     €4,80 – 10 minuten

Amsterdam Schiphol doet het nog best goed in dit onderzoek. Het staat op de 10e plek – €4,20 – 14 minuten. Een populaire luchthaven onder Nederlandse reizigers die goed naar voren komt in het onderzoek is Praag (€0,90 – 15 minuten), ideaal voor een korte stedentrip.

De beste vliegvelden van Europa in een overzicht

Interactief overzicht

Op de site van Omio kun je nu precies zien hoeveel tijd je kwijt bent om in de stad te komen en wat je dat gaat kosten. Zo blijkt eigenlijk hoeveel misleidende namen er zijn in Europa. Vliegveld Frankfurt Hahn (HHN) lijkt dicht bij Frankfurt te liggen, maar niets blijkt minder waar. Het vliegveld ligt zelfs op 125 kilometer van de stad. Ook een drietal vliegvelden in Londen liggen op meer dan 50 kilometer van het centrum. Zo dacht ik altijd praktischer uit te zijn om vanaf Eindhoven naar Stansted te vliegen in plaats vanaf Groningen naar Southend, ook dit blijkt niet helemaal waar te zijn. Soms loont het om even onderzoek te doen naar het vliegveld waar je landt.

Nederlandse vliegvelden

In Nederland zijn een vijftal vliegvelden te vinden. Amsterdam Schiphol behoort zelfs tot de vier grootste luchthavens van Europa. Normaal gesproken kijk ik puur naar de aanbiedingen vanaf elk vliegveld, maar vliegen vanaf Groningen als Groningse is toch wel speciaal. Niet eerst twee uur in de trein en binnen een half uurtje ben je thuis. Ook wel eens fijn. Maar vaak wordt het toch vliegen vanaf Schiphol.

Naast het boeken van vliegtickets moet je ook nog aan de reis naar de luchthaven toe denken. Met de auto is toch wel de meest comfortabele, hierbij moet je echter nog wel denken aan een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek. Het is aan te raden een parkeerplaats van te voren te reserveren. Dit is vaak niet alleen voordeliger, je weet zo ook precies waar je aan toe bent. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld het parkeren Eindhoven Airport? Vergelijk de mogelijkheden online en kom er eenvoudig achter waar je je auto kan parkeren en hoeveel je eventueel kan besparen.

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on