Socials

German.Local.Culture. | Tips voor universiteitsstad Göttingen

Gottingen

German.Local.Culture. | Tips voor universiteitsstad Göttingen

Wist je dat in Göttingen het meest gekuste meisje ter wereld staat? En dan denk je vast Göttingen? Waar ligt dat precies? Göttingen is een verrassende tip voor een originele stedentrip in Duitsland. De stad ligt in Nedersaksen en heeft bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om eens te kiezen voor een minder bekend stad voor een stedentrip. Benieuwd wat je niet mag missen in Göttingen? Lees dan mijn tips voor de universiteitsstad Göttingen.

Waar vind je universiteitsstad Göttingen?

De Duitse campagne German.Local.Culture. richt zich op bekende en minder bekende bestemmingen in Duitsland. Een van die minder bekende steden is de stad Göttingen in het zuiden van Nedersaksen. De stad ligt tussen het Harzgebergte en de rivier de Wezer. Göttingen is een oude universiteitsstad en was tijdens de Middeleeuwen een Hanzestad. Tegenwoordig is het de universiteit die ervoor zorgt dat de stad levendig is. De stad ligt midden in Duitsland op zo’n 4,5 uur rijden vanaf Utrecht. Met de trein vanaf Utrecht ben je in ongeveer vijf uur in Göttingen. Je dient dan over te stappen in Wunstorf.

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen in Göttingen?

Wandel door de oude Altstadt

Het centrum van Göttingen en de plek waar je de meeste bezienswaardigheden vindt, is de oude Altstadt. Doordat de meeste bezienswaardigheden allemaal in dit gedeelte liggen, leent de stad zich perfect om lopend te verkennen. Denk aan het standbeeld van Gänseliesel, de Georg- August Universiät en Das Altes Rathaus. Diverse wandelroutes door de oude Altstadt leiden je langs alle mooie plekken van Göttingen. Zo kom je onderweg langs typische vakwerkhuizen en imposante gebouwen.

Georg-August Universität

Een van de grootste trekpleisters van Göttingen is de universiteit. Door de universiteit, die al sinds 1734 in Göttingen staat, is het een levendige stad en wonen er veel jonge mensen. Meer dan 30.000 studenten studeren aan één van de veertien faculteiten. Dat Georg-August een goede universiteit is, blijkt wel aan het aantal beroemde wetenschappers onder de alumni, zo zijn er 44 Nobelprijswinnaars die in Göttingen hebben gestudeerd. De gebroeders Grimm gaven destijds letterkunde aan de universiteit.

Bewonder Gänseliesel op het marktplein

Een standbeeld van een meisje in een fontein, op zich niet zo veel bijzonders zou je zeggen. Toch ligt het in Göttingen net even iets anders. Gänseliesel is een symbool voor net afgestudeerden aan de Georg-August Universität. Wanneer PHD-studenten hun diploma hebben gehaald is het traditie om de wangen van het standbeeld te kussen. Gänseliesel is daardoor het meest gekuste meisje ter wereld.

Gottingen

Bezoek Das Altes Rathaus

Naast Gänseliesel op de Grote Markt, is er nog een bezienswaardigheid om niet te missen: Das Altes Rathaus. Al sinds 1270 staat het overheidsgebouw op de Grote Markt. In de loop der jaren heeft het gebouw de nodige veranderingen ondergaan. Eind 19e eeuw vond er een verbouwing plaats waarbij het stadhuis een ontwerp kreeg die je tegenwoordig nog steeds kunt bekijken. Je kunt Das Altes Rathaus bezoeken, waarbij je door prachtige oude zalen loopt en je het idee hebt even terug in de tijd te zijn. Veel is nog in oude glorie bewaard. Ga je naar binnen? Let dan vooral in de grote hal op de steden-schilderijen bovenaan. Door de Hanze band met Nederland zijn hier ook Nederlandse steden te vinden.
Een bezoek aan Das Altes Rathaus is gratis

Gottingen

De oude middeleeuwse stadsmuur

De oude Altstadt wordt omringd door een stadsmuur uit de middeleeuwen. En ondanks dat deze er al jaren staat, is hij goed bewaard gebleven. Bloemen en planten sieren de muren waardoor je het gevoel hebt in een sprookjesdecor te lopen. Boven op de oude stadsmuur staat het huis van Otto von Bismarck, een van de meest bijzondere huizen in Göttingen. Het huis is omringd door de mooiste groene plekken van de stad. Otto von Bismarck was een van de belangrijkste Europese staatsmannen in de 19e eeuw. Wil je meer over hem te weten komen? Dan is het kleine museum in het huis een aanrader.

Ontdek de gastronomie van lokale ondernemers in Göttingen

De stad Göttingen is eigenlijk uniek te noemen ten opzichte van vele andere steden in de regio. Waarom? In Göttingen vind je bijna geen grote winkelketens, maar lokale ondernemingen die enorm vooruitstrevend zijn. Veel inwoners beginnen een eigen bedrijf of winkel. Shoppen in Göttingen is echt een aanrader, want je vindt in de winkels een uniek aanbod aan producten. Restaurants in de stad richten zich vooral op biologische en vegetarische producten.

Een van die voorbeelden is de onderneming van Jan Knichalla. Zo’n vijf jaar geleden begon hij in Altstadt het prachtige Kaffeehus. Het is de plek voor koffieliefhebbers om je dagelijkse bakje koffie te doen. Koffie van een zelfgemaakte blend van Ethiopische en Braziliaanse bonen krijg je wanneer je Nordmann Kaffee besteld. Het interieur is sfeervol en ingericht in een Scandinavisch thema. De koffie van Kaffeehus wordt op een duurzame manier geproduceerd doordat Jan in contact is met boeren en andere partijen.

Wat kun je naast Göttingen nog zien en doen in de regio Nedersaksen?

De Duitse deelstaat Nedersaksen is een unieke regio doordat het de enige deelstaat is waar je zowel bergen als zee vindt. In het noorden is er de Noordzee en in het zuiden vind je de Harz, een middengebergte. Daarnaast heeft de regio ook nog eens vijf UNESCO-werelderfgoed locaties. Kortom een veelzijdige regio.

Naast Göttingen zijn er nog meer toffe steden om te bezoeken. Denk aan Celle waar je prachtige vakwerkhuizen kunt bekijken. De stad staat er zelfs bekend om. Logisch want je vindt er bijna vijfhonderd vakwerkhuizen, het grootste aaneengesloten complex van Europa.

Gottingen

Een andere optie is het stadje Goslar. Een stad waarbij je het idee hebt dat je weer in de Middeleeuwen beland bent. Smalle steegjes en een gezellige Marktplatz met veel cafés zorgen ervoor dat je wilt dwalen door de stad en genieten van de gezelligheid. In Goslar vind je de ertsmijn Rammelsberg en samen met de oude stad van Goslar zijn deze uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Een totaal andere plek om te bezoeken in Nedersaksen is Autostadt. Vaak in één mond genoemd met Wolfsburg. Autostadt is namelijk het themapark over mobiliteit dat in Wolfsburg ligt. Door de oppervlakte van 25 hectare is het een plaats op zich inmiddels. In Autostadt vind je de Volkswagen fabriek en waar je alles te weten kan komen over het automerk. Musea, entertainment, bars en restaurants zorgen ervoor dat je je wel even kunt vermaken in Autostadt.

Meer informatie over Göttingen en omgeving vind je op de website van de Germany Travel, op de site van Göttingen en op de site van CityZapper

Meer lezen over Duitse bestemmingen?

*Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CityZapper en het Duits Verkeersbureau.

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on