De leukste bezienswaardigheden in Hamburg – tips voor je stedentrip

De leukste bezienswaardigheden in Hamburg – tips voor je stedentrip

Een mix tussen oud en nieuw, tussen rauw en historie, een stad waarin iedere wijk een eigen sfeer heeft. Dat is Hamburg. Een leuke stad voor een weekendje weg, waar genoeg te beleven valt. Zowel overdag als ’s nachts is het een aanrader om naar Hamburg af te reizen. Welke bezienswaardigheden je niet mag overslaan? De leukste bezienswaardigheden in Hamburg – tips voor je stedentrip.

De leukste bezienswaardigheden in Hamburg – tips voor je stedentrip

Rathaus Hamburg

Beginnend in de binnenstad van Hamburg kom je al snel het Rathaus tegen. Het middelpunt tussen Neustadt en Altstadt. Bij een brand in 1842 werd een vierde van de stad verwoest en daarbij ook het toenmalige Rathaus. Hierdoor is het huidige Rathaus alweer de vijfde van de stad. In de winter is er voor het Rathaus een grote kerstmarkt te vinden. Je kunt het Rathaus gratis bezoeken, voor een rondleiding ben je ongeveer 3 euro kwijt.
A: Rathausmarkt

Bezienswaardigheden in Hamburg - tips voor je stedentrip

Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai

Een halve kerk, zo kun je de St. Nikolai het beste omschrijven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Hamburg het zwaar te verduren gehad en met man en macht werd geprobeerd om deze kerk overeind te houden. Helaas is maar een toren overeind gebleven, de Nikolaiturm. Nog steeds zwartgeblakerd en de op drie na hoogste toren van Duitsland, is het nu een monument voor de gevolgen van WOII. Je kunt met een glazen lift in de 76 meter hoge toren omhoog om vanaf een uitzichtplatform Hamburg te bekijken. Naast het museum vind je een museum met alle informatie over de kerk.
A: Willy Brandt Strasse 60

Deichstrasse

De grote brand van 1842 heeft veel invloed gehad op Hamburg. Zo ook in de Deichstrasse. Hier is de brand namelijk begonnen op nummer 25. Ten zuiden van het pand werden de gebouwen gespaard door de brand. Vroeger woonden in de Deichstrasse de rijkere inwoners van Hamburg. Dit is nog te zien aan de gevels uit de 17e en 18e eeuw.
A: Deichstrasse

Elbhilharmonie

Het gebouw van het Philharmonisch orkest heeft wat bloed, zweet en tranen gekost de afgelopen jaren. Het gebouw is vijf keer duurder uitgevallen dan oorspronkelijk bedoeld. Het Elbhilharmonie staat deels op het water en had last van trillingen die tijdens muziekvoorstellingen storend waren. Inmiddels is het gebouw af en zijn er drie concertzalen, een hotel, 45 woningen en een uitzichtplatform.
A: Am Kaiserkai

De wijk Speicherstadt

De wijk met oude pakhuizen is zeker het bezoeken waard. Het is namelijk het grootste aan elkaar grenzende pakhuizencomplex ter wereld. In de oude pakhuizen kun je nog steeds koffie, thee, cacao of specerijen kopen. Een wijk om doorheen te struinen en zo de sfeer van het oude Hamburg te proeven.

Je kunt hier ook een rondvaart boeken door de wateren van Spreicherstadt, ik heb het zelf niet gedaan, maar collega’s destijds wel en die vonden het erg indrukwekkend.

Musea in Hamburg

Mocht het wat minder weer zijn, dan heeft Hamburg ook genoeg musea waar je je kunt vermaken. Zo vind je in Spreicherstadt het Spicy’s Gewurzmuseum en Miniatur Wunderland. Bij de eerste leer je over de geschiedenis en het proces van kruiden, bij het tweede museum waan je je in een miniatuurwereld van modeltreinen.
Gewurzmuseum A: Am Sandtorkai 34
Miniatur Wunderland A: Kehrwiener 4

De cultwijk St. Pauli

De oude zeemansbuurt van Hamburg straalt een rauwe sfeer uit. Authentiek als je het mij vraagt. Street art, pubs maar ook historische plekken. Vergeet het succes van de Beatles niet dat begon in deze wijk. St. Pauli is eigenlijk de plek voor amusement in Hamburg. De beroemde Reeperbahn is de plek voor een drankje of waar je ’s avonds nog wil dansen. Wil je street art zien? Loop dan een van de straten vanaf de Reeperbahn in. Voor de vrouwelijke bezoekers, sla de Herberstrasse over want je bent gewoon weg niet welkom in deze straat. Een wijk waar bijna 24/7 genoeg gebeurt om je te vermaken.

Bezienswaardigheden in Hamburg - tips voor je stedentrip
Bezienswaardigheden in Hamburg - tips voor je stedentrip

Op zoek naar leuke koffiespots in Hamburg?

Landungsbrucken & Alte Elbtunnel

Beiden waren niet toegankelijk (of minder interessant in de winter) op het moment dat ik in Hamburg was, maar zijn zeker het bezoeken waard. Bij de Landungsbrucken vind je pontons van 700 meter lang waar de veerboten nu af en aan varen. Een leuke plek om de bedrijvigheid in de haven van Hamburg te spotten. De Alte Elbtunnel was in 1911 de eerste tunnel onder een rivier in Europa. Met 426,5 meter lang is het een mooi stuk geschiedenis waar je doorheen kunt lopen en fietsen. De tunnel is ook erg fotogeniek.

Fischmarkt op zondag

Je moet er wat voor over hebben, want op zondagochtend vanaf 5.00 uur kun je terecht op vismarkt van Hamburg. Of je kunt natuurlijk ook rechtstreeks vanaf de Reeperbahn door naar de vismarkt. Want een bonte mix van mensen kom je hier tegen. Of ze geslapen hebben of net wakker zijn is lastig te zien. Het alcohol vloeit zelfs op dit tijdstip al rijkelijk. Waar het echt om draait zijn verse vis, fruit en bloemen die je hier kunt kopen. Iedere zondagochtend kun je hier terecht. In de winter begint de markt iets later, namelijk om 7.00 uur.

Bezienswaardigheden in Hamburg - tips voor je stedentrip
Bezienswaardigheden in Hamburg - tips voor je stedentrip

Overnachten in Hamburg

Genoeg leuke opties om te overnachten in Hamburg. Ik ging met collega’s die kant op en overnachtte in Panorama Inn Hotel. Een prima hotel, niet heel centraal gelegen, maar met de metro is het centrum goed te bereiken. Natuurlijk heb je ook genoeg andere opties in Hamburg waar je kunt overnachten.

Meer lezen over Duitsland?
Leuke wijken in Hamburg


Berlijn
Must see’s van Berlijn
Hotspots Berlijn
Toffe hangouts Berlijn
De leukste wijken in Berlijn om te overnachten

Rugen
Borkum
Dresden

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on