Socials

Bezienswaardigheden op het Kanaaleiland Guernsey – wat te doen op het eiland Guernsey

Guernsey

Bezienswaardigheden op het Kanaaleiland Guernsey – wat te doen op het eiland Guernsey

Hoewel Guernsey vanuit de lucht nog redelijk vlak leek, kwam ik daar op terug toen ik door de straten van St Peter Port liep. Zeker na mijn wandeling richting Fermain Bay, maakte ik kennis met de hoogteverschillen van Guernsey. Een eiland met hoge kliffen omringd door blauwe wateren. Guernsey heeft voor iedereen wel iets te bieden, outdoorliefhebbers, museumbezoekers, strandliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar de rust. Tips voor bezienswaardigheden op het Kanaaleiland Guernsey – wat te doen op het eiland Guernsey?

Het Kanaaleiland Guernsey

Guernsey is een van de vijf Kanaaleilanden die tussen Frankrijk en Engeland liggen. Hoewel Jersey groter is qua oppervlakte, behoren Sark, Herm en Alderney ook tot Guernsey. Een eiland met fijne temperaturen, een waar je tot rust kun komen, maar waar je ook gezelschap op kunt zoeken. Er zijn 27 stranden, vele restaurants, je kunt er shoppen en het is een eiland vol historie. Een eiland waar ik nieuwsgierig naar was en een eiland die mij niet teleurgesteld heeft. 

Bezienswaardigheden op het Kanaaleiland Guernsey

Fermain Bay

De zuidkust van Guernsey is een parel. Hoge kliffen, woeste zeeën, veel groen en verborgen stranden.  Vanaf St Peter Port kun je een ‘cliffwandeling’  maken naar Fermain Bay, een verstopt strand tussen de kliffen. Vanaf de hoge rotsen heb je uitzicht over de blauwe wateren rondom Guernsey. Aan het strand van Fermain Bay vind je het Fermain Beach Cafe in een idyllische setting. Liefhebbers van wandelingen langs de hoge kusten van Guernsey kunnen nog doorwandelen naar Jerbourg.

Fermain Bay: bus 91 92 93 94 95 
Jerbourg: bus 81

Little Chapel – kleinste kerkje op Guernsey

Misschien wel het mooiste kerkje dat ik ooit heb gezien. Sowieso het kleinste kerkje ooit, want Little Chapel is een van de kleinste kerken ter wereld. Met twee meter lang en ruim één meter breed, zou je zeggen dat je zo klaar bent met bekijken van deze kerk. Niet is minder waar. Het kerkje is helemaal versierd met keramiek stukken en is prachtig om te bekijken. Brother Déodat bouwde de kerk in 1914, de huidige variant is het derde kerkje. In 1977 werd de huidige kerk afgemaakt. Vanaf een afstandje is het al mooi om te zien, maar als je dichterbij komt zie je alle details pas goed. Je kunt ook nog naar binnen, erg ruim is het niet, maar zeker de moeite waard. Neem dus zeker een kijkje binnen in de kerk. 

Je hoeft geen entree te betalen, een donatie wordt op prijs gesteld. 
Bus St. Peter Port: Bus 71
Mei – sept 9.00-18.00 
October – april 9.00 – de zon onder gaat

Occupation Museum

Vlakbij het vliegveld vind je het museum dat een inkijk geeft in Guernsey in de Tweede Wereldoorlog. Hoe was het leven op Guernsey tussen 1940-1945? De Kanaaleilanden waren namelijk het enige stukje Engels grondgebied dat in het bezit was van de Duitsers. Hitler was blij dat hij Engels grondgebied had om te onderhandelen, Churchill was blij met de 18.000 Duitsers die op de Kanaaleiland gestationeerd werden, want hierdoor konden ze niet mee vechten op het vasteland van Europa. De Kanaaleilanden hebben het vooral in het laatste jaar van de oorlog zwaar gehad, D-Day had inmiddels plaatsgevonden, maar zij waren nog steeds niet bevrijd en de vaste aanvoerlijnen vanuit Europa waren er niet meer. Guernsey werd pas op 10 mei 1945 bevrijdt. In dit museum zie je een heleboel herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Een heleboel spullen zijn bewaard gebleven en worden getoond om de herinneringen aan de oorlog levendig te houden. 

Openingstijden:
April – Oktober 10.00 – 15.30 uur
November – Maart 10.00 -13.00 uur
Prijs: £5
Bus vanuit St. Peter Port: 11, 91, 93

Guernsey

German Underground Hospital

Zoals de naam het al zegt, in dit museum ga je onder de grond. Het is de grootste ondergrondse bunker op het eiland van zo’n 7000 vierkante meter. In de oorlog werd de bunker gemaakt door slaven die gevangen genomen waren door de Duitse bezetter. In de winter van 1940 werd begonnen met graven, pas in 1944 was het gereed om in gebruik te nemen. In totaal was er plek voor 800 gewonden. Het ziekenhuis werd uiteindelijk maar enkele maanden gebruikt, omdat men er achter kwam dat de genezing niet snel ging onder de grond. Tegenwoordig kun je door het gangenstelsel lopen en krijg je een indruk van de enorme bunker. Het is nog in oude glorie, dus af en toe druipt het water naar beneden. Het is een lugubere wandeling waarbij je af en toe restanten van het oude ziekenhuis passeert. 

Openingstijden:
Mei tot september: 7 dagen per week 10.00-16.00
April & oktober vrijdag maandag 10.00-16.00 gesloten, dinsdag, woensdag, donderdag
November tot maart: gesloten
Bus vanuit St Peter Port: Bus 71

Lihou Island & L’Eree

Het kleine eilandje aan de west kant van Guernsey dat maar af en toe te bereiken is. Met laag water is het mogelijk om voet aan wal te zetten via een weg vol keien. Vanaf L’Eree is Lihou Island te bezoeken, een plek waar je wildlife kunt spotten. Het eiland is namelijk de thuisbasis voor meer dan 150 vogels. Op het eiland vind je aan de linkerkant een groepsaccommodatie, volg daarna het pad naar de beroemde Venus Pool en de Priory Ruins. 

Om te kijken wanneer je Lihou island kunt bezoeken, kun je het beste de website van Lihou Island bezoeken. Er zijn geen mogelijkheden om eten of drinken te kopen op het eiland. Mocht je op het verkeerde tijdstip in L’Eree aankomen en is Lihou Island niet te bereiken? Dan kun je altijd nog hier blijven. Er is een breed strand en ruige kliffen. Ideaal om even een rustpauze in te lasten tijdens je rondreis op het eiland. 

Bus vanuit St Peter Port: Bus 61, 91, 92, 93, 94

St Peter Port – de hoofdstad van Guernsey

De hoofdstad van Guernsey is St Peter Port, een van Europa’s leukste havenstadjes. Straten vol keien, huizen op een terrasvorming, een schattige haven, dit is de plek waar het grootste deel van het leven op Guernsey zich afspeelt. De haven van Guernsey is een belangrijke plek op het eiland. Hier leggen de grote cruise schepen aan, vertrekken de boten naar buureilanden Sark en Herm. Ook vind je hier een groot deel van de bezienswaardigheden, hotels en restaurants en kun je shoppen. Een goede keuze en uitvalsbasis voor een bezoek aan Guernsey. 

Stranden op Guernsey – Pembroke & Bordeaux Beach

Guernsey heeft over het gehele eiland fraaie baaien met bijna witte stranden en blauwe wateren. Ideaal voor een strandvakantie of een tussenstop tijdens een tour over het eiland. Twee stranden die ik bezocht zijn Pembroke Beach en Bordeaux Harbour. Vooral de eerste vond ik een goede plek voor een tussenstop. Pembroke Beach vind je aan de noordkant van het eiland en leent zich perfect als start voor een wandeling richting het noord-oosten van het eiland. Je komt hier langs verschillende restanten van forten uit de oorlog. Ik ben vanaf hier gewandeld naar Bordeaux Harbour en genoot van het zonnetje onderweg en de onmogelijke bushaltes die ik tegenkwam. Je krijgt tijdens zo’n wandeling een goede indruk van het eiland. 

Bus vanuit St. Peter Port: Bus 12, 91, 92 

In totaal zijn er 27 stranden op Guernsey. Het is nooit superdruk op de stranden. Ik bezocht er maar twee, maar er zijn nog meer mooie stranden die het bezoeken waard zijn. Zo is Vazon Bay uitgeroepen tot schoonste strand in Groot Brittannië. 

Sightseeing op Guernsey- Toeren met de bus

Guernsey leent zich perfect voor het maken van een rondje over het eiland met de gewone bus. Deze rijdt namelijk helemaal rond het eiland en kun je namelijk gebruiken als een soort hop on hop off. Het enige nadeel is dat de tijden van vertrek niet altijd aangegeven staan of soms de bushaltes niet meer zijn dan het woord bus op de straat. Toch kun je zo op een goedkope manier een rondje maken over het eiland. Iedere keer dat je instapt betaal je £1 namelijk. Goedkoper kan bijna niet. Ik maakte een rondje vanaf St Peter Port naar Little Chapel, liep naar German Underground Hospital, vanaf daar naar het Occupation Museum door naar het vliegveld. Daar stapte ik op de bus naar L’Eree waar ik een korte pauze had, stapte ik in naar Pembroke Beach, liep naar Bordeaux Harbour en vanaf daar nam ik de bus weer naar St Peter Port. Je kunt natuurlijk ook gewoon blijven zitten in de bus. 

Lijn 91 en 91 gaan rond op het eiland

Overnachten op Guernsey

Er is een ruim aanbod om te overnachten op het eiland. Zelf vond ik het handig om te overnachten in St Peter Port omdat hier alle buslijnen samen komen, besloot ik om dit als uitvalsbasis te kiezen. Achteraf heb ik daar geen spijt van, hier bevinden zich al voldoende bezienswaardigheden en het is een goede plek om de rest van het eland te verkennen. Slapen deed ik in het Pandora Hotel, een hotel op een centrale locatie in St Peter met een prachtige tuin erbij. De eerste dagen had ik wel het gevoel verreweg de jongste te zijn, later toen de vlucht uit Groningen was geland kreeg ik al iets minder dat gevoel. Het is een fijn hotel om te overnachten met een typisch Engels ontbijt inbegrepen.

Meer lezen over Guernsey?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on