Bijzonder overnachten // Review Hihahut in het groene hart

Hihahut

Bijzonder overnachten // Review Hihahut in het groene hart

Tegenwoordig zijn er genoeg leuke concepten in Nederland om bijzonder te overnachten. Zo ook het Hihahut concept. Overnachten in kleine hutjes die allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Ergens in het groene hart vind je deze unieke, bijzondere en duurzame vorm van overnachten. Ik sliep een nachtje in de Vogelaar van de Hihahut, benieuwd naar mijn ervaringen?

Bijzonder overnachten // Review HiHaHut

Een Hihahut, wat is dat?

Een Hihahut is meer dan alleen een overnachtingsplek. De acht verschillende overnachtingsmogelijkheden in het groene hart van Nederland zijn met elkaar verbonden door middel van bestaande wandel-, fiets- en vaarroutes. Op verschillende locaties, ergens in het groene hart, staan acht hutten die allemaal hun eigen unieke kenmerken hebben. Wat dacht je van een Vogelaar van waaruit je vogels kunt spotten of een sterrenkijker met een raam bovenin om sterren te kijken. Je kunt ervoor kiezen om een nachtje in eigen land weg te gaan, maar je kunt ook verschillende hutten combineren. Hierdoor kun je een kort tijdsbestek veel van de regio zien.

Hoe kom je bij de Hihahut? Fietsend op de tandem door het groene hart

Expres noem ik de regio het groene hart. De locaties van de hutten worden namelijk pas een week voor aanvang bekend gemaakt. Je ontvangt een digitaal welkomstpakket met daarin alle informatie voor jouw micro avontuur. Je weet dat je de auto kunt parkeren in Roelofarendsveen en dat er van daaruit diverse wandel- en fietsroutes zijn die je kunt volgen. Op de locatie in Roelofarendsveen kun je beginnen met het avontuur, er staat een tandem voor je klaar. Je spullen kunnen in de fietstassen en starten maar.

Het leuke aan het Hihahut concept is niet alleen het duurzame aspect, ook lokale ondernemers worden meegenomen in dit verhaal. Langs de fietsroutes staan een aantal hotspots waar je lokale streekproducten kunt kopen. Zo steun je ook nog de lokale ondernemers in de regio. Met de tandem kom je dus langs de leukste plekjes in de regio. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een andere route te nemen en zelf op verkenning te gaan.

Overnachten in de Hihahut- de Vogelaar

Rijdend langs de vele weilanden, rivieren en door kleine dorpjes komen we aan bij onze overnachtinglocatie. Voor ons was de tandem een heus avontuur en daardoor kozen we voor de gemakkelijkste route. Midden in het weiland vonden we onze Hihahut de Vogelaar. Een schattig plekje waar een ronde wagen staat met nog een klein hutje ernaast. De Vogelaar heeft rondom kleine ramen om vogels te kijken en een tweetal grote ramen om heerlijk naar buiten te staren. Een heerlijk plekje om te overnachten.

De Hihahutten zijn redelijk back to basic, maar toch van alle gemakken voorzien. Je hoeft namelijk geen slaapspullen of eetgerei mee te nemen. Het is de bedoeling dat je zo licht mogelijk bepakt naar de Hihahut fietst. Faciliteiten om te koken en af te wassen, koffie en theezetten, handdoeken, shampoo etc zijn allemaal aanwezig. Toch voelt het back to basic wanneer je water uit een jerrycan haalt en op een soort vat naar de wc moet. Toch is het een fijne manier om even uit je dagelijkse ritme te gaan.

Na aankomst besluiten we de tandem even te laten voor wat het is en lopen we naar het dichtstbijzijnde dorpje om een borrel te drinken en te genieten van het mooie weer. Een goed begin van een microavontuur. Uit eten gaan doen we niet, we besluiten om in de Hihahut te gaan eten. Wraps met groenten en falafel staan er op het menu en ondertussen kijken we door de grote ramen naar buiten. De zonsondergang bekijken we vanuit het dorpje en de weilanden bij het gebied waar we overnachten. Bij terugkomst bij de hut raken we spontaan aan de praat met de buurman en voor we het weten zitten we binnen aan een kopje thee.

Wanneer we de hut binnenkomen blijken we geen elektriciteit te hebben. Gelukkig biedt een hoofdlamp en een powerbank uitkomst die nacht. Ondanks dat het september is, is het redelijk koud die nacht. Verwarming is er niet (of is op een ingewikkelde manier te verkrijgen) en met onze warme kleren aan vallen we in slaap. Rond een uurtje of zeven ontwaken we en zien we langzaam de zon op komen vanuit ons bed. De dauwdruppels zitten nog op het gras en de schapen blijken ineens op ons veldje te staan. Na wat foto’s buiten te hebben gemaakt ontbijten we. Hoewel een Hihahut back to basic is, hebben we wel de beschikking over een douche. Na wat opstart problemen, kunnen we genieten van het warme water na de koudere nacht.

Rond een uurtje of 10 besluiten we toch wat van de omgeving te zien. Op de tandem, wat nog steeds af en toe best lastig is, rijden we langs molens, sloten en vele weilanden. Onderweg besluiten we te stoppen bij een van de hotspots op het lijstje. We worden verwelkomd door de eigenaresse en nemen plaats in haar tuin. Beiden nemen we de lokale specialiteit; perensap en perentaart, heerlijk zoet. We fietsen nog een stukje van de fietsroutes die we hebben gekregen en nemen het pondje weer terug naar Roelofarendsveen.

Microavontuur in eigen land

Ondanks dat we maar een nachtje op pad zijn geweest, hadden we beiden het gevoel even alles los te laten. Even uit mijn comfortzone door op deze manier naar de wc te gaan en ineens geen stromend water te hebben. En dat maakt een overnachting in de Hihahut juist zo leuk. Het zijn hutjes die zelfvoorzienend en duurzaam zijn, vaak midden in de natuur waardoor je echt even het gevoel hebt om weg te zijn. En dat dicht bij huis.

Wat neem je nog wel mee naar de Hihahut?

De hutten van de Hihahut zijn eigenlijk van veel gemakken voorzien. Toch is het handig om even over de volgende dingen na te denken:

  •  Afhankelijk van wat het jaargetijde, is het handig om iets mee te nemen voor vliegen.
  • Ik had zelf slippers mee, maar bij regenachtig weer zijn laarzen of wandelschoenen handig om bij de wc te komen.
  • Iets van een zaklamp kan handig zijn, bij ons was het ontbreken van de elektriciteit een probleem wat opgelost moest worden, maar ik was blij met de hoofdlamp en de powerbank.
  • Warme kleding is geen overbodige luxe voor koudere nachten.
  • Eten en drinken voor het ontbijt is fijn om bij je te hebben. Ze hebben een kleine voorraad met drinken in de koelkast, net als wat chips en popcorn.
Hihahut

Wil je ook overnachten in een Hihahut?

Meer bijzondere locaties om te overnachten?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on