Socials

Wandelen in Biogradska National Park

Biogradska National Park

Wandelen in Biogradska National Park

Het Biogradska National Park is een van de vijf nationale parken in Montenegro. Met hoge bergtoppen, prachtige meren en bossen is het een van de mooiste natuurgebieden van het land. Een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het Biogradska National Park is Kolasin. Tips voor wandelingen in het Biogradska National Park in Montenegro.

Biogradska National Park

Waar ligt Biogradska National Park

Biogradska National Park ligt in de regio Bjelasica in het noorden van Montenegro. Het ligt tussen de rivieren Tara en Lim en de grootse dichtstbijzijnde plek is Kolasin. Het is in de zomer een prachtig gebied om te wandelen en in de winter zijn sommige gebieden geschikt voor skiën. 

Biogradska National Park heeft een oppervlakte van 5400 hectare en heeft bergtoppen van meer dan 2000 meter hoog. Er bevinden zich negen gletsjer meren en een landmeer; Biogradska Lake. Het is het kleinste nationale park van Montenegro maar toch is er een diversiteit aan flora an fauna, meer dan 150 vogels, 10 zoogdieren en vele verschillende planten. Je vindt in het park bomen die meer dan 500 jaar oud zijn, gletsjermeren en een groot deel van het bos is nog onherbergzaam.

Wandelen in Biogradska National Park

Er zijn verschillende opties om te wandelen in het park. In de twee volle dagen dat ik in Kolasin verbleef, koos ik op aanraden van de eigenaar van mijn appartement voor onderstaande wandelingen:

Ski Center Kolasin

Een relatief nieuwe ‘attractie’ in Kolasin is het ski-center. In de zomermaanden een goede plek om te wandelen. Voordeel is dat de kabelbaan je naar 2000 meter brengt en je vanaf daar kunt gaan wandelen. Er zijn geen routes uitgestippeld, maar wanneer je de app maps.me gebruikt kun je de route enigszins volgen. Je kunt de toren die overal bovenuit steekt als herkenningspunt gebruiken. Ik koos ervoor om de lange route te maken, die grotendeels redelijk vlak is en je langs het prachtige meer Pesica Jezero brengt. Er zitten twee stukken in waar je even moet klimmen, maar de route is prachtig. Je ziet onderweg de contouren van Biogradska National Park. 

  • Lengte: 13,5 km
  • Zwaarte: beginner – met kleine stukjes klimmen

Biogradska National Park

Biogradska Lake

Een van de trekpleister in het nationale park is het Biogradska Lake. Logisch want het meer met de bootjes doet denken aan andere prachtige meren zoals Lago di Braies of Lake Louise. Vanaf hier starten een aantal routes die je kunt wandelen. Zo kun je in ongeveer drie kilometer rond het meer wandelen, een redelijk vlakke wandeling waarbij je het meer vanuit verschillende hoeken kunt bekijken.

  • Lengte: ongeveer 3,5 km
  • Zwaarte: makkelijk

Biogradska National Park

Bendovac Mountain

Wil je iets meer uitdaging? Dan kun je kiezen voor de wandeling vanaf het Biogradska Lake naar een berghut op de berg Bendovac. De weg ernaar toe gaat via een redelijk breed pad met continu haarspeldbochten waardoor je ongemerkt zo’n 700 meter klimt. De berghut vind je na ongeveer 7 á 8 km. Je hebt hier de mogelijkheid om wat te eten en te drinken. Vanaf hier kun je een kleine wandeling (ongeveer 10 minuten) maken naar een uitkijkpunt vanwaar je goed uitzicht op het meer hebt. Je kunt er een lus aanmaken of dezelfde weg weer terug nemen. De weg terug naar het meer bestaat vooral uit dalen.

  • Lengte: Ongeveer 16 km
  • Zwaarte: Gemiddeld – ongemerkt is het toch redelijk klimmen


Overnachten in Kolasin

De meest handige uitvalsbasis om deze regio te ontdekken is het dorp Kolasin. Het ligt praktisch aan het national park en biedt ook faciliteiten zoals supermarkten en restaurants.. Zelf koos ik ervoor om te overnachten bij Apartments Tango. Na de goede reviews besloot ik te kiezen voor een plek waar je eventueel kunt koken. Het bleek echt een aanrader te zijn. Eigenaar Dudok weet alles over de omgeving en doet er alles aan om je een fijn verblijf te geven. Hij heeft mij enorm geholpen met het uitzetten van wandelroutes en het bellen van een taxi om naar de start te gaan.

Bereikbaarheid Biogradska National Park

Auto

  • Je kunt het nationale park met het Biogradska Lake per auto bereiken. Je komt net na de brug een toegangspoort tegen waar je entree betaald. Ik betaalde 3 euro entree. 
  • Voor het ski center kun je gewoon de borden volgen naar ski center vanuit Kolasin, hier hoef je geen entree betalen.

Bus / trein / taxi 

Als je net als ik reist met de trein en bus dan is Kolasin de beste uitvalsbasis voor het verkennen van het park. Hier stopt de trein vanuit Belgrado en Podgorica.

  • Als je geen auto hebt is het park iets lastiger te bereiken, maar is het zeker te doen. Ik heb gebruik gemaakt van een taxi en voor 15 euro (30 min vanaf Kolasin) werd ik naar het meer gebracht. Ik had geluk dat ik de terugweg een lift kreeg aangeboden van een Duits koppel die mij in Kolasin afzette, mocht dit niet tot de mogelijkheden horen dan bellen ze voor je een taxi bij het Visitor Center. 
  • Voor de wandeling bij het ski center werd ik met een taxi gebracht wat mij 12 euro koste. Op de weg terug ontmoette ik iemand die ook naar Kolasin moest en konden we de taxi (deze keer 10 euro) delen. Bij het ski center hebben ze voor ons een taxi gebeld. 

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on