Bucketlist inspiratie // beklimmen van de Preekstoel in Noorwegen

Tag // Capture the Color

De Preikestolen in Noorwegen, een van de bekendste wandelingen naar een van de mooiste uitzichten. Een beklimming die, ondanks de enorme populariteit, toch best een uitdaging kan zijn. Het is af en toe flink klimmen en dalen. Af en toe langs kleine randen waar vele mensen passeren. Het beklimmen van de Preekstoel was voor een een prachtige ervaring tijdens onze rondreis in Noorwegen en Zweden, een met een persoonlijke motivatie. 

Rondreis Scandinavië: Noorwegen en Zweden.

In de voorbereiding naar de route voor de rondreis, kwam er zoveel moois van Noorwegen naar voren, dat we besloten maar een klein stukje Zweden mee te nemen. Er moet toch ook iets over blijven voor een nieuw bezoek aan Zweden. Grof gezegd hebben wij rondgereisd via Fredrikshavn naar Goteborg – Fjällbacka – Oslo – Randsverk – Myrkdalen – Tau en dan via Kristiansand weer terug naar Denemarken. Ik kan zeggen dat vooral Noorwegen, ik heb natuurlijk maar een klein deel van Zweden gezien, mij enorm verrast heeft. Wat een prachtige natuur! Ook de steden zijn heerlijk om in te vertoeven en de mensen zijn enorm vriendelijk. Je merkt dat ze een lange winter hebben gehad waar de zon vroeg ondergaat, want zodra het ook maar enigszins kan gaan ze naar buiten.

Inspiratie: Bucketlist: beklimmen van de Preekstoel

Inspiratie: Bucketlist: beklimmen van de Preekstoel

Beklimming van Preikestolen

Op de dag zelf was het stralend weer, dus wij vertrokken in alle vroegte die kant op. Parkeren kan gemakkelijk vlakbij het begin van de route naar boven. Onderaan vind je ook alle informatie over de route naar boven, inclusief de stijgingen onderweg. Samen met mijn ouders begon ik aan de beklimming van het eerste stuk, wat gelijk al een hele beproeving was. De eerste vijftig meter gaan steil omhoog. Niet iedereen kan de Preekstoel beklimmen, want het grootste deel gaat over rotsen en beekjes, dus de eerste meters zijn gelijk een goede test. Het is aan te raden om de tijd te nemen bij de beklimming. Een goede klimmer is minder dan vier uur kwijt aan de beklimming, maar het is ook goed om op bepaalde punten te genieten van de mooie uitzichten.

Beproeving tijdens de beklimming

Na het eerste zware stuk kun je gelukkig wat rustiger klimmen, hoewel het wel vaak opletten is waar je je voeten neerzet. Onderweg kom je ook genoeg mensen tegen die totaal geen moeite hebben met klimmen, ik ben helaas alleen een plat Nederland gewend. Je wordt aan alle kanten ingehaald door mensen die naar boven zoeven waarbij ik af en toe mijn adem inhoud wat betreft de risico’s die mensen nemen. Ook de fijne de wandelstokken zijn populair… (En sommige mensen willen graag zij aan zij naar boven) Het beklimmen van de Preekstoel is een populaire trekpleister in Noorwegen, dus het kan helaas druk zijn.

Inspiratie: Bucketlist: beklimmen van de Preekstoel

Na het tweede zware stuk krijg je een totaal andere wereld te zien. Een soort moeras gebied verschijnt dan met een houten vlonder in het midden. De route naar boven blijkt heel gevarieerd te zijn. Gelukkig liepen wij bij een redelijke temperatuur naar boven, maar toch is het warm bij het klimmen van de steile stukken. Je bent continu naar beneden aan het kijken waar je je voeten neer kunt zetten, ook komen er zulke smalle stukken voorbij waar je echt achteraan kunt sluiten om naar boven te komen.

Inspiratie: Bucketlist: beklimmen van de Preekstoel

Op de top van de Preekstoel

Op ongeveer 2,5 kilometer lopen kom je, althans dat vind ik, het mooiste stukje tegen onderweg. Het zijn eigenlijk alleen maar stenen, maar er zijn ook twee meertjes te vinden. Er hangt een prettig sfeertje op dat stukje, men heeft alle ruimte om even bij te komen en wil je een duik nemen, dan kan dat. Het laatste deel van de beklimming heb je wat meer tijd om ook te genieten van de uitzichten. Eenmaal bij de Preekstoel aangekomen, ben je niet de enige, maar wat een prachtig uitzicht. Wij hadden een bijna strakblauwe lucht, dus konden heel ver kijken. Maar ik kan mij voorstellen dat de Preekstoel met elk weertype een ervaring is. Ook een zonsopkomst of ondergang lijkt mij heel mooi om te ervaren. Natuurlijk heb ik mijn hart vastgehouden bij alle toeristen die dicht bij de rand kwamen, dat durfde ik zelf niet na deze inspanning. Wij zijn niet verder gegaan dan de Preekstoel zelf, maar je kunt ook nog diverse wandelingen vanaf daar doen, waaronder een waarbij je uitzicht hebt op de Preekstoel zelf.

Inspiratie: Bucketlist: beklimmen van de Preekstoel

Wandeling naar beneden

De weg naar beneden vond ik eigenlijk nog meer een uitdaging. Naar boven lopen op ongelijke rotsen is nog wel te doen, naar beneden was het iets moeilijker. Je maakt vaak grote stappen waardoor je iedere keer vrij hard land. Ook hier lopen de mensen weer met stokken naar beneden wat niet heel handig is, je moet af en toe namelijk echt je evenwicht bewaren en dan heb je niets aan de stokken. Uiteindelijk was de stap naar een rots mij net iets te groot waardoor ik onderuit ging. Gelukkig niet heel hard, maar ik kan mij voorstellen dat er af en toe wel eens mensen harder vallen. De weg naar beneden was dus vrij pittig en het is lekker als je deze op eigen tempo kan lopen. Eenmaal beneden waren we moe, maar zeker voldaan. Een prachtige tocht die je zeker een gedaan moet hebben in je leven.

Inspiratie: Bucketlist: beklimmen van de Preekstoel

Aanrader?

Ondanks dat het beklimmen zeker voor wat frustraties heeft gezorgd kan ik het iedereen aanraden om te doen. Geniet en kijk vooral ook om je heen. Neem de tijd om te dit prachtige natuurverschijnsel in je op te nemen in plaats van zo snel mogelijk boven willen zijn.

Persoonlijke noot

Hoewel de hele reis uit diverse hoogtepunten bestond, stond er op de laatste dag nog eentje op het programma. Wij verbleven de laatste dagen in Tau. Dit ligt aan de overkant van Stavanger, waar je met de veerdienst naar toe kunt. Een prima uitvalsbasis voor diverse bezienswaardigheden in de omgeving. Afgaand op de weersvoorspellingen hadden wij de laatste dag gereserveerd voor het beklimmen van de Preekstoel, de 600 meter hoge klif die boven de Lysefjord uitsteekt. Voor mij een beklimming met een speciale betekenis. Het was voor mijn oom, die twee jaar daarvoor overleden is, een wens om deze te beklimmen. Echter door zijn ziekte is dit er nooit meer van gekomen. Een herinnering aan het feit dat je soms dingen niet moet uitstellen en moet genieten van het leven.

Facts de Preekstoel:

  • Mocht je fysiek niet de mogelijkheid hebben om naar boven te klimmen, je kunt de Preekstoel ook zien vanaf het water en vanuit de lucht.
  • Ondanks de vele risico’s die mensen boven nemen, is er pas 1 dode gevallen boven op de Preekstoel, een Spanjaard is omgekomen toen hij foto’s aan het maken was.
  • De totale route naar boven is 4 km lang, je kan dit uitbreiden door andere wandelroutes te nemen.
  • De Preekstoel bevind zich 604 m boven Lysefjord.
  • In 2014 waren er 250.000 bezoekers ten opzichte van 78.000 in 2004.
  • Heb je de Preekstoel beklommen en wil je meer? In de buurt van de preekstoel kun je ook de Kjeragbolten beklimmen. Deze is zwaarder dan de Preekstoel en je klimt hier naar een rots die in een spleet vastgeklemd zit.

Inspiratie: Bucketlist: beklimmen van de Preekstoel

Meer lezen over Scandinavië?
Greasy Spoon Stockholm
Hotspot Guide Stockholm
Rondreis Zweden en Noorwegen
Drie mooie natuurgebieden in Noorwegen
Odense Denemarken
Romo Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint
Rondreis Zuid Denemarken
Accommodaties Zuid Denemarken
Cityguide stedentrip Stockholm

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

    1. Ja dit was heel gaaf. Wel toeristisch, maar vond het zo de moeite waard om dit te doen en inderdaad een mooie betekenis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *