Berlijn on a budget // Wat kosten 5 dagen Berlijn?
Wauw, wat heeft Berlijn mij verrast. Na een kort bezoekje drie jaar geleden, kon ik mij niet zoveel meer herinneren van de stad. Ik bezocht destijds een aantal highlights, maar kwam eigenlijk weinig te weten over de stad. Zonde eigenlijk. Berlijn heeft zoveel meer te bieden namelijk! Ik voelde mij enorm thuis in de stad die zoveel heeft meegemaakt dat je daar eigenlijk niet om heen kan. Deze keer ging ik vijf dagen die kant op en alleen. In deze blog vind je een overzicht van de kosten die ik gemaakt heb tijdens mijn trip.
Inhoudsopgave
Wat kosten 5 dagen Berlijn?
Vervoer naar Berlijn
Vanuit Nederland kun je Berlijn op verschillende manieren bereiken. Vanuit Noord- en Oost-Nederland is de snelste optie de trein. Vanuit Groningen ben je ongeveer zo’n 6 uur kwijt voor de reis. De auto is natuurlijk ook een optie vanuit heel Nederland, maar reis je solo, dan is een treinreis voordelig. Voor een treinkaartje, inclusief stoelreserveringen, ben je ongeveer 100 euro kwijt. Heel af en toe heb je aanbiedingen via NS Internationaal. Ik kan een treinreis zeker aanraden, het is een hele relaxte manier van reizen en je hebt rustig de tijd om te lezen of iets anders te doen.
Meer informatie over reizen met de trein naar Berlijn


Overnachten in Berlijn
Tijdens mijn eerste solo reis zag ik een hostel niet direct zitten. Eenpersoonskamers zijn redelijk aan de prijs, daarom koos ik voor een soort hostel-hotel. Hierbij krijg je een eenpersoonskamer, maar deel je de douche, wc en een klein keukentje. Prima, want tijdens een stedentrip ben je toch vaak op pad. Overnachten deed ik in Seminarhaus 1516 in de wijk Mitte. Dit hotel ligt op loopafstand van de metro halte Bernauer Strasse en om de hoek van de Berliner Gedenkstatte. De overnachtingen kostten mij destijds (2016) 180 euro. Nu betaal je gemiddeld 130 euro voor 2 nachten voor 2 personen (2020).
Seminarhaus 1516 bekijken?
Natuurlijk zijn er nog genoeg andere opties om te overnachten in Berlijn
Vervoer in Berlijn
Fietsen door Berlijn is iets wat in opkomst is. Op zich een leuke manier om de stad te verkennen. Daarnaast is de metro het handigste vervoersmiddel om je te verplaatsen. De U bahn en S bahn zijn prima geregeld in Berlijn. En eigenlijk is het een leuke manier om te reizen door Berlijn. De kosten voor een metro kaart voor een week liggen rond de 30 euro (2020). Deze kaart kun je onder andere kopen bij de Tourism Office op het station.


De kosten voor bezienswaardigheden in Berlijn
In Berlijn kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt talloze musea bezoeken en deelnemen aan tours. Vanwege het mooie weer tijdens mijn reis koos ik voor de onderstaande activiteiten:
* Stasi Museum – 8 euro
* Free Tour – 5 euro – afhankelijk wat je wil geven
* Berliner Dom – 7 euro
* Rondvaart – ongeveer 12 a 14 euro
* Teufelsberg – 8 euro – rondleiding 15 euro
* Berlin Unterwelten – 12 euro
Edit; de prijzen zijn in 202 geupdate


De kosten voor eten en drinken in Berlijn
Qua eten ben je goedkoper uit dan in Nederland. Zo kun je bij Burgemeister een ‘maaltijd’ krijgen voor nog geen 8 euro. Het meeste geld was ik kwijt aan de hippe ontbijtjes bij toffe restaurants. In totaal kostte vijf dagen Berlijn zo’n 85 euro qua eten en drinken. Zeker in de zomermaanden kun je prima ergens wat te eten meenemen en in een park op eten. Een kleine note op dit stukje; ik reisde solo en koos bewust niet voor ‘luxe’ restaurants.
De leukste hotspots in Berlijn


Meer lezen over Berlijn of Duitsland? – Hotspots Berlijn – Toffe Hangouts Berlijn – Uitzichtpunten Berlijn – Travel Stories – Borkum – Dresden – Rugen – Eifel |