Socials

Budget roadtrip 2 weken Litouwen & Letland

Travel Inspiratie // Budget rondreis 2 weken Litouwen & Letland

Budget roadtrip 2 weken Litouwen & Letland

Voordat je op reis gaat probeer je vaak een schatting te maken van de uitgaven. Eigenlijk ben ik iemand die alleen de kosten voor een vliegticket en in dit geval een huurauto probeert zo laag mogelijk te houden. De kosten op reis houd ik bij, maar echt een stop qua budget is er vaak niet. Vroeger zou ik dan niet meer shoppen, maar tegenwoordig doe ik dat al vrij weinig. Bij Litouwen en Letland, twee voor mij onbekende landen, was het ook lastig om een beeld te krijgen van de kosten ter plekke. Lees meer over het budget voor een roadtrip door Litouwen en Letland.

Budget roadtrip Litouwen en Letland

Overnachten in Litouwen en Letland

De grootste kostenpost zijn overnachtingen gedurende de twee weken durende reis. In totaal hebben we in vijf verschillende accommodaties overnacht, het bedrag is op basis van 3 personen. Overigens kan ik alleen de overnachtingen in Gauja en Palanga echt aanraden voor een langer verblijf. Het vliegveld in Vilnius is een prima locatie, wanneer je vroeg moet vliegen. Wij kiezen vaak voor een appartement zodat we de mogelijkheid hebben om te koken. In principe kijk ik naar een goedkope accommodatie, maar tegenwoordig (2021) weet ik dat ik ook de reviews moet checken en wil ik minimaal een beoordeling van een 7 voor een accommodatie

Vilnius – 3 nachten –  Ongeveer €150
Gauja – 3 nachten – Ongeveer €180
Riga – 3 nachten – Ongeveer €150
Palanga – 4 nachten – Ongeveer €180
Vliegveld Vilnius – Ongeveer € 84
(Indicatie juni 2017, ik denk dat je er ongeveer 50 euro bij op kunt tellen tegenwoordig en als je iets meer luxe wilt)

Vliegtickets Litouwen en Letland

Vanaf Eindhoven vlogen wij op Vilnius Airport. Vanuit Groningen was het toch wel handig om met de auto richting Eindhoven te gaan vanwege werkzaamheden op het spoor. De auto hebben wij twee weken geparkeerd bij Quick Parking vlakbij het vliegveld.

Vliegtickets – € 154 pp
Parkeerkosten – €77,50
(Indicatie juni 2017, de prijs voor vliegtickets in 2021 is ongeveer vergelijkbaar. Vanaf Amsterdam is het duurder om richting Vilnius te vliegen)

Auto huren in Vilnius Litouwen

Grof gezegd hebben wij onderstaande route afgelegd in twee weken. Daarnaast zijn we in Cecis en Palanga nog wel een keer in de auto gestapt om een stad of natuurgebied te bezoeken. De auto huurden we in Vilnius en je dient wel een fee te betalen om de grens over te mogen, in dit geval Letland

De auto huurden wij bij Green Motion. Van te voren was afgesproken dat de tank vol zou zijn en dat wij hem weer vol zouden afleveren. Jammer dat Green Motion er anders over dacht. We kregen de tank op 1/8 mee en probeer dan maar eens om deze weer in dezelfde staat af te leveren. Kijk van te voren de afspraken duidelijk na om verwarring te voorkomen.

Verhuur – €297 – voor een middenklasse auto
Benzine – ongeveer €125
(Indicatie juni 2017, anno 2021 ben je ongeveer hetzelfde bedrag kwijt voor 2 weken autohuur)

Tip: Wil je een auto huren en geen gedoe over verzekeringen? Dan is de auto huur van Sunny Cars het beste. Hier zijn alle voorwaarden direct duidelijk wanneer je een auto huurt. Hierdoor ben je vaak wel iets duurder uit. Wil je goedkoper een auto huren? Dan is Easy Terra een goede optie.

Travel Inspiratie // Budget rondreis 2 weken Litouwen & Letland

Eten en drinken in Litouwen en Letland

Dit is natuurlijk iets waarbij je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Wij wisselden uit eten en zelf koken af. Bij sommige accommodaties waren de kookmogelijkheden toch beperkt. En soms is het gewoon makkelijker om uit eten te gaan. Ik denk dat we ongeveer de helft van de reis uit eten zijn geweest en de andere helft zelf hebben gekookt. Gemiddeld ben je voor drie personen, incl. drankje tussen de €30 en €40 kwijt per diner. Hiervoor gingen we natuurlijk niet uitgebreid uit eten, maar gewoon een pasta of een burger, vaak wel in het centrum van de stad.

Overige kosten

Bij overige kosten kun je denken aan een treinkaartje, een bezoek aan een kerk of museum. In Litouwen en Letland is dit gelukkig niet heel prijzig. De overtocht vanuit Klaipeda naar de Koerse Schoorwal was in dit geval het duurst. In principe zijn de overige kosten niet iets wat je per se moet laten omdat het duur is. Beklim die kerk, bezoek het museum en ontdek een kasteel om zo je bezoek te verrijken.

Trein Riga – Sigulda: €2 a €3
St. Peter’s Church Riga: €9 (2021 nog steeds €9)
Cecis Castle: €4 (2021: €5)
KGB Museum Vilnius €4 (2021: €6)
Ligatne Trail : €2 a €3 (2021: €1,50 – €4
Skrunda: €4
Koersche Schoorwal overtocht: €12,50
Dead Dunes op de Koersche Schoorwal: €2
Reisgidsen voor Litouwen en Letland: €20
(Indicatie juni 2017)

Meer lezen over onze roadtrip door Litouwen en Letland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on