Christmas Guide // Tips voor kerst activiteiten in New York

Kerst

Jingle Bells, kerstliedjes, gerinkel van de bellen, overal lampjes. Eind november, begin december is het weer zover. De steden worden omgetoverd in de kerstsfeer. Een heerlijke periode om in Amerika te verblijven. New York is zo’n stad waar ik graag de kerstsfeer wilde ervaren. Overal lampjes, kerstliedjes en versieringen, iets wat de Amerikanen goed kunnen. Het is een fijne stad om de crazy kerst-gekte van Amerikanen mee te maken. In deze Christmas Guide vind je tips voor kerst activiteiten in New York en je alle highlights van de stad in december.

Sommige mensen hebben een hekel aan de too-much kerstversieringen waar de Amerikanen bekend om staan. Ik vind het wel wat hebben, de sfeer is namelijk goed en hierdoor wordt een donkere stad net even wat gezelliger. Ook word ik stiekem wel blij van kerstliedjes. Wanneer je in december in New York bent, dan moet je de volgende dingen vooral niet overslaan.

Wanneer veranderd New York in kerstsfeer?

December is de beste maand logischerwijs om New York in kerstsfeer te proeven. Eind november, begin december veranderen de etalages in kerstsferen. Na Thanksgiving wordt pas de boom bij Rockefeller onthuld. Ook na de kerstdagen kun je nog overal lichtjes en versieringen bekijken. Pas na oud en nieuw worden deze weggehaald. De boom bij Rockefeller staat vaak nog tot in de eerste week van januari.

Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York

The Rockettes in Radio City Music Hall

Oke, mijn vader kreeg ik niet mee naar de Christmas Show, maar ik vond het geweldig. Het dansen van The Rockettes is werkelijk zo goed en synchroon, twee uur genieten. Je wordt meegevoerd naar de wonderlijke kerstwereld door middel van een magisch kerstverhaal, spectaculaire danspasjes en de Wooden Soldiers. Natuurlijk komt ook de Kerstman in het verhaal voor. Het hoogtepunt van de show is het omvallen van The Rockettes als dominostenen. Een onvergetelijke show. Ook al ben je eerder geweest, je kunt prima nog een keer gaan. De show wordt namelijk steeds een beetje aangepast. 
Tickets Rockettes

Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York

Omgeving Radio City Music Hall

Voor de Radio City Musical Hall vind je een plein dat in december omgetoverd wordt in de kerstsfeer. Vergaap je aan de grote kerstballen, de kerstversieringen en de Wooden Soldiers. Vooral in de avond is het een aanrader om hier een bezoek aan te brengen om zo de verlichting te aanschouwen.

Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Kerst New York

Dyker Heights in Brooklyn

In Manhattan kun je nog redelijk ontsnappen aan het kerstgeweld, in Dyker Heights in Brooklyn niet. De wijk is omgetoverd tot een complete lichtshow. Het is een traditie in de wijk om de huizen zoveel mogelijk te versieren. Niets is te gek. Zo kwam ik bij één huis zelfs een DJ-installatie tegen. Het was overweldigend en super leuk om dit te zien. Waar in Nederland kom je nou zo’n complete versierde wijk tegen?

Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York

Schaatsen in New York

Eén van de dingen die vaak terug komt op een bucketlist, is schaatsen in New York. Zeker het schaatsen voor Rockefeller Center is iets waar mensen van dromen. Ook in Central Park is het mogelijk om te schaatsen. Wat is er nou mooier dan schaatsen met uitzicht op de skyline van New York? Een andere locatie waar je de schaatsen onder kunt binden in Bryant Park. 

Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Informatie over schaatsen in New York:
– De schaatsbanen zijn over het algemeen geopend van oktober tot en met april.
– Bryant Park is de goedkoopste van de drie. Deze is ook een stuk groter dan Rockefeller Center. Bij Bryant Park kun je gratis schaatsen, je betaalt wel voor eventuele schaatshuur.
– Rockefeller is verreweg de meest populaire, maar ook de duurste. Voor een sessie van ongeveer 1,5 uur betaal je rond de $30. Schaatshuur komt daar nog overheen.
– Central Park is misschien wel de mooiste locatie om je schaatsen onder te binden. Omringd door de wolkenkrabbers uit de skyline een baantje schaatsen. Je bent hier ongeveer $10 kwijt om te schaatsen.

Kerstboom bij Rockefeller & de lichtshow Saks 5th Avenue

De grote kerstboom bij het Rockefeller Center kun je natuurlijk niet missen tijdens je bezoek aan New York in december. Overdag is hij al prachtig, maar helemaal wanneer het donker wordt ’s avonds. Vergeet niet de lichtshow op de gevel van Saks 5th Avenue te bekijken wanneer je toch in de buurt bent.

Het aanzetten van de lampen bij de Rockefeller Christmas Tree is altijd een heel spektakel. Je kunt proberen een plekje te bemachtigen in de buurt, maar vaak is het druk. Wil je de ceremonie wel bekijken, zorg dan voor een plekje voor de tv. In 2019 is de ceremonie op 4 december.

Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York

Kerstbomen in New York

Naast de bekende boom bij Rockefeller Center zijn er nog meer kerstbomen die het bezoeken waard zijn. De meesten worden onthuld door middel van een complete show. Bij de kerstboom op Wall Street (traditie sinds 1923) wordt de eerste opvoering van The Rockettes vertoond, de onthulling van de boom in Washington Square Park is altijd leuk om te bezoeken. Het is namelijk de 2e oudste ceremonie in New York. Ook in twee musea vind je bomen die het bezoeken waard zijn: The MET en American Museum of Natural History.

Christmas Guide // Tips voor kerst activiteiten in New York

Kerstmarkten in New York

Kerstmarkten kunnen natuurlijk niet ontbreken in december in New York. Je vindt diverse markten in de stad. In Bryant Park en Union Square vind je de grootste markten. Hier kun je natuurlijk versieringen kopen voor in de kerstboom, wafels eten, gezellig wat drinken en andere producten kopen van lokale ondernemers. Niet goedkoop, maar wel een goede manier om de kerstsfeer te proeven en inkopen te doen.

Informatie kerstmarken in New York:
– Op de volgende plekken vind je kerstmarkten in Manhattan: Union Square, Columbus Circle, Bryant Park, Bowling Green Park, Grand Central Terminal.
– Op de volgende plekken vind je kerstmarkten in Brooklyn en Queens: Brooklyn Flea, Astoria Market.
– De eerste kerstmarkten verschijnen al in oktober in New York, maar de meesten pas in november. De exacte openingstijden en locaties kun je hier vinden.
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Kerst

Versierde etalages en winkels in kerstsfeer in New York

De etalages van de meeste winkels in New York zijn rondom de kerstdagen prachtig. Vaak zijn ze al lange tijd bezig met het bedenken van de versieringen. Warenhuizen en winkels die het bezoeken waard zijn, zijn: Saks 5th Avenue, Macy’s, Bloomingdales, Bergdorf Goodman en Tiffany’s. Ook in de winkels vind je vaak genoeg inspiratie voor cadeau’s en versieringen. Zo heeft Macy’s een eigen afdeling waar je zelfs op de foto kunt met de kerstman. In New York vind je overigens ook allerlei popup stores die artikelen verkopen voor in je kerstboom.

Een leuke wandeling om te maken langs versierde etalages en lichtjes

 1. Barneys New York – 660 Madison Avenue
 2. Tiffany & Co – 727 5th Avenue
 3. St. Patrick’s Cathedral – 5th Avenue
 4. Rockefeller Center – 45 Rockefeller Plaza
 5. Saks Fifth Avenue – 615 5th Avenue
 6. Macy’s – 151 West 34th Street
 7. Bryant Park
 8. Times Square
 9. Columbus Circle
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York

Kerst in New York

Je kunt natuurlijk ook de feestdagen in New York doorbrengen. Houdt daarbij rekening dat de Amerikanen maar 1 kerstdag hebben. De New Yorkers komen samen om cadeaus te geven en eten vaak uitgebreid. Ben je met de kerstdagen in New York en wil je ergens eten? Zorg dan dat je ruim op tijd reserveert. Qua activiteiten hoef je je dus niet te vervelen met kerst, er is genoeg te doen.

Meer lezen over New York: 

Eten en drinken:
Hotspots in New York
Foodmarkets in New York
Lunch en ontbijt hotspots in New York

Tips voor je bezoek:
Alle handige en leuke reisgidsen van New York op een rijtje
Wat te doen op regenachtige dagen in New York
Wel of geen CityPass in New York?
Alleen naar New York
Budget tips in New York: Dingen die je gratis kunt bezoeken
Tips voor overnachten in New York
Tips voor je eerste keer New York
In welk jaargetijde naar New York

Bezienswaardigheden:
Helikoptervlucht boven New York
Dagtrip Washington met de trein
Wat te doen in Central Park
Governor Island
Brooklyn in de zomer
Coney Island
Berlijnse Muur in New York
Hudson Yards

– Meer blogs lezen over Amerika?
Christmas Guide met kerstactiviteiten in New York

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

 1. Toen ik au pair was heb ik daar rond de kerst ook gezeten. Aangezien ik niet veel geld had heb ik nooit de The Rockettes kunnen zien. Ik hoop dit toch ooit eens te doen.
  Kerst in NYC is heerlijk, alles lekker overdreven maar ik vind dat wel iets hebben 🙂

  1. Wat jammer dat je de rockettes niet gezien hebt. Vond het zelf ook prijzig, dus maar voor de goedkoopste plekken gegaan. Blij dat ik het gezien heb!

 2. Ahh heerlijk! Ik ben echt gek op New York! Ik ben er nu twee keer geweest en het staat zeker op m’n lijst om snel weer terug te gaan.. Het liest met kerst en oud & nieuw. Dat gaat het dit jaar helaas niet meer worden, maar wie weet volgend jaar.. X

 3. Ik heb als au pair in NY gezeten tijdens de kerst maar heb spijtig genoeg niet de Rockettes gedaan. Wil deze echt nog eens graag zien.
  NYC is echt een prachtige plek tijdens de kerst, lekker overdreven maar ik vind het wel wat hebben.
  Heb nu wel heel veel zin om terug te gaan! Haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *