Socials

City Guide Groningen // Waar vind je de leukste hotspots en bezienswaardigheden in Groningen?

Wanderlust Wednesday // Instameet Groningen

City Guide Groningen // Waar vind je de leukste hotspots en bezienswaardigheden in Groningen?

Groningen wordt steeds populairder voor een weekendje weg. De stad heeft een prima treinverbinding en je bent in no-time in het centrum. En er gaat natuurlijk niets boven Groningen! Benieuwd wat je kunt doen in Groningen en waar je de leukere straatjes met hotspots vindt? In deze City Guide vind je de leukere straatjes van Groningen, de leukste hotspots om te lunchen of te te dineren en weet je precies waar je moet zijn voor unieke bezienswaardigheden in Groningen. Met deze City Guide van Groningen mis je geen restaurants en bezienswaardigheden meer.

City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?

Het Laatste Tafeltje

Wandel door de Folkingestraat in Groningen

Uitgeroepen tot de beste winkelstraat van 2015. Een straat waar een gezellige drukte heerst. Waarin fietsers en wandelaars door elkaar heen krioelen. Dit is eigenlijk ook direct het beeld van de winkels in de straat. Je vind er diverse conceptstores, maar ook verschillende eetgelegenheden. In de Folkingstraat vind je vaak genoeg nieuwe restaurants of conceptstores. Helaas is mijn favoriet Folk inmiddels gesloten. Toch is het de moeite waard om door de Folkingstraat te lopen. Neem bijvoorbeeld als je terugloopt naar het station, eens de Folkingestraat in plaats van de Herestraat.

City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?

De leukste restaurants in de Oude kijk in ‘t Jat Straat

Het leeft in de Oude kijk in ’t Jat Straat. Vlakbij de Universiteit vind je deze straat en daardoor is het er altijd gezellig druk. Je kunt er vooral terecht wanneer je zin hebt om te lunchen.Er zijn verschillende tentjes die allemaal een leuke menu kaart hebben. Zo kun je bij No.25 en FeelGood gezond lunchen en vind je smoothies op de kaart. Voor lekkere zelfgemaakte taart en honderden verschillende soorten thee ga je naar de huiskamersfeer van Bij Britta. Kortgeleden ontdekte ik pas PS Koffie, taart en thee. Een fijne plek om taart te eten en een boek te lezen.

City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?
City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?
Het Laatste Tafeltje

Horecagelegenheden in de Poelestraat

Dit is de straat waar het ’s avonds / ’s nachts gebeurd. In de vele kroegjes kun je op stap tot de zon weer opkomt. Overdag en in de avond kun je in de oude bioscoop terecht waar Het Concerthuis is gevestigd. Het interieur toont nog veel van de originele inrichting. Het leukste is de brakke brunch op zondag. Je kunt vanaf 11.00 uur voor een bepaald bedrag onbeperkt eten (drinken is excl). De keuze is ruim; van gezonde salades, tot taart, pasta’s, snoep of poffertjes. Je kunt het allemaal eten. Er hangt een relaxte en gezellige sfeer in het Concerthuis. Een andere fijne plek waar je kunt dineren is de Stadlander. Een soort bruin cafe waar je voor een prima prijs kunt eten. 

City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?

Wandel door het Noorderplantsoen

Het groene hart in het centrum heeft ook twee leuke hotspots. Restaurant Zondag zit midden in het plantsoen. Als het mooi weer is, loop dan even door naar het plantsoen en ga lekker op een kleedje zitten in het park tussen de studenten die aan het barbecueën zijn of ga op het terras zitten bij Zondag, een leuke tent met een menukaart die net even wat anders is als een standaard restaurant. Net even buiten het plantsoen zit Maholo. Een healthy hotspot waar je kunt ontbijten en lunchen die sinds kort van eigenaar is veranderd (sept 2019). 

Fijne hotspots in de Oude Ebbingestraat

De laatste maanden komen er in de Oude Ebbingestraat steeds leuke hotspots bij. Aan het einde van de Oude Ebbinge zit sinds een jaar de plek waar je moet zijn voor goede koffie: Food Matterz. Nog maar vrij recent open en nu al prijzen gewonnen. Food Matterz is een leuke plek om te lunchen met een fijne, gezonde en verse menukaart.

City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots en bezienswaardigheden?

Andere favoriete restaurants in Groningen

In Groningen heb je nog meer plekken die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de stad. Zo vindt je vlakbij de universiteit De Uurwerker. Een leuke plek om een hapje te eten of te werken. Vanwege de universiteit komen er veel studenten. Richting het Ebbingekwartier vind je Florentin. Hier eet je de lekkerste gerechten gebaseerd op Tel Aviv en kun je rustig de hele avond tafelen. Op het Gedempte Zuiderdiep kun je naar Wadapartja om te lunchen. Een hotspot waar je healthy gerechten kunt proberen, maar daarnaast is ook alles in de winkel te koop. Richting de Westerhaven vind je nog een leuk restaurant: Pernikkel. Pernikkel varieert iedere week met een menukaart zodat verse en seizoensgewonden producten gebruikt kunnen worden.  De laatste winkel die je niet mag missen is Laif en Nuver die op dit moment verhuisd naar de Rode Weeshuisstraat. Dit is toch wel de lifestyle winkel van Groningen. Je kunt er niet naar buiten lopen zonder iets te kopen. Hier in de buurt vind je ook Cappuvino, een restaurant met een fijn dakterras en uitzicht over de Vismarkt. Relatief nieuwe en hippe plekken in de stad zijn toch wel: Studenthotel The PoolKonbu Streetfood, Dokjard & El Santo. leuke plekken om te eten en waar je geen standaard kaart treft.

City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?
City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?
City Guide Groningen // Waar vind je de leuke hotspots?

Groninger Museum – een van de populairste bezienswaardigheden

Wanneer je met de trein een dagje naar Groningen gaat, loop je al snel tegen het Groninger Museum aan. Op loopafstand van het station, staat dit opmerkelijke gebouw waarin het Groninger Museum zich bevindt. In het museum zijn vaak leuke tentoonstellingen te vinden, van David Bowie tot schilderijen uit allerlei periode.
Groninger Museum
A: Museumeiland 1

Groninger Forum – de nieuwste trekpleister van de stad

Sinds kort is Groningen een bezienswaardigheid rijker: Het GroningerForum is na jaren bouwen af. Het markante gebouw is echt prachtig geworden, zowel van binnen als van buiten. Voor de stad echt een aanwinst. In het Forum vind je een bibliotheek, ruimtes om te werken, een cafe, een uitkijk platform en een bioscoop. In de keren dat ik in het Forum geweest ben, vond ik het een fijne plek om te zijn.
Forum
A: Nieuwe Markt 1

Groninger Forum

Waar vind je de bezienswaardigheden in Groningen

Het Groninger Museum is toch wel de trekpleister van Groningen. Je vind deze vlakbij het station, dus mocht je met de trein komen is dat een prima start. Een andere leuke bezigheid is het beklimmen van de Martinitoren. Vlakbij de Martinitoren vind je de Prinsentuin. Niet alleen een plek waar je kunt eten en drinken, maar waar je ook een mooie tuin vind met een fraai uitzicht op de Martinitoren. Groningen heeft een aantal hofjes in de stad die redelijk verborgen zijn. Met een leuke wandeling kom je op plekken die je anders zo voorbij loopt.

Sinds kort is Groningen een nieuwe bezienswaardigheid rijker: Het GroningerForum. De bouw heeft een tijdje geduurd, maar het gebouw is prachtig geworden. Een echte bezienswaardigheid die je niet mag missen. Fotogenieke plekken in Groningen zijn de Hoge en Lage der A en de kleurrijke huisjes bij het Reitdiephaven.

Daarnaast is het Hoornsemeer de plek in de zomer om af te koelen. Je kunt er bootjes huren of suppen op het meer. Ook in de stad zelf kun je suppen. Door de grachten van Groningen suppen is een belevenis die zeker de moeite waard is. En mocht je meer tijd hebben, dan valt er in de omgeving ook nog genoeg te beleven.

City Guide Groningen

Dagje in Groningen – wat te doen?

Ben je maar een dagje in Groningen? Dan heb ik hier een overzicht voor je hoe je dag eruit kan zien:

  • Bezoek het Groninger Museum.
  • Loop via de Folkingestraat richting de Oude Kijk in ’t Jatstraat om te lunchen en bekijk de conceptstores in beide straten.
  • Na de lunch loop je door de binnenstad of kun je met mooi weer de Martinitoren beklimmen voor een paar euro.
  • Met mooi weer kun je borrelen bij de Uurwerker of mocht je meer zin hebben in een kopje thee dan kun je thee drinken en taartjes eten bij Bij Britta.
  • Wist je dat Groningen een aantal hofjes heeft die gewoon vrij te bezoeken zijn?
  • Daar dichtbij staat ook het GroningerForum die zeker het bezoeken waard is.
  • Om Groningen af te sluiten kun je bij Het Concerthuis een hapje eten, bij Wereldburgers, Zondag, de Uurwerker, Konbu Streetfood, El Santo, Block & Barrels, Pernikkel.
  • Ben je nog niet uitgekeken in Groningen? Een borrel kun je drinken bij Soestdijk of bijvoorbeeld op een van de terrassen in de Poelestraat.
  • Als je bereidt bent om iets buiten het centrum te gaan, ga dan naar de wijk Ebbingekwartier. Het is ongeveer 5 minuten lopen vanaf de Grote Markt en je vindt er een stadstrand en je hebt hier drie opties om te eten: Florentin, DOT of het  Student Hotel The Commons, waar je kunt overnachten, ontbijten, lunchen of dineren.
  • Blijf je langer in Groningen? Overnachten kan bij Student Hotel of bij Hotel van der Valk in Hoogkerk.

Laatste update maart 2020

Overige hotspots & bezienswaardigheden in Groningen en omgeving:
Zondag Noorderplantsoen
Student Hotel
The Commons
Pernikkel Groningen
Konbu Streetfood
Alle hotspots in Groningen
Hofjes in Groningen
Hoe de provincie Groningen je nog kan verrassen
Werkplekken in Groningen
Tips voor het ontdekken van de provincie Groningen

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on