Socials

Concentratiekamp Natzweiler – Struthof in de Elzas Frankrijk

Concentratiekamp Natzweiler Struthof

Concentratiekamp Natzweiler – Struthof in de Elzas Frankrijk

Het enige Duitse concentratiekamp op Frans grondgebied, een enorm indrukwekkende plek midden in de natuur. Dat is voormalig concentratiekamp Natzweiler – Struthof. Na het bezoeken van verschillende concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië bezocht ik tijdens een reis in de Elzas in Frankrijk Natzweiler-Struthof.

Geschiedenis Concentratiekamp Natzweiler – Struthof 

In mei 1942 werd Concentratiekamp Natzweiler – Struthof geopend midden in het hart van het bergmassief de Vogezen. Op een hoogte van 800 meter werd het kamp gebouwd in een gebied dat dienst deed als toeristisch gebied. Tot 1944 onderging het kamp de horror van nazi’s op een plek in de prachtige natuur, een grotere tegenstelling is bijna niet mogelijk. 

Gevangenen in Concentratiekamp Natzweiler Struthof

In Concentratiekamp Natzweiler – Struthof werden vooral (politieke) gevangen gehouden, overigens niet alleen uit de regio, maar uit heel Europa. Een klein deel van de gevangenen waren Joden. Op 21 en 23 mei kwam het eerste transport met gevangenen aan vanuit Sachsenhausen. De meeste barakken werden tussen mei 1941 en oktober 1944 gebouwd door de gevangen. Vanwege het steile terrein, een enorme uitputting voor de al uitgemergelde gevangenen. 

Concentratiekamp Natzweiler Struthof

De gevangenen kwamen aan op station Rothau en moesten het steile stuk naar het kamp vaak lopen, heel af en toe werd er een truck gebruikt. Ze waren gearresteerd om verschillende redenen, soms algemene criminelen, politieke gevangenen of ‘anti -socials’. De eerste groepen kwamen vooral uit Duitsland. Vanaf 1942 kwamen er gevangenen uit Rusland, Polen en Tsjechië. Pas later kwamen er ook gevangenen uit België, Nederland, Noorwegen en Frankrijk. Eenmaal in het kamp werden ze aan het werk gezet, vaak in mijnen en tunnels. 

Concentratiekamp Natzweiler Struthof

Einde van de oorlog

Toen het einde van de oorlog naderde, besloten de Nazi’s het centrale kamp te evacueren. De meesten werden op transport naar Dachau gezet. Op 25 november 1944, twee dagen nadat Strasbourg bevrijdt werd, kwamen Amerikaanse soldaten aan bij het kamp. Het was voor de Amerikaanse soldaten de eerste keer dat ze een concentratiekamp tegenkwamen, Concentratiekamp Natzweiler – Struthof bleek leeg te zijn. In totaal hebben 52.000 mensen opgesloten gezeten in Natzweiler – Struthof, een derde hiervan keerde nooit weer terug.

Subkampen

Naast het hoofdkamp Concentratiekamp Natzweiler – Struthof waren er zo’n 70 subkampen. Deze bevonden zich in Duitsland. Ze bleven nog tot maart 1945 in gebruik toen de geallieerden dichterbij kwamen. Dodenmarsen zorgden voor de dood van 5000 gevangenen.

Concentratiekamp Natzweiler Struthof

Concentratiekamp Natzweiler – Struthof bezoeken

Je kunt in Concentratiekamp Natzweiler – Struthof het museum bezoeken dat je meer vertelt over de gebeurtenissen tussen 1941 en 1944. Het museum bevindt zich in een oude barak, zoals destijds ook gebruikt werd. Hierin konden destijds 300 gevangen opgesloten worden, maar vaak sliepen er meer dan 300 gevangen in. 

Concentratiekamp Natzweiler Struthof

Museum & kampterrein

Naast het museum kun je op het terrein rondlopen. Je daalt de trappen af zoals de gevangenen het destijds ook deden. Beneden in het kamp vind je een memorial, het crematorium en een gevangenis. Voor het museum en het voormalig kampterrein koop je een ticket.

Tickets kun je op de plek zelf kopen of online

Concentratiekamp Natzweiler Struthof

Memorial, begraafplaats en gaskamers

Aan het kamp staat het gedenkteken van Concentratiekamp Natzweiler – Struthof en een nationale begraafplaats. Iets verderop buiten het kamp, hier kun je via een wandelpad komen, liggen de voormalige gaskamers. Hier wandel je langs de voormalige villa met zwembad van de kampcommandant. Deze plekken kun je bezoeken zonder ticket.

Lees meer over Frankrijk

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on