Socials

De vijf D-Day stranden in Normandie

Vijf D-Day stranden in Normandië

De vijf D-Day stranden in Normandie

Op 6 juni 1944 startte Operatie Overlord aan de Franse kust van Normandië. Duizenden troepen gingen aan land om Europa te bevrijden. Vijf stranden werden gekozen voor de invasie. Amerikaanse, Britse en Canadese soldaten gingen in alle vroegte op 6 juni aan land. Lees meer over de vijf D-Day stranden in Normandië en wat je er kunt bezoeken.

De vijf D-Day stranden in Normandië

Utah Beach Normandië

Een van de twee Amerikaanse sectoren op D-Day. Het veroveren van Utah Beach is het doel van de 4e Infanterie van het Amerikaanse leger. Om 6.30 uur landden de mannen zo’n twee kilometer van de oorspronkelijke bestemming. Door een sterke stroming komen ze op een stuk strand terecht dat uiteindelijk minder sterk bewaakt wordt door de Duitsers. Het doel voor de 4e Infanterie? Verbinding zoeken met de 101ste luchtlandingsdivisie die de nacht ervoor gedropt zijn in Normandië. Utah Beach neemt een belangrijke strategische positie in, mocht het op andere stranden niet lukken, dan start hier plan B. Op Utah Beach vallen de minste doden van alle vijf de stranden in Normandië, ‘slechts’ 200 doden. De 4e Infanterie haalt bijna alle doelstellingen tijdens het innemen van Utah Beach. Aan het einde van de dag zijn meer dan 23.000 manschappen en 17.000 voertuigen aan land gebracht.

Tips voor je bezoek aan Utah Beach

Om meer te weten te komen over de gebeurtenissen rondom Utah Beach zijn er nog diverse plekken die je kunt bezoeken. Het meest complete verhaal vind je in het Utah Beach Museum in Sainte-Marie-du-Mont. Indrukwekkende verhalen en vele attributen laten zien hoe het de 6e van juni moet zijn geweest.

Hoewel de 101ste en 82ste airborne divisie officieel geen onderdeel uitmaakten van de landing op Utah Beach, zie je hun historie terug in Sainte-Mère-Eglise. Het dorpje dat bekend werd vanwege de soldaat die aan de kerk bleef hangen tijdens de landing. Wil je meer te weten komen over de luchtlanding? Dan is het Airborne Museum in Sainte-Mere-Eglise een optie om te bezoeken.

In de streek zijn nog een tweetal batterijen te bezoeken: Batterij Azeville en Batterij Crisbecq. Vooral de laatste is een enorm goed onderhouden batterij waar je uitzicht hebt op de stranden van Utah Beach. Precies de reden waarom de Amerikanen deze batterij graag wilden uitschakelen. Er bevindt zich hier nog een kleine giftshop waar je souvenirs en naslagwerken kunt kopen.

Omaha Beach in Normandië

De tweede Amerikaanse sector tijdens D-Day is Omaha Beach. Vernoemd naar een stad in Missouri (Nebraska), blijkt Omaha Beach achteraf een van de moeilijkste plekken te zijn om aan land te komen. Een drietal stranden in dit stuk zijn geschikt om aan land te komen in dit gebied: Colleville-sur-Mer, Saint-Laurent-sur-Mer en Vierville-sur-Mer. Dat is niet alleen bij de geallieerden bekend, maar ook bij de Duitsers. Zwaar bewapende kanonnen, mitrailleurs en mijnenvelden beschermen de kust van Normandië. Door het slechte weer op 6 juni 1944 is het voor de soldaten moeilijk aan land te komen. Daarna wacht ze een extra divisie aan Duitse soldaten die toevallig op oefening zijn. De Amerikanen geven bijna op, maar besluiten nog een keer de Duitse verdedigingslinie te beschieten vanaf het water. Dit in combinatie met het feit dat de munitie langzaam opraakt bij de Duitsers, lukt het de Amerikanen uiteindelijk toch om door te breken. Aan het eind van de dag zijn er op Omaha Beach meer dan 3000 doden gevallen.

Tussen Omaha en Utah Beach heeft het 2e Bataljon een uitdagende taak. De kliffen van Pointe du Hoc dienen beklommen te worden om de kanonnen uit te schakelen. Pas twee dagen later lukte het de Rangers om de batterij over te nemen van de Duitsers.

Tips voor je bezoek aan Omaha Beach

Iedereen die de film Saving Private Ryan heeft gezien herkent het Amerikaanse kerkhof bij Colleville Sur Mer. Het enorme veld met honderden witte kruizen en op de achtergrond de kust van Normandië, een indrukwekkende plek. Dat is de Amerikaanse begraafplaats waar bijna 10.000 Amerikanen liggen begraven of herdacht worden. Vlakbij vind je het Overlord Museum. Door middel van getuigenissen en vele attributen wordt hier het verhaal verteld van de gebeurtenissen op Omaha Beach.

Natuurlijk mag een bezoek aan Pointe du Hoc niet ontbreken wanneer je in de buurt bent van Omaha Beach. De plek is gratis te bezoeken en je treft niet alleen restanten van bunkers en bominslagen, ook een prachtig uitzicht over de kust van Normandië. Minder bekend, maar zeker niet minder indrukwekkend is de Duitse begraafplaats La Cambe. Dit is een van de weinige plekken in Normandië waar de Duitsers herdacht worden. Op het kerkhof liggen alleen Duitsers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn.

Gold Beach in Normandië

Iets noordelijker dan de eerste twee stranden bevindt zich Gold Beach. Onderdeel van de Britse sector van de invasie en het centrum van de invasie. Tussen Omaha Beach en Gold Beach stond nog een enorme batterij bij Longues-sur-Mer, gelukkig werd deze redelijk uitgeschakeld door geschut van de HMS Ajax vanaf het water. De Britse troepen rukken vrij snel op vanaf het strand. Het doel voor 6 juni 1944? Een doorbraak maken richting Bayeux om belangrijke toevoerwegen af te stoppen. Het lukt ze net voor het vallen van de avond. Toch verliezen de Britten hier zo’n 400 mensen, grotendeels bij de aanval op het strand.

Tips voor je bezoek aan Gold Beach

Twee indrukwekkende plekken in de buurt van Gold Beach zijn Arromanches en Longues-sur-Mer. Bij de eerste vind je nog onderdelen in het water van de tijdelijke haven die gebruikt werd voor de bevoorrading van de troepen. Vooral met eb zie je de pontons nog goed liggen. In Arromanches bevindt het Landingsmuseum die je kunt bezoeken voor meer informatie over de regio. Bij Longues-sur-Mer staan nog de restanten van de kanonnen die destijds gebruikt werden. Doordat ze op een heuvel liggen zie je goed welk bereik de kanonnen hadden. In de verte spot je de pontons van Arromanches.

Juno Beach Normandië

Het enige strand tijdens D-Day waar de Canadezen tijdens D-Day werden ingezet. Zandbanken voor de kust en een ruwe zee bemoeilijkten de toegang tot het strand van Vaux. Ook de stranden zijn in eerste instantie een probleem met de egels en daarop mijnen, zeker wanneer deze onder water lagen. Verder stelt de Duitse verdediging gelukkig weinig voor in dit gebied. De Canadezen kunnen vrij snel oprukken en behalen bijna alle doelstelling voor de 6e van juni. Meer dan 21.000 soldaten zetten hier voet aan land. Er sneuvelen zo’n 300 soldaten die dag en er raken op 6 juni meer dan 500 soldaten gewond.

Tips voor je bezoek aan Juno Beach

Het Juno Beach Centre in Courseulles-sur-Mer is de beste plek om te bezoeken in de buurt van Juno Beach. Hier kom je van alles te weten over de gebeurtenissen op het strand en de rol van de Canadezen in De Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkend museum met veel informatie. Op het strand zie je nog enkele restanten van bunkers liggen.

Sword Beach in Normandië

De Britse troepen die de kust rond Ouistreham moeten innemen, ondervinden weinig hinder. Het peloton bestaat uit een mix van Britten en Fransen, de 1e brigade is de enige Franse eenheid die tijdens D-Day werd ingezet. In het dorpje Ouistreham wordt iets meer hinder ondervonden. Het dorp wordt met behulp van tanks en van een inwoner die de troepen door de straten loodst uiteindelijk ingenomen. Even achter de kustweg in Ouistreham staat een betonnen toren: De Grote Bunker. De vijf verdiepingen tellende toren blijkt een lastig obstakel te zijn. Rond de middag lukt het de troepen om contact te leggen met de luchtlandingstroepen die ’s nachts al bij Ranville geland zijn. Meer dan 28.000 soldaten komen aan land bij Sword Beach.

Tips voor je bezoek aan Sword Beach

Het dorpje Ouistreham is een van plekken om te stoppen wanneer je meer te weten wil komen over de gebeurtenissen op Sword Beach. De Grote Bunker is tegenwoordig een museum en kun je bezoeken: Mur de L’Atlantique Musee. Iets meer landinwaarts vind je in Ranville alles over de troepen die ’s nachts al aan land kwamen. Het Memorial Pegasus in Ranville is een groot en indrukwekkend museum, met de originele Pegasus brug en allerlei attributen zoals de zweefvliegtuigen die gebruikt werden.

Tips voor je roadtrip in Normandië

Op zoek naar een locatie om te overnachten in Normandië en de D-Day bezienswaardigheden bekijken? Wij overnachten in Port-en-Bessin. Een ideale uitvalsbasis om de stranden te bezoeken. Overnachten kun je doen bij Résidence Pierre & Vacances Green Beach.

Wil je de D-Day musea en bezienswaardigheden bezoeken tijdens een roadtrip? Wij reden in drie dagen (met uitzondering van de reisdagen richting Normandië) langs de stranden en bezochten een aantal musea. Wil je alle musea bezoeken, dan dien je meer tijd te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om de grote musea rond de stranden te bezoeken en af en toe een batterij.

Wat zijn de echte tips om te bezoeken? Het Amerikaanse kerkhof bij Colleville-sur-mer is erg indrukwekkend om te bezoeken. Ook Pointe de Hoc kan ik zeker aanraden. Verder bezochten wij een drietal batterijen waarbij Crisbecq de best onderhouden batterij was. Wil je een indruk krijgen van wat er op de stranden gebeurde, kies dan voor musea als Utah Beach Centre en Juno Beach Centre. Als laatste kan ik het Memorial Pegasus aanraden. Hier vind je veel informatie en veel attributen die destijds gebruikt werden.

Meer lezen over Frankrijk?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on