Leuke wijken in Hamburg

De leukste wijken van Hamburg

Sinds ik in Berlijn ben geweest, wilde ik graag Hamburg bezoeken. De stad zou Berlijn in het klein zijn. Maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van om de stad te bezoeken. En dat terwijl het helemaal niet ver is vanaf Groningen. Je snapt dat toen bekend werd dat het personeelsweekend in Hamburg plaats zou vinden, ik besloot voor het eerst mee te gaan. Hamburg is een leuke en redelijke compacte stad om te ontdekken in een weekend. Waar je moet zijn? Ik laat je zien wat de leukste wijken van Hamburg zijn. En of het uiteindelijk een Berlijn in het klein is?

De wijken: Altstadt & Neustadt

Het centrum van de stad. Een eerste kennismaking met Hamburg want ons hotel bevond zich in een buitenwijk. Een kennismaking met de stad waarbij je ziet dat water een belangrijke rol speelt. Het is niet voor niets een belangrijke havenstad van Europa. In de wijken Altstadt en Neustadt maak je kennis met centrum van Hamburg, de wijken waarin de grote winkelketens en de meeste kantoren zich bevinden. Ook de belangrijke gebouwen bevinden zich in deze twee wijken. De twee worden verdeeld door de rivier de Alster en hierdoor bestaat de binnenstad uit twee delen. Het middelpunt is het Rathaus (inmiddels de 5e van de stad), een van de belangrijkste gebouwen van Hamburg. Door een grote brand in 1842, waarbij Hamburg grotendeels verloren is gegaan, werden vele plekken uiteindelijke gemoderniseerd onder Italiaanse invloeden. Woonhuizen zijn amper te vinden in de Altstadt en Neustadt. De twee belangrijkste winkelstraten zijn Monckebergstrasse en Spitalerstrasse. In de Altstadt staan nog restanten van de St. Nikolai kerk. In de Tweede Wereldoorlog werd geprobeerd om de kerk te beschermen tegen de vele bombardementen in de stad. Helaas lukte dat maar half, een deel van de kerk staat nog overeind. En dat is anno 2019 nog steeds het geval. Het is tegenwoordig een monument en je kunt nog omhoog in de toren voor een uitzicht over de stad.

De leukste wijken van Hamburg

Waarom naar Altstadt & Neustadt:

 • Rathaus
 • St. Nikolai kerk
 • Kerstmarkt in de winter
 • Shoppen
 • Restaurants
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg

Lees ook wat te doen in Hamburg

De wijken: Hafencity & Speicherstadt

Wanneer je het centrum verlaat kom je in twee totaal andere wijken van Hamburg: Hafencity en Speicherstadt. Moderne gebouwen en oude pakhuizen worden hier afgewisseld. In Hafencity vind je vooral moderne gebouwen, het deel is een uitbreiding van de binnenstad aan het oude havengebied. Het gebied is constant in beweging. Zo staat sinds 2007 een prachtig concertzaal in de wijk: Elbphilharmonie. Speicherstadt vond ik een erg mooie buurt om door heen te wandelen. De oude pakhuizen ademen sfeer uit. Tegenwoordig wordt hier nog steeds handel gedreven en het is leuk om even naar binnen te spieken. In de oude pakhuizen kun je onder andere nog oosterse tapijten, tabak en koffie kopen. Speicherstadt staat sinds 2015 op de UNSECO Werelderfgoedlijst en is een buurt met historie, cultuur, architectuur en musea. Het is het grootste aan elkaar grenzend pakhuizencomplex. De grote brand van 1842 begon in dit gedeelte van de stad op de Deichstrasse. Hierdoor kun je in deze straat nog enkele gevels uit de 17e en 18e eeuw aanschouwen, maar het grootste deel is afgebrand.

De leukste wijken van Hamburg

Waarom naar Hafencity & Speicherstadt:

 • Oude pakhuizen
 • Deichstrasse
 • Elbphilharmonie
 • Musea o.a.: Miniatur Wunderland, Spicy Gewurzmuseum
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg

De wijk: St. Pauli

Een totaal andere wijk dan de vier bovenstaande. Waarom? St. Pauli is de cultwijk van de stad. De wijk dat vroeger het amusumenstmekka van de stad was. En eigenlijk nog steeds. Er zijn diverse bars, seksclubs en restaurants te vinden. Het is de wijk van de cultvoetbalclub St. Pauli, maar ook die van de Beatles. Een wijk met historie want voor de Beatles begon alles in Hamburg. En wie kent de beroemde Reeperbahn niet, het middelpunt van de wijk. In St. Pauli hangt een rauwe sfeer, je vindt er veel streetart, graffiti en aanplakbiljetten met linkse uitingen. Een wijk met plezier en vermaak, maar ook seks, drugs en criminaliteit. En toch is dit een wijk waarin je naar mijn idee meer het echte Hamburg te zien krijgt dan in de andere buurten. Een wijk waarin je kennis maakt met de locals als je even afwijkt van de hoofdstraat. Waarin een straat verboden voor vrouwen is anno 2019, een herinnering nog aan het Nazi tijdperk. Een wijk dat vraagt om ontdekt te worden en dat kan ieder bezoek opnieuw want veranderingen genoeg qua street art.

De leukste wijken van Hamburg

Waarom naar St. Pauli:

 • Reeperbahn
 • Street Art
 • Beatles Platz
 • Voetbalstadion St. Pauli
 • Elbtunnel
 • Herberstrasse; voor vrouwen tot de afzetting
 • Uitgaan
 • Restaurant
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg

Een klein Berlijn?

Een weekend in Hamburg, eentje met veel afwisseling qua historie en cultuur. Een stad waar er voor iedereen wat valt te ontdekken. Hamburg stond al een tijdje op mijn bucketlist en terecht. Het is een fijne stad, waar ik vooral genoot van het rauwe St. Pauli. Zowel overdag als ‘s avonds maakte ik kennis met de locals van Hamburg. Of het een klein Berlijn is? Het komt in de buurt, maar dan voor St. Pauli. Daarin vond ik overeenkomsten met de rauwe kant van Berlijn. De moderne wijken van Hamburg leken naar mijn mening minder op Berlijn. De stad leent dus perfect voor een stedentrip, want in een weekend krijg je een goede indruk van de stad. Zelfs als het hele hele weekend regent, want ook dan kun je genoeg doen in de stad.

De leukste wijken van Hamburg
De leukste wijken van Hamburg

Wist je dat je een reisgids van Time to momo cadeau krijgt wanneer je een hotel via hun site boekt

Meer lezen over Duitsland?
Bezienswaardigheden Hamburg
Must see’s van Berlijn
Hotspots Berlijn
Toffe hangouts Berlijn
Rugen
Borkum
Dresden

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *