De leukste wijken om te overnachten in Hamburg – met hotel tips!

De leukste wijken om te overnachten in Hamburg – met hotel tips!

Sinds ik in Berlijn ben geweest, wilde ik graag Hamburg bezoeken. De stad zou Berlijn in het klein zijn. Maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van om de stad te bezoeken. En dat terwijl het helemaal niet ver is vanaf Groningen. Je snapt dat toen bekend werd dat het personeelsweekend in Hamburg plaats zou vinden, ik besloot voor het eerst mee te gaan. Hamburg is een leuke en redelijke compacte stad om te ontdekken in een weekend. Waar je moet zijn? Ik laat je zien wat de leukste wijken van Hamburg zijn. En welke hotels je kunt boeken als je in de wijken wilt verblijven.

De leukste wijken om te overnachten in Hamburg – met hotel tips!

De wijken: Altstadt & Neustadt

Het centrum van de stad. Een eerste kennismaking met Hamburg want ons hotel bevond zich in een buitenwijk. Een kennismaking met de stad waarbij je ziet dat water een belangrijke rol speelt. Het is niet voor niets een belangrijke havenstad van Europa. In de wijken Altstadt en Neustadt maak je kennis met centrum van Hamburg, de wijken waarin de grote winkelketens en de meeste kantoren zich bevinden. Ook de belangrijke gebouwen bevinden zich in deze twee wijken. De twee worden verdeeld door de rivier de Alster en hierdoor bestaat de binnenstad uit twee delen. Het middelpunt is het Rathaus (inmiddels de 5e van de stad), een van de belangrijkste gebouwen van Hamburg. Door een grote brand in 1842, waarbij Hamburg grotendeels verloren is gegaan, werden vele plekken uiteindelijke gemoderniseerd onder Italiaanse invloeden. Woonhuizen zijn amper te vinden in de Altstadt en Neustadt. De twee belangrijkste winkelstraten zijn Monckebergstrasse en Spitalerstrasse. In de Altstadt staan nog restanten van de St. Nikolai kerk. In de Tweede Wereldoorlog werd geprobeerd om de kerk te beschermen tegen de vele bombardementen in de stad. Helaas lukte dat maar half, een deel van de kerk staat nog overeind. En dat is anno 2019 nog steeds het geval. Het is tegenwoordig een monument en je kunt nog omhoog in de toren voor een uitzicht over de stad.

hamburg

Waarom naar Altstadt & Neustadt:

 • Rathaus
 • St. Nikolai kerk
 • Kerstmarkt in de winter
 • Shoppen
 • Restaurants

Waar te verblijven in Altstadt en Neustadt?

Budget hotel:
Boek of bekijk hier Ruby Lotti Hotel in Hamburg – Hartje centrum met prachtige kamers en een intercontinentaal ontbijt inbegrepen.

Luxe hotel:
Boek of bekijk hier het Renaissance Hamburg hotel – Hotel in hartje centrum en ook nog eens van alle gemakken voorzien.

Lees meer: Wat te doen in Hamburg

De wijken: Hafencity & Speicherstadt

Wanneer je het centrum verlaat kom je in twee totaal andere wijken van Hamburg: Hafencity en Speicherstadt. Moderne gebouwen en oude pakhuizen worden hier afgewisseld. In Hafencity vind je vooral moderne gebouwen, het deel is een uitbreiding van de binnenstad aan het oude havengebied. Het gebied is constant in beweging. Zo staat sinds 2007 een prachtig concertzaal in de wijk: Elbphilharmonie. Speicherstadt vond ik een erg mooie buurt om door heen te wandelen. De oude pakhuizen ademen sfeer uit. Tegenwoordig wordt hier nog steeds handel gedreven en het is leuk om even naar binnen te spieken. In de oude pakhuizen kun je onder andere nog oosterse tapijten, tabak en koffie kopen. Speicherstadt staat sinds 2015 op de UNSECO Werelderfgoedlijst en is een buurt met historie, cultuur, architectuur en musea. Het is het grootste aan elkaar grenzend pakhuizencomplex. De grote brand van 1842 begon in dit gedeelte van de stad op de Deichstrasse. Hierdoor kun je in deze straat nog enkele gevels uit de 17e en 18e eeuw aanschouwen, maar het grootste deel is afgebrand.

Waarom naar Hafencity & Speicherstadt:

 • Oude pakhuizen
 • Deichstrasse
 • Elbphilharmonie
 • Musea o.a.: Miniatur Wunderland, Spicy Gewurzmuseum

Waar te verblijven in Hafencity en Specicherstadt?

Budget hotel:
Boek of bekijk hier JUFA Hotel Hamburg – In Speicherstadt vind je het JUFA hotel, sommige kamers hiervan hebben uitzicht over de rivier, allemaal zijn ze van alle gemakken voorzien.

Luxe hotels:
Boek of bekijk 25hours Hotel Hafencity – Design hotel met een maritiem thema en moderne voorzieningen in het havengebied van Hamburg.
Holiday Inn Hamburg – Stijvol en nieuw hotel in Hafencity vanaf waar je vanaf de 6e verdieping een prachtig uitzicht hebt over Hamburg.

De wijk: St. Pauli

Een totaal andere wijk dan de vier bovenstaande. Waarom? St. Pauli is de cultwijk van de stad. De wijk dat vroeger het amusumenstmekka van de stad was. En eigenlijk nog steeds. Er zijn diverse bars, seksclubs en restaurants te vinden. Het is de wijk van de cultvoetbalclub St. Pauli, maar ook die van de Beatles. Een wijk met historie want voor de Beatles begon alles in Hamburg. En wie kent de beroemde Reeperbahn niet, het middelpunt van de wijk. In St. Pauli hangt een rauwe sfeer, je vindt er veel streetart, graffiti en aanplakbiljetten met linkse uitingen. Een wijk met plezier en vermaak, maar ook seks, drugs en criminaliteit. En toch is dit een wijk waarin je naar mijn idee meer het echte Hamburg te zien krijgt dan in de andere buurten. Een wijk waarin je kennis maakt met de locals als je even afwijkt van de hoofdstraat. Waarin een straat verboden voor vrouwen is anno 2019, een herinnering nog aan het Nazi tijdperk. Een wijk dat vraagt om ontdekt te worden en dat kan ieder bezoek opnieuw want veranderingen genoeg qua street art.

Waarom naar St. Pauli:

 • Reeperbahn
 • Street Art
 • Beatles Platz
 • Voetbalstadion St. Pauli
 • Elbtunnel
 • Herberstrasse; voor vrouwen tot de afzetting
 • Uitgaan
 • Restaurant

Waar te verblijven in St. Pauli?

Budget hotels:
Boek of bekijk hier Luckys Inn – Op maar 600 meter van de haven en St. Pauli Piers en dichtbij de Reeperbahn.
Boek of bekijk hier Pyjama Park St. Pauli – Designhotel in hartje Hamburg. Bevindt zich in de populaire Reeperbahn en heeft uniek ingerichte kamers.
Boek of bekijk hier Auto-Parkhotel – Aan de Reeperbahn en op loopafstand van de beroemde vismarkt van Hamburg. Inclusief ontbijtbuffet.

Luxe hotels:
Boek of bekijk hier Empire Riverside Hotel – Hotel met een panoramisch uitzicht over de stad en een gratis fitness- en welnesscentrum. Door de grote ramen heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Hamburg, Een klein Berlijn?

Een weekend in Hamburg, eentje met veel afwisseling qua historie en cultuur. Een stad waar er voor iedereen wat valt te ontdekken. Hamburg stond al een tijdje op mijn bucketlist en terecht. Het is een fijne stad, waar ik vooral genoot van het rauwe St. Pauli. Zowel overdag als ’s avonds maakte ik kennis met de locals van Hamburg. Of het een klein Berlijn is? Het komt in de buurt, maar dan voor St. Pauli. Daarin vond ik overeenkomsten met de rauwe kant van Berlijn. De moderne wijken van Hamburg leken naar mijn mening minder op Berlijn. De stad leent dus perfect voor een stedentrip, want in een weekend krijg je een goede indruk van de stad. Zelfs als het het hele weekend regent, want ook dan kun je genoeg doen in de stad.

Meer lezen over Duitsland?

In sommige artikelen vind je af en toe affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage daarvoor. Je betaalt daar niks extra’s voor.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on