De mooiste dorpen op Gran Canaria

Dorpen Gran Canaria

De mooiste dorpen op Gran Canaria

Gran Canaria in de winter, een perfecte escape voor het winterse weer in Nederland. Een temperatuur van 20 graden verwelkomt ons op het vliegveld. De zon begint langzaam tussen de wolken door te komen. Een fijn begin van een paar dagen Gran Canaria. Een paar dagen waarin we kennismaken met het voor mij nog onbekende Gran Canaria. We verkennen de populaire plaatsen op het eiland, maar komen ook schattige en minder bekende dorpen tegen waar we kennismaken met de charme van Gran Canaria. Blijf vooral niet in het toeristische zuiden of alleen in de hoofdstad Las Palmas, maar huur een auto en maak kennis met de mooiste dorpen op Gran Canaria.

De mooiste dorpen op Gran Canaria

Las Palmas – de hoofdstad van Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura

De hoofdstad van Gran Canaria, is niet alleen de hoofdstad van het eiland, maar ook de provinciestad. Ongeveer de helft van alle inwoners van Gran Canaria woont in de hoofdstad. Voor toeristen vaak een stop of een dagje uit, want de meesten verblijven in het zonnigere en warmere zuiden van het eiland. De wind speelt een belangrijke rol bij deze keuze. Komt de wind uit het zuiden? Dan kun je beter naar het strand in Las Palmas. Wanneer deze uit het noorden komt, kun je beter naar het zuiden voor een stranddag. Dat merken we op de eerste dag wanneer we uit het vliegtuig stappen. Na het ophalen van de huurauto rijden we eerst naar het noorden van het eiland, tijd om Las Palmas te verkennen. Waar we aan de zuidkant van het eiland de zon zien schijnen, is het in Las Palmas nog aan de frisse kant. Gelukkig zijn we nog gekleed op Nederlands weer en kunnen we de winterjas in de auto laten liggen. Lunchen doen we op een terras aan de Plaza Mendoza en maken kennis met de locals en enkele toeristen. We struinen door wat straten voordat we Catedral de Santa Ana bekijken. Voor slechts 1,50 euro ga ik omhoog met de lift en zie ik hoe groot Las Palmas eigenlijk is. De stad strekt zich uit over een afstand van elf kilometer en is op sommige plekken tegen de heuvels gebouwd. Na nog enkele trappen sta ik boven op de toren van de Catedral en krijg ik een goede indruk van de stad. We dwalen nog door wat straten voordat we richting de auto gaan en afdwalen naar het zuiden van het eiland Playa del Ingles.

Overnachten in Las Palmas? Check dan deze accommodaties:

De grottenwoningen van Barranco de Guayadeque

Vlakbij het dorpje Aguimes ligt een enorme kloof, ook wel een barranco genoemd. De Barrance de Guayadeque loopt twintig kilometer het binnenland in en is een bijzondere trekpleister om te bezoeken. Niet alleen is de kloof enorm groen, je vindt er grotwoningen die uit het vulkaangesteente zijn gehakt. Wanneer je door de kloof rijdt kom je eerst het museum, Museo de Sitio de Guayadeque, tegen waar je kunt zien hoe de grotten gebruikt worden en vooral ook waarvoor. Zes kilometer verderop ligt in de kloof Cuevas Bermejas, een gehucht met op elkaar gestapelde rote groten. Aan de straat vind je een grotbar waar om 10.00 uur al de eerste gasten aan het bier zitten. Wanneer we uitstappen horen we in de verte honden blaffen, ik neem een kijkje aan de overkant en zie zo hoe groen de omgeving eigenlijk is. Vanaf daar heb ik een goed uitzicht op de grotwoningen aan de overkant van de weg. We nemen een paadje omhoog en lopen praktisch door het leven van de inwoners van de grotten. In de grotten heerst een comfortabele temperatuur waardoor het zowel in de winter als in de zomer prima vertoeven is. Inmiddels zijn de grotten wel voorzien van enig elektronisch vermaak in tegenstelling tot jaren geleden.

Proef de rum van Arucas

Het bloeiende agrarische centrum van het eiland. Onderweg naar Arucas zien we allerlei plantages voorbij komen. Door de ligging valt er redelijk wat neerslag in het plekje en dat is ideaal voor de bouw van de belangrijkste producten op Gran Canaria. Hoewel bijna 85% van de producten geïmporteerd worden, staat Gran Canaria bekend om een aantal producten die van het eiland komen. Bananen, suiker, tomaten, fruitwijn, Aloe Vera en Rum zijn belangrijke producten die geproduceerd worden op Gran Canaria. Wanneer je nog bananenplantages ziet onderweg, ben je op een grens van ongeveer 400 meter boven zeelevel en bevind je je waarschijnlijk in het noorden. Hier is een goede temperatuur, zowel in de winter als zomer, valt neerslag, zon en is er frisse wind. Arucas is vooral bekend om de rumfabriek die zich hier bevindt. Deze distilleerder is de grootste rumproducent van Europa. In ruim zeshonderd eiken vaten ligt ruim twee miljoen liter rum te rijpen. Tijdens een tour door de fabriek krijgen we een korte indruk van het proces dat in januari nog stil ligt. In april en mei start pas het productieseizoen van de rum. Wat mij vooral opvalt, is de netheid van de fabriek. Alles ziet er tip top uit, zeker in vergelijking met bepaalde indrukken die we net onderweg hebben opgedaan. Na een korte rondleiding krijgen we nog de gelegenheid tot het proeven van de rum. Eenentwintig verschillende soorten zijn er. Om 11.00 uur ’s ochtends sla ik dat aanbod nog even over.

Bedevaartsdorp Teror

Een van de mooiste pleinen en straten kwamen we tegen in Teror. Zei het dat we hier ook de meeste toeristen tegenkwamen. Op 640 meter boven zeelevel, ligt de belangrijkste bergstad van Gran Canaria. Op 8 september stroomt Teror vol met mensen. Dan draait alles om Onze Lieve Vrouwe van de Den. Het feest trekt duizenden pelgrims. Teror verandert in een Pelgrimsoord naar aanleiding van een gebeurtenis op 8 september 1481 waarbij de Heilige Maagd de Spanjaarden te hulp schoot. Sindsdien geven gelovigen aan van hun ziekten te zijn genezen. Op de grijze dag dat wij Teror bezochten, is het gelukkig een stuk rustiger. Wij maken kennis met het kleine dorp dat op dat moment in de wolken ligt, doordat natuurlijk op redelijke hoogte ligt in de bergen. De miezer komt uit de lucht, maar het mag niet deren en we verkennen het gedeelte rondom de mooiste kerk van Gran Canaria; Basilica de Nuestra Senora del Pino. De kerk is een typische mix van verschillende stijlen zoals bij de meeste kerken op het eiland. Een mix van Neo Klassiek, Barok en Portugese Gotiek. Rondom de kerk vinden we schattige toeristenwinkels, met deze keer mooiere souvenirs om mee te nemen. We zien de locals een bar binnengaan en ondanks alle toeristen krijg ik een glimp te zien van het lokale leven in Teror.

Overnachten in Teror? Check dan deze accommodaties:

Het bergdorp Santa Lucia

Wanneer we over het eiland rijden komen we rond lunchtijd in Santa Lucia. Het kleine bergdorpje met mooie vergezichten waar soms de tijd stil lijkt te staan. De charme van het echte Gran Canaria. We nemen plaats op het enige terras in het dorp voor een kleine bakker. Ondanks het kleine dorpje zijn we niet de enige. Het blijkt een favoriete stop te zijn van de vele wielrenners die we onderweg tegenkomen. Het terras biedt uitzicht over de bergen en zit langs de grote weg waardoor we wat te kijken hebben tijdens onze lunch. Ondanks dat we op redelijke hoogte zijn, genieten we hier van het zonnetje in een shirt. Wat kan een zonbestemming in winter toch heerlijk zijn gaat er door mij heen. We halen bij de bakker een soort chocolade croissant en delen een carrotcake. In gezelschap van de kat van Santa Lucia genieten we van het totaalplaatje: zon, eten, goed gezelschap en een panoramisch uitzicht. Een goede stop voor een lunch.

Tejeda, een van de mooiste dorpen van Spanje

Na onze wandeling richting Roque Nublo komen we aan in Tejeda. Het dorp dat gebouwd is in terrassen tegen een helling. Voeg daarbinnen charmante styling van het dorp en je hebt een van de mooiste dorpen van Spanje. We maken een korte stop aan het einde van de middag. Passeren restaurants die nog niet geopend zijn, cafés met terrassen die uitkijken over het dal, locals die hun ding doen in het dorp en ploffen uiteindelijk zelf ook neer op een terras met een uitzicht. Even de dag in je opnemen onder het genot van een drankje en een uitzicht. Dat Tejeda in de bergen ligt is vanaf het terras goed te zien, auto’s zigzaggen naar beneden en de verschillende niveaus onder ons zijn goed zichtbaar. Het is nog rustig op het terras, het hoogseizoen is nog niet begonnen en de toeristen die al wel op Gran Canaria zijn blijven vooral in het zuiden, genieten van de zon. Deze is in de bergen toch wat minder aanwezig, de wolken drijven af en toe voorbij. Soms zo heftig dat we amper een paar meter voor ons kunnen kijken. Op het terras zien we ook een enorme wolkenpartij aankomen. We genieten nog steeds van het zonnetje, maar vragen ons af of we het droog gaan houden. Tijdens ons bezoek in Tejeda in ieder geval wel, na het drankje besluiten we terug te rijden naar het zuiden van Gran Canaria.

De palmbomen van Fataga

Na de stop in Tejeda rijden we richting Playa del Ingles. Een weg die ik de dag ervoor ook al heb gereden met de tour. Een slingerachtige weg die niet mijn favoriet is. We passeren af en toe een auto waarbij het maar net past. Het continue remmen en alle bochten zorgen ervoor dat het een vermoeiende weg is om te rijden. Onderweg passeren we Fataga. Een klein dorp midden in de ravijn omringd door palmbomen. In Fataga vind je kleine en smalle straatjes, witte huizen en bloemen. Het recept voor een pittoresk dorp dat ook nog eens gelegen is tussen de bergen. Net iets buiten Fataga maakte ik de dag ervoor een stop bij de Aloe Vera plantage op het eiland. Doordat we met een groep zijn krijgen we uitleg over de Aloe Vera plant en de producten die eruit voort komen. Hoewel ik niet zo in de verzorgingsproducten zit, vond ik het interessant om te zien hoe van een Aloe Vera plant uiteindelijk een product gemaakt wordt. Liefhebbers konden de Aloe Vera proeven, mij niet gezien na al het slijm dat eraf komt wanneer de de plant opengesneden wordt.

Vissersdorp Puerto de Mogan

Op de laatste ochtend verkennen we het vissersdorpje Puerto de Mogan, de laatste mooiste badplaats aan de zuidkant van Gran Canaria. Een totaal andere plek dan de andere dorpen aan de zuidkant van het eiland. Verrast was ik dan ook toen we lopend het dorp verkenden. Idyllische huizen, versierd met veel bloemen, autovrije straten, achter iedere hoek een ander uitzicht en uitkomend in de haven waar een gezellige drukte heerste. In de haven kozen we een terras uit voor een lunch en genoten we van de zon op de laatste dag. Ondertussen keken we mensen en zagen we een levendig Puerto de Mogan voorbij komen. Na de lunch struinden we nog door een aantal straten, zagen een rustig strand aan een baai voorbij komen en besloten dat het een van de mooiste plekken is van Gran Canaria. Een die je niet mag overslaan wanneer je gaat toeren over het eiland.

Overnachten in Puerto de Mogan? Check dan deze accommodaties:

Verken Gran Canaria per auto

De meeste toeristen trekken richting het zuiden voor een zonvakantie. Maspalomas en Playa del Ingles zijn de plekken waar de meeste toeristen het hele jaar door verblijven. Van Playa del Ingles werd ik persoonlijk niet heel blij. Het hotel was trouwens wel echt prima, maar de boulevard met de meest toeristische winkels en restaurants past niet helemaal bij het echte Gran Canaria. Maspalomas daarentegen vond ik mooier om te zien, meer classy en stijl. Ga je een aantal dagen naar Gran Canaria en wil je meer zien dan alleen de toeristische trekpleisters? Blijf vooral niet in het zuiden hangen maar huur een auto en verken het echte Gran Canaria, ontdek de charme van het eiland.

autohuur Gran Canaria

Meer lezen over Gran Canaria?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on