De mooiste plekken in de regio Karinthië in Oostenrijk

Karinthië

De mooiste plekken in de regio Karinthië in Oostenrijk

Helderblauwe meren omringd door bergtoppen, gemoedelijke stadjes en uitdagende wandelingen, dat is Karinthië in Oostenrijk. Een plek om tot rust te komen in de natuur. Een regio waar je prima een week kunt verblijven om al het moois te bekijken, want mooie plekken zijn er genoeg in Karinthië. Tips voor de mooiste plekken in Karinthië die je niet mag missen.

Wat moet je weten over Karinthië

Karinthië wordt gezien als een van de zonnigste regio’s van Oostenrijk. Dat zorgt ervoor dat de zomers bijna mediterraan aanvoelen. De zon en de beschutting van de bergen zorgen ervoor dat de meren in de regio al snel opwarmen en ideaal zijn om zomers in de zwemmen. Er bevinden zich meer dan 1200 meren in Karinthië. Kenmerkend voor Karinthië zijn de blauwe meren, glooiende heuvels, bossen en weiden en vergeet niet de bergen. De Grobglockner is met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. De hoofdstad van de regio is Klagenfurt waar veel Italiaanse invloeden terug te zien zijn.

Karinthië

De mooiste plekken in Karinthië

Uitvalsbasis Hermagor

Onze uitvalsbasis tijdens ons verblijf in Karinthië. Hermagor ligt in een lieflijk dal waar ook de 100 kilometer lange Gailtal doorheen slingert. Vanuit hier kun je de regio verkennen en onderstaande plekken bezoeken. Vlakbij Hermagor heb je de Pressegger See, een van de spectaculairste kloven: Garnitzenklamm en in de winter is Nassfeld de plek voor wintersporters.

Afkoelen in de Pressegger See

Vlakbij Hermagor vind je dit helderblauwe meer omringd door bergen: de Pressegger See. Het meer heeft een oppervlakte van 55 hectare en is daardoor het op negen na grootste meer van Oostenrijk. Er leven twaalf verschillende soorten vissen in het meer. Je kunt een rondje maken rondom het meer om een goed beeld te krijgen. Je komt daarbij langs het Karntner Erblebnispark, een water adventure park vooral gericht op kinderen. Maar ook voor volwassenen is er genoeg te beleven. Naast zwemmen, is vissen, surfen en suppen ook mogelijk op het meer. In de zomer kan het water 28 graden worden, ideaal om in de warme zomermaanden in de buurt te verblijven.

Beklim de kloof van de Garnitzenklamm

De Garnitzenklamm is de plek die natuurliefhebbers niet mogen overslaan. Het is een van de meest spectaculaire kloven van Oostenrijk. In een lengte van vier kilometer heeft het water zich door de kloof gesneden. Het is de plek voor wandelaars die uit verschillende tochten kunnen kiezen. Onderweg zijn er negen bruggen en de route is opgedeeld in vijf delen waarbij je in totaal 2 uur en 45 minuten onderweg bent. Je kunt ook tot eerdere delen lopen en de weg naar beneden weer volgen. Tijdens de wandeling kreeg ik het idee in Canada te lopen, ik kreeg een flashback naar Johnston Canyon in Canada.

Lees meer over de Garnitzenklamm

Villach

Villach is de tweede stad van Karinthië. Het heeft door allerlei gebeurtenissen in het verleden niet meer de historische allure, maar het is een levendige stad. Uitgaan, shoppen en rondwandelen zijn de dingen waarvoor mensen naar Villach afreizen. Sfeervolle plekken zijn de Hauptplatz en de Kirchenplatz en de omliggende straten. Helaas kwam het bij ons die dag met bakken uit de lucht en zijn we niet verder gekomen dan het centrum en uiteindelijk in een winkelcentrum net iets buiten het centrum beland.

Opties om in de omgeving nog te bezoeken zijn:

  • De Villacher Alpenstrabe: een zestien kilometer lange panoramaroute
  • Blad Bleiberg: oude mijnen
  • Dreilandereck: drielandenpunt Slovenië, Italië en Oostenrijk
  • Faaker See: zuidelijkste zwemmeer met een twaalf kilometer lange wandeling naar de Kanzianibergen de ruine van Frankenstein
Karinthië

Weissensee

In de winter vooral voor Nederlanders bekend vanwege de Alternatieve Elfstedentocht die hier gereden wordt. In de zomer een prachtig meer om rond te wandelen of gewoon aan te relaxen. Het meer is twaalf kilometer lang en ligt op een hoogte van 930 meter. De dorpen rond de Weissensee liggen aan de westelijke kant omdat de hellingen in het oosten te steil zijn. Je kunt niet alleen wandelen rond het meer, er gaat een ‘rondvaartboot’ over het meer die verschillende plekken aan doet. Niet zo maar een rondvaartboot, maar het is eigenlijk meer een taxi die wandelaars en fietsers naar andere plekken aan het meer brengt. Wij genoten van de rust rond het meer, lunchten met een schnitzel op het terras en wandelden een stukje rond het meer.

Een andere tip is het rijden van de Nockalmstrasse, een panoramaweg in Karinthië

Andere leuke activiteiten om te ondernemen in Karinthië

Karinthië is een regio dat uitnodigt tot een actieve vakantie. Wandelen en fietsen zijn de hoofdactiviteiten in de zomer. Voor fietsers is de Drauradweg een leuke optie om te volgen, hierbij heb je ook de mogelijkheid om fietsen te huren. Er is een handig regionaal systeem waarbij je fietsen kunt huren onderweg. Daarnaast zijn er diverse andere opties voor langere fietstochten waarbij je onderweg kunt overnachten. Vanaf eind maart kun je hier al starten met fietsen.

Wandelen kan op veel verschillende trails in Karinthië. Wandel bijvoorbeeld door drie verschillende landen vlakbij Villach. Maar ook de slow trails in de regio zijn populair. Het zijn relatief korte wandelroutes die maximaal tien kilometer lang zijn, maximaal 300 hoogtemeters en maximaal drie uur duren. Onderweg zijn er uitzichtplatforms en bankjes om het ultieme slow travel gevoel te ervaren. Deze routes bevinden zich vaak in de buurt van een meer. Zo kun je de slow trails volgen bij de Weissensee, Pressegger See, Klopeiner See, Ossiacher See, Worthersee en Millstatter See.

Ook voor watersportliefhebbers is er genoeg te doen. De grootste rivier van Karinthië, de Drau, is perfect voor kajakken of supp-en. Ook de meren lenen zich perfect voor supp-en. Zo kun je op de Worthersee yoga en supp-en combineren.
Meer lezen over de opties tot watersport in Karinthië?

Voor mountainbikers is er ongeveer 3000 kilometer aan trails om te fietsen. Zo kun je bijvoorbeeld de zes flow trails fietsen. Hierbij fiets je over zes verschillende flow trails in verschillende gebieden, bijvoorbeeld in de bike area van de Weissensee. Wil je gewoon af en toe de mountainbike pakken? Dat kan natuurlijk ook. Uniek is het om bij de Weissensee de mountainbike taxi of kabelbaan te nemen naar je beginroute.

Overnachten in Karinthië

Onze uitvalsbasis in Karinthië was Hermagor, een lieflijk plekje van alle gemakken voorzien en ideaal om de regio te verkennen. Wij hadden een huisje net buiten Hermagor en konden vanuit hier de Pressegger See rondwandelen.
Goede opties om te overnachten in de regio of bekijk de opties voor een kindvriendelijke camping in Oostenrijk

Meer lezen over Oostenrijk?

Meer lezen over de roadtrip die wij maakten door Oostenrijk, Polen en Slowakije?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on