Socials

De twee gezichten van Gdansk

Gdansk

De twee gezichten van Gdansk

Al dwalend door de oude stad, maakte ik kennis met Gdansk. Kleurrijke gebouwen, mooie en schone straten gaven mij een eerste indruk. Gdansk, een stad met een roerig oorlogsverleden. Een stad met tegenstrijdigheden. Tegenstrijdigheden die ik je laat zien in de twee gezichten van Gdansk.

Gdansk na de oorlog

Sinds 1945 hoort het voormalige Danzig weer bij Polen. Het leverde een stroom aan migranten op uit de door de Sovjet bezette gebieden, wat resulteerde in enorme flatgebouwen in de stad. De oude binnenstad werd redelijk snel gerestaureerd en dat is te zien. De gebouwen zijn opgeknapt, hebben hun kleur terug en zien er verzorgd uit. Je waant je in het gedeelte waar vooral de toeristen komen, waar je eetgelegenheden vindt en bezienswaardigheden. De reden waarom het voor mij voelde alsof er twee werelden zijn in Gdansk. Het gedeelte waar vooral de toerist komt, keurig netjes opgeknapt, en de buitenwijken waar soms zelfs geadviseerd wordt om niet te komen. Het gedeelte waar je tussen de locals loopt en gebouwen die niet de restauratie hebben gehad zoals de binnenstad.

De wijk Zaspa in Gdansk

De wijk Zaspa staat bekend om de vele flatgebouwen, gebouwen die snel na de oorlog gebouwd zijn om de aan de toestroom van mensen te voldoen. Hierdoor een redelijk saai gedeelte van Gdansk. Gelukkig is te zien dat ook die gedeeltes worden aangepakt. Zaspa is hier een mooi voorbeeld van. Tegenwoordig zijn die flatgebouwen beschilderd met graffiti en zorgt het voor een toeristenstroom en street art liefhebbers. Zo worden saaie flatgebouwen ineens een bezienswaardigheid van de stad.

De oude binnenstad van Gdansk – het centrum van de stad

Het leven van de toerist speelt zich in Gdansk vooral al rond de oude binnenstad. Het gedeelte van Gdansk dat hersteld is in oude glorie. Waar je prachtige gebouwen kunt zien waar veel steden in Polen beroemd om zijn. De plek waar je geschiedenis vindt, waar je heerlijk kunt ronddwalen en uit eten gaan.

Gdansk

De zusterstad Sopot

Vanuit Gdansk kun je met de trein naar Sopot, de badplek van de stad. Nog zo’n voorbeeld van twee werelden. Onderweg rijd je door wijken waar veelal geen toeristen komen, waar je nog bouwvallige gebouwen kunt zien. In Sopot stap je uit in een compleet andere wereld.  De wereld waar de toeristen komen om te flaneren over de pier of te shoppen in de winkelstraat.

Gdansk

Het echte Gdansk?

Wanneer je het centrum van Gdansk uit loopt merk je dat er ook wijken zijn die een stuk minder opgeknapt zijn, ramen die ingegooid zijn, straten vol rommel, hekken om de gebouwen. Misschien het echte Gdansk.

Gdansk is wat mij betreft een pareltje in Polen. Zo’n oude stad als dit, geeft mij het gevoel dat ik een stad ben waar geschiedenis is geschreven. Al lopend tijdens mijn bezoek kwam vooral het besef naar boven dat in Gdansk nog ‘enorme’ verschillen aanwezig zijn. Het gedeelte waar de toeristen kwamen ziet er verzorgd uit en wanneer je richting de buitenwijken gaat, zoals wij deden omdat ons hostel daar zat, merk je dat Gdansk twee gezichten heeft. Het doet zijn best om een gezicht te worden door voorbeelden zoals Zaspa. Ga naar Gdansk en ik ben benieuwd of je hetzelfde ervaart.

Meer lezen over Polen?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on