Socials

Blog

Dilemma's New York

8 Dilemma’s tijdens je eerste keer New York

Wanneer je voor het eerst naar New York gaat moet je een aantal keuzes maken. De stad is namelijk enorm groot en uitgekeken raak je er nooit. Zeker bij een stad als New York kan het lastig zijn omdat je een overweldigend gevoel hebt. Daarom hulp bij een aantal dilemma’s voor je eerste keer New York.

Dilemma’s tijdens je eerste keer New York

Tickets voor attracties vooraf kopen of in New York?

Iets wat ik afgelopen twee keer gedaan heb, is online alvast bepaalde bezienswaardigheden reserveren. Oke, je dient dan in Nederland al enigszins een planning te maken. Maar dat vind ik juist het leuke van reizen. Toch hoeft je planning niet vast te liggen. Je kunt bijvoorbeeld de data in New York nog wijzigen. Zo was het op de dag dat we het WTC geboekt hadden mistig, op zich een leuk effect, maar de stad is toch mooier om te bekijken wanneer de zon schijnt. Het was geen probleem om een andere dag te kiezen. Wij zijn de op dag zelf langsgegaan en konden een ander moment uitzoeken. Wanneer je in NY bent weet je al wel wat de weersvoorspellingen zijn. Het fijne aan vooraf boeken is ook dat de kosten gespreid worden. Zo hoef je in NY niet al je uitgaven nog te doen

Rockefeller of het Empire State Building bezoeken

Hoewel beiden een bezoek waard zijn, je hebt natuurlijk totaal andere uitzichten over de stad, gaat mijn voorkeur uit naar Rockefeller. Je hebt hier namelijk een prachtig uitzicht op Central Park en het Empire gebouw. Wil je de zonsondergang zien, ga dan ’s ochtends al even langs het Rockefeller en reserveer de lift voor de avond. De zon zien ondergaan met het Empire in beeld is echt prachtig. Natuurlijk kun je ook beiden bezoeken tijdens je stedentrip.

Solo Travel Guide // New York voor (vrouwelijke) soloreizigers – alleen in New York

Fietsen vs wandelen in Central Park

Een fiets huren in New York is wat steeds meer Nederlanders doen. De Brooklyn Bridge over fietsen of door Central Park. Hartstikke leuk om te doen. Echter raad ik je aan om in Central Park te gaan wandelen. Je komt hierdoor net even op andere paadjes uit en loopt over de wegen waar je niet mag komen met een fiets.

Liberty Island bezoeken vs Staten Island Ferry

Een lastige keuze. Tijdens mijn eerste bezoek ging ik voor de gratis Staten Island Ferry. Het is namelijk een prima manier om het vrijheidsbeeld te zien. Je kunt daarbij ook direct de ferry weer terug nemen. Bij mijn twee bezoek ging ik wel met de boot naar het Vrijheidsbeeld. Dat is toch ook wel weer een ervaring op zich. Helaas waren de ‘crown’ tickets al uitverkocht, dus we konden maar een klein stukje omhoog. Daarnaast breng je ook een bezoek aan Ellis Island, waar alle immigranten destijds arriveerden. Dus mocht je alle tijd hebben, bezoek dan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, heb je minder tijd, neem dan de gratis Ferry. Tip: wil je het vrijheidsbeeld bezoeken en de ‘crown’? Reserveer dan op tijd vanuit Nederland.

New York

Metro Card vs Lopen

Dit is een vrij makkelijke keuze, namelijk een Metro Card. Vergeet niet dat New York groot is. Je loopt niet zomaar even van Downtown naar Midtown. De metro is een prima vervoersmiddel in New York. Hierdoor kun je eventueel ook naar Queens of Brooklyn. En het leuke is dat de inwoners van de stad ook de metro nemen.

Winter vs Lente vs Herfst vs Zomer

Ik ben inmiddels in verschillende jaargetijden in New York geweest. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. De zomers kunnen warm zijn, de winters ook echt koud. De mooi gekleurde bomen in Central Park in de herfst of de kerstversiering in de winter, prachtig. Zo kun je in de herfst nog prima temperaturen hebben. In de zomer is het vaak benauwd in de stad met vrij hoge temperaturen. Een echte keuze maken is lastig. Wel vond ik het in de zomermaanden fijner om te fotograferen.

Wat te doen in New York op warme dagen?

Wel of geen New York City Pass

Tijdens mijn eerste twee bezoeken ging ik zonder City Pass. Bij mijn derde bezoek mocht ik de City Pass testen. Kijk van te voren eerst welke bezienswaardigheden je wil bezoeken en of het voordelig is om een City Pass aan te schaffen. Ik vond het bezoeken van bezienswaardigheden met een City Pass wel sneller gaan. In musea, het Empire, Rockefeller en de boottocht kon ik allemaal snel doorlopen.

Lees meer: City Pass in New York

Manhattan vs Brooklyn / Queens

Als je de tijd hebt, ga dan ook naar de andere wijken van New York. Zeker Brooklyn is een super hippe wijk in opkomst. Kies dus niet alleen voor bezienswaardigheden in Manhattan, maar ga ook eens de wijken erom heen verkennen. Tijdens mijn trip in 2019 bracht ik veel tijd door in Brooklyn en hoewel ik in eerste instantie niet het gevoel had in New York te zijn, ontdekte ik een andere kant van de stad. Neem dus ook de tijd om eens een ander New York te bekijken.

Wat te doen in New York op warme dagen?

Niet vergeten wanneer je naar New York gaat

  • Je ESTA aan te vragen. De kosten hiervoor zijn 14 dollar, je ESTA is 2 jaar geldig tenzij je eerder een nieuw paspoort nodig hebt.
  • Vergeet je reisstekker niet om mee te nemen.
  • Zet de werelddekking (Noord Amerika) aan op je bankpas, check ook voor de zekerheid je verzekering.
  • Het makkelijkste is een CreditCard in New York en af en toe wat cash

Meer lezen over New York: 

Eten en drinken

Tips voor je bezoek

Bezienswaardigheden New York

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on