Doen in Maastricht // Bezoek de Kazematten in Maastricht met een rondleiding

Hotspot kazematten

Een stedentrip Maastricht is altijd een goed idee. Of nog beter, een weekend Maastricht. Zeker voor mij als noorderling, is een weekend perfect gezien de lange reistijd. De stad is heerlijk om lopend te verkennen. Genoeg leuke bezienswaardigheden en vooral goede restaurants. Een van de leuke dingen om te doen in Maastricht is het bezoeken van de Kazematten met een rondleiding. Onder de grond in Maastricht bevindt zich namelijk nog een hele wereld die alleen te bekijken is met een rondleiding. Tijd om de Kazematten van Maastricht te verkennen.

Doen in Maastricht // Kazematten ToerMaastricht onder de grond

Maastricht is niet alleen leuk boven de grond, maar ook onder valt er veel te beleven. Zo zijn er rondom de stad diverse grotten te bekijken, maar misschien nog wel leuker zijn de Kazematten die je kunt bekijken. Grotten kun je natuurlijk op diverse plekken ter wereld bekijken, de Kazematten zijn typerend voor Maastricht. Vandaar onze keuze om een tour door de gangen onder Maastricht te boeken.

Hotspot kazematten

Wat zijn de Kazematten?

Wat zijn de Kazematten eigenlijk? Rond 1575 is men begonnen met het graven van een netwerk van gangen of mijngalerijen aan de westkant van Maastricht. Hierdoor ontstond een compleet verdedigingsstelsel dat moeilijk te veroveren was. Vanuit deze gangen werd Maastricht en vooral de enige brug over de Maas bewaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels gebruikt om te schuilen tegen de bombardementen. Vele jaren later zijn veel openingen dichtgegooid en tegenwoordig staan er diverse huizen boven op de gangen. Zo heeft een restaurant een deel in gebruik voor de drankenkelder.

Doen in Maastricht // Kazematten Toer
Hotspot kazematten

Rondleiding door de Kazematten van Maastricht

In het Waldeckpark vind je de ingang van de Kazematten. Hier vind je ook de bebording van Bastion Waldeck. Meerdere keren per dag gaat gids Frank onder de grond om zijn trots te laten zien. Je kan merken dat hij zijn werk leuk vindt. Een leuke gids met veel humor die erg leuk de geschiedenis van de Kazematten verteld. Wij gingen samen met een Belgisch gezin onder de grond en hij maakte er een leuk verhaal van. Zo kwam de provincie Groningen er volgens Frank wat minder goed af in de geschiedenisverhalen. Helaas stonden wij vroeger al bekend als zuinige mensen.. Onderweg krijg je uitleg van Frank en loop je door tunnels van ongeveer 1.80 meter hoog. De gaslamp gaat mee, want grotendeels is er geen licht. We zien gemetselde koepelgewelven, schietgaten, kruitkamers en mogelijkheden om via andere gangen de vijand op te blazen.

Hotspot kazematten

Tips voor de rondleiding

De tour duurt ongeveer een uur en je krijgt een goed beeld van wat er allemaal onder de grond zit. Helaas ben je het beeld en je oriëntatie buiten weer kwijt.  De rondleiding geeft je een korte blik in de geschiedenis van Maastricht en kan ik dus zeker aanraden. Kleine tips: neem iets warms mee (het is ongeveer 14 graden beneden) en een licht op je telefoon kan handig zijn, zeker wanneer je met een grote groep bent.

Via Maastricht Underground kun je deze tours boeken. 

Meer lezen over Maastricht?
Wat te doen tijdens een weekend Maastricht
Wat te doen tijdens een dagje Maastricht

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *