Doen op Schiermonnikoog // Excursie met de Balgexpres

balkexpres schiermonnikoog blog

Doen op Schiermonnikoog // Excursie met de Balgexpres

Op zondagmorgen tijdens het Pinksterweekend is er geen tijd om uit te slapen. Om half 10 vertrekt de Balgexpres vanaf het bezoekerscentrum. De Balgexpres brengt ons naar het uiterste puntje van Schiermonnikoog: de Balg. Een plek waar je zonder begeleiding eigenlijk niet komt. Afgelegen van de bewoonde wereld. Lees meer over de excursie met de Balgexpres op Schiermonnikoog.

Must Do // Balgexpres Schiermonnikoog

Rit op de kar

Vanaf het bezoekerscentrum rijden we in een overdekte kar via de Badweg naar het strand. Het is het koudste Pinksterweekend sinds jaren, dus we zijn blij dat de kar bescherming biedt tegen wind en regen. En niet veel later krijgen we de eerste bui over ons heen. We rijden langs de zee richting het oosten. Een tochtje van ongeveer vijftien kilometer, waar we een klein uurtje over doen. Aan mijn linkerkant zie ik de woeste zee en de vele schuimkoppen. Aan de andere kant zie ik in de verte de duinenrij. Na een tijdje houdt de duinenrij op, wat resteert is alleen nog maar zand. Het gebied waar niemand mag komen om de vogels niet te storen en de natuur zijn gang te laten gaan.

Het ontstaan van de Balg

Ondanks de vele zandbanken en waterstroompjes die we passeren is het een prima tocht in de kar. Tussendoor wordt er informatie verteld over de natuur op Schiermonnikoog. Aan het einde van het eiland stoppen we. Een half uurtje hebben we om de Balg te verkennen. De Balg is een zandplaat die rond 1800 is ontstaan en zich de laatste jaren steeds verder verplaatst naar het oosten. De provinciegrens wordt hierdoor regelmatig verschoven om beter op te treden bij calamiteiten. De natuur heeft de overhand in Nederland.

Must Do // Balgexpres Schiermonnikoog

Zeehonden op de Balg

We gaan op pad in de hoop zeehondjes te spotten. Helaas laten die zich niet zien op het strand. We besluiten maar te genieten van de omgeving. Wel liggen er veel kwallen op het strand, zo veel dat bepaalde stukken glad zijn. Een aparte gewaarwording. Teruggekomen bij de kar blijkt een grote verrekijker gericht te zijn op een zandbank in de verte. Een hele grote groep zeehonden ligt daar te rusten. Eentje is wat nieuwsgieriger en zien we af en toe verschijnen in de zee.

Must Do // Balgexpres Schiermonnikoog

Ondertussen begint het hard te waaien waardoor het losse zand over het strand waait, een prachtig gezicht om te zien. Tijd om weer terug te gaan naar het dorp. Achterin de kar hebben we een prachtig uitzicht over het eiland en de donkere wolken maken het landschap af. Ook op de weg terug krijgen we een bui over ons heen, over perfecte timing gesproken. Teruggekomen bij de Badweg zijn er meer mensen wakker geworden. Een groep mensen is aan het blokkarten op het strand. Ook op de Badweg komen we groepen fietsers en wandelaars tegen. Weer of geen weer, op een eiland kun je je altijd vermaken.

Must Do // Balgexpres Schiermonnikoog

Travel Movie


Praktische informatie excursie Balgexpres:

  • Excursie gaat door bij minimum opgave
  • Het adres van het bezoekerscentrum is: Torenstreek 20
  • Vertrektijden variërend door getijden
  • Te boeken bij bezoekerscentrum op Schiermonnikoog of online
  • De prijs voor volwassenen is 17,50 euro en voor kinderen 12,50 euro (juni 2020)
  • De excursie duurt zo’n 2 tot 2,5 uur
  • Meer informatie over de Balgexpres?
Meer lezen over Schiermonnikoog?
Restaurants op Schiermonnikoog
Wat te doen op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter
November Wandelmaand

Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris
Tips voor overige accommodaties

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on