Socials

Wandelen in Durmitor National Park in Montenegro

Wandelen in Durmitor National Park in Montenegro

Durmitor National Park is een van de bekendste nationale parken in Montenegro. Vooral vanwege de Tara River waar veelvuldig op geraft wordt. Een andere trekpleister is Black Lake, het bergmeer van Durmitor NP. Ik maakte al wandelend kennis met Durmitor National Park tijdens mijn reis door Montenegro. Tips voor wandelen in Durmitor National Park in Montenegro.

Waar ligt Durmitor National Park?

In het noord-westen van Montenegro ligt Durmitor National Park, een van de vijf nationale parken van Montenegro. Met Bobotov Kuk (ruim 2500 meter) vind je hier de hoogste bergen van het land. Meer dan 50 bergen liggen tussen de 1500 en 2500 meter. De Tara rivier stroomt door het park en is daarnaast een van de hoogtepunten om te bezoeken. 

Er bevinden zich meer dan 150 vogels en ruim 50 zoogdieren in Durmitor National Park. Het park bestaat uit 18 glacier lakes, waarvan Crno Jezero, Black Lake, de grootste en bekendste is. In 1980 werd Durmitor National Park uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. 

Durmitor National Park

Hoe kom je bij Durmitor National Park 

Het dorpje Zabljak is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Durmitor National Park. Zabljak ligt op 120 kilometer van de hoofdstad Podgorica en op 160 kilometer vanaf Kotor. De meesten zullen Zabljak per auto bereiken, maar ook zonder auto is het mogelijk om hier te komen. Vanaf Podgorica gaan meerdere keren per dag bussen naar Zabljak. Je bent zo’n 2,5 uur onderweg voor maar een paar euro. Voor je bagage moet je soms een euro extra betalen. Je kunt Zabljak ook per bus bereiken vanuit Kotor, Budva, Belgrado en Tivat.

De website busticket4.me geeft alle opties weer voor bustijden. 

Durmitor National Park

Overnachten in Durmitor National Park

De meesten overnachten in Zabljak voor het verkennen van het park. Hier bevinden zich vele opties om te overnachten. In het centrum van het dorp zitten een aantal hotels. Net buiten het centrum zijn appartementen of huisjes die je kunt huren. Zelf overnachtte ik buiten Zabljak in appartement Marta waarbij de eigenaren erboven woonden. Het uitzicht was prachtig en ik kon lopend naar Crno Jezero. 

In Zabljak bevinden zich faciliteiten zoals restaurants en supermarkten. Het dorpje is het hoogste dorpje van de gehele Balkan en ligt op iets meer dan 1400 meter hoogte. 

Uitzicht vanaf mijn appartement

Leukste hikes in Durmitor National Park

In Durmitor National Park vind je een 25 gemarkeerde trails met een totale lengte van 150 kilometer. Je vindt in het park redelijk makkelijk de gemarkeerde trails voor de routes. Zelf liep ik een tweetal routes die je hieronder vindt en licht ik een van de populairste hikes in Durmitor NP uit.

Durmitor National Park

Black Lake Hike

Een relatief makkelijke hike die voor velen prima te doen is. Rondom een van de populairste bezienswaardigheden in Durmitor National Park, Black Lake, ligt een wandelroute uitgestippeld. Vele delen van de route zijn vlak, enkel in kleine stukjes dient er een beetje geklommen te worden. Als je geluk hebt zie je onderweg nog watervallen, deze waren bij mij al opgedroogd. Het rondje laat je alle fotogenieke hoeken zien van het meer, met op de achtergrond de bergen van Durmitor NP.

 • Lengte: 3,6 km
 • Zwaarte: makkelijk
 • Tijd: 1 uur en 15 minuten 

Durmitor National Park

Uitzichtpunt Curevac

Vanuit de Tourist Information kreeg ik het advies dat deze route prima te lopen is. Nu volgde ik in eerste instantie een wandelroute in maps.me, maar koos ik er toch voor om de grote weg te nemen. De kleine paadjes van maps.me waren niet altijd zichtbaar/toegankelijk. De wandelroute via het verharde pad was prima te doen en niet druk met auto’s. Op een gegeven moment dien je wel van de verharde weg af te gaan en de route naar Curevac te volgen. Voor mij was dit na ongeveer 10 kilometer, maar ik startte denk ik zo’n 3,5 kilometer voor Zabljak. Het laatste stukje naar de top, moet er iets geklommen worden, maar over het algemeen de route relatief langzaam. Vanaf het uitzichtpunt zie je de Tara River stromen en het bergmassief van het park. 

 • Lengte: 18,5 km (vertrek vanaf mijn appartement en terug een lift naar Zabljak)
 • Zwaarte: makkelijk
 • Tijd: 4,5 uur

Durmitor National Park

Bobotov Kuk Hike

Vanaf Black Lake loopt een wandelroute naar de hoogste berg van Durmitor National Park. Het is een inspannende wandeling die je het beste onder begeleiding van een gids kunt doen. In totaal ben je ongeveer zeven uur onderweg op op ruim 2500 meter te komen. volg het gemarkeerde traject Indjini Dolovi waarna je naar vier uur de ijsgrot bereikt. Daarna gaat het pad steil omhoog naar uitzichtpunt Velika Previja, vanaf hier is het nog 45 minuten wandelen. 


Tips voor andere wandelingen in Durmitor

 • Three Lakes – 15 km – 3,5 uur – makkelijk
 • Poscensko Jezero – 8,5 km – 3,5 uur – makkelijk
 • Veleki Meded – 6,6 km – 4 uur – zwaar
 • Sedlo Prevoj – 14 km – 5,3 uur – gemiddeld

Andere activiteiten in Durmitor National Park

Raften in de Tara Canyon

De Tara is de langste rivier van Montenegro met meer dan 159 kilometer aan lengte. Na het plekje Leveri bevinden zich een tiental stroomversnellingen die populair zijn bij rafters. Het is de diepste canyon van Europa en na de Grand Canyon zelfs de diepste van de wereld. Kortom allerlei facetten bij elkaar voor een toffe activiteit.

Durmitor National Park

Kabelbaan Savin Kuk

Op 2300 meter hoogte bevindt zich de top van de Savin Kuk. Nu kun je deze al wandelend beklimmen, maar ook via een tweetal kabelbanen (9 euro juni 2022). Buiten Zabljak vind je de start van de kabelbaan die je in ongeveer 20 minuten bijna op de top brengt. Het laatste stukje kun je zelf nog omhoog lopen voordat je uitzicht hebt over Durmitor National Park en Black Lake. Je kunt Savin Kuk ook bereiken via een 3,5 uur durende wandeling vanaf Black Lake. 

Handig om te weten

 • Vanwege de hoogte zijn in de zomermaanden vliegen niet ongebruikelijk. Tijdens wandelingen of gewoon als je buiten zit, heb je snel ‘last’ van vliegen. 
 • Bij binnenkomst in Durmitor NP betaal je 3 euro entree bij het visitors center
 • De bussen komen aan in het centrum, reis je net als ik zonder auto, kijk dan vooral naar de locatie van je accommodatie. Zorg dat deze niet te ver is van het centrum. Vanaf daar kun je namelijk ook prima lopen naar o.a. Black Lake
Durmitor National Park

Meer lezen over Montenegro?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on