Socials

Dwalen door de kleine straatjes van Stockholm

Travel Stories: Stockholm

Dwalen door de kleine straatjes van Stockholm

Je hebt van die bepaalde landen of steden die aantrekkingskracht op je blijven uitoefenen. En soms is het lastig uit te leggen waarom die aantrekkingskracht er is. Scandinavische landen zijn zo’n voorbeeld. Ik maakte in het verleden al een keer kennis met Denemarken, reed in 2015 door Denemarken, Zweden en Noorwegen en in februari stond eindelijk Stockholm op het programma. Eindelijk? Ja, ook Stockholm is zo’n stad die aantrekking op mij uit bleef oefenen. Na de eerste kennismaking met Zweden was ik benieuwd naar de hoofdstad. Woonden daar ook van die hippe mensen? Hing er ook zo’n relaxte sfeer als in andere Zweedse steden?

Mijn eerste aanblik op Stockholm was wit, ik zag de omgeving nog in de sneeuw vanuit het vliegtuig. Hoe dichter we bij de stad kwamen, hoe minder sneeuw ik zag. Nog wel zag ik bevroren meertjes en dacht aan hoe het hier zou zijn als je hier zou wonen. Zou je dan vaak gaan schaatsen op de bevroren meertjes? Iets dat wij ons in Nederland helaas niet echt meer kunnen voorstellen.

Op het station zag ik voor het eerst de stad Stockholm. Een stad gebouwd op heuvels merk ik al snel. Wegen lopen over elkaar heen door de verschillende hoogtes. Ik loop richting het oude gedeelte, Gamla Stan en word opgeslokt door de mooie gebouwen en pittoreske straatjes. Omdat het bijna donker is krijg ik er niet zoveel meer van mee. Overigens word ik nog wel getrakteerd op een prachtige volle maan boven de stad.

Travel Stories: Stockholm

Gamla Stan

De volgende ochtend loop ik net na zonsopkomst door Gamla Stan. Een vroege zondagochtend, waardoor er bijna niemand door de straten loopt. Ideaal om de straatjes vast te leggen op beeld. Ik sluit aan bij een Free Tour om wat te weten te komen over de stad. Echter, “let’s move that way” is het meeste dat mij bij blijft na de tour. Dan maar op eigen houtje de stad verkennen. En hoe kan dat beter dan bij een hip lunchtentje. Ik merk al snel dat het inderdaad zondag is en dat de meeste locals ook hebben besloten om te lunchen. In een vol lunchtentje voel ik mij minder op mijn gemak tussen alle groepjes die aan het eten zijn. Toch krijg ik een beeld van de locals in Stockholm. Buiten de deur ontbijten of lunchen op zondag in leuke eettentjes zie ik toch een stuk minder in Groningen.

Na de lunch besluit ik toch snel een blik te werpen op de wisseling van de wacht. Het blijkt een toeristische attractie en helaas sinds ik in Londen de wisseling van de wacht heb gezien, vallen de overige tegen. Soms heb je dat, de beste als eerst gezien. Net als de Sint Pieter in Italië, dan zijn andere kerken ook minder indrukwekkend. Ik slenter door de winkelstraat om een beeld te krijgen en haal bij Vettekatten een Zweedse Vaniljsemla. Gezien mijn eerdere ervaring die dag in het lunchtentje, besluit ik hem mee te nemen om ergens buiten op te eten. Buiten? Het is dan wel onder het vriespunt, maar het zonnetje schijnt lekker. Even snel de handschoenen uit en op eten maar.

Travel Stories: Stockholm

Subway tour

Aan het eind van de middag dwaal ik nog even door de straten van Gamla Stan tot ik aansluit bij de Free Tour. Deze keer een die door de subway gaat. Voor mijn reis heb ik al indrukwekkende foto’s gezien van metrostations die omgetoverd zijn tot kunstwerken. Ondanks de deceptie van de ochtend, wil ik toch graag mee. Een goede keuze blijkt. De gids vertelt interessant en laat je vier verschillende metrostations zien. Ondanks dat we tussen de verschillende stations de metro pakken, hoeven we eigenlijk nooit ergens lang te wachten. Best netjes. En waar ik mij van te voren al enorm over verbaasde, gebeurt ook hier. Ik heb foto’s kunnen maken zonder mensen erop. Gewoon metrostations die af en toe helemaal leeg zijn, waar zie je dat nog.

Travel Stories: Stockholm

Na de tour besluit ik niet moeilijk te doen en eet wat in Gamla Stan. Natuurlijk zijn er leukere plekken te vinden om te eten, maar de burger smaakt mij goed bij Burgers, Beers and Barrels. Met nog een laatste blik op Gamla Stan wandel ik weer terug naar Sodermalm waar mijn hostel zich bevindt.

Sodermalm

Ook de volgende ochtend ben ik er vroeg bij en zie ik de zon opkomen door het raam van de boot. Hij weerkaatst prachtig over het bevroren water. Ik besluit die ochtend te beginnen in Sodermalm. Wandelend naar Greasy Spoon kom ik de mooiste vergezichten tegen en verbaas mij over de kleine huisjes die in de wijk staan. Een wijk met twee gezichten, enerzijds de grote gebouwen, maar ook de oude en schattige huisjes van vroeger. Bij Greasy Spoon word ik heerlijk wakker. Na het ontbijt ga ik richting Gamla Stan vanwaar de ferry naar Djurgarden vertrekt. Mijn einddoel is Skansen, een openluchtmuseum waar de tijd heeft stil gestaan. Tijdens de tocht zie ik Stockholm vanaf het water. En bij aankomst varen we tussen de ijsschotsen door. Een merkwaardige gebeurtenis, die ik nog niet eerder heb meegemaakt. Op Djurgarden is het te zien dat het winter is, een uitgestorven straat ligt voor mij. Het doet een beetje Amerikaans aan.

Travel Stories: Stockholm

Skansen

In Skansen heeft de tijd stil gestaan, oude huisjes en gebouwen uit de Zweedse geschiedenis zijn daar geplaatst. Ik heb geluk met het weer, ondanks dat het koud is, schijnt er een heerlijk zonnetje. Een betere dag in de winter kan eigenlijk niet om Skansen te bezoeken. Overigens is Skansen niet alleen een openluchtmuseum met de geschiedenis van het land, maar vind je er ook een kleine dierentuin met vooral Scandinavische dieren. Niet veel en ook maar een paar van dezelfde soort. Het maakt het een welkome afwisseling. Ondanks dat ik redelijk overweg kan met kaarten, ben ik op een gegeven de weg kwijt. Ik mis daardoor een aantal bezienswaardigheden, maar dat deert niet.

Travel Stories: Stockholm

Skyview

Na Skansen ga ik met de metro naar de Skyview in Sodermalm. Ik maak hierdoor optimaal gebruik van mijn 24-uurs metrokaart. De grote bol zie ik al vanuit de verte. Op het moment dat ik er ben, gaat er net een ‘lift’ omhoog. Het ziet er merkwaardig uit. Ik besluit er toch maar voor te gaan nu ik er ben. Het uitzicht over de stad is prachtig. Je blijft aan een kant van de bol, waardoor je zicht iets beperkter is. Op zich is het uitzicht mooi, maar of het de 15 euro waard is, ik weet het niet.

Travel Stories: Stockholm

Ik ga met de metro een halte dichter naar Sodermalm en besluit dat het tijd is om te lunchen. Ik zoek een café op om te lunchen. Eventjes bijkomen en de wijk in mij opnemen. Sodermalm wordt ook wel omschreven als een stukje Manhattan. Of ik het daar mee eens ben, weet ik niet. Ik vind het meer op Berlijn lijken met een vleugje New York. Sodermalm is een wijk voor creatievelingen merk ik wanneer ik er door heen loop. Overal kan ik gebouwen binnen kijken en zie mensen aan het werk. Je vind er de kleinere winkeltjes en eettentjes en hierdoor doet het mij denken aan Friedrichshain.

Fotografiska

Sodermalm en mijn reis sluit ik af in Fotografiska, het fotografiemuseum in Stockholm. Ten tijde dat ik er was, was er een tentoonstelling “We have a dream”. Een werkelijk prachtige foto serie met portretten van mensen die hun dromen hebben nagejaagd. Helaas zat er geen enkel Nederlands voorbeeld tussen.

Travel Stories: Stockholm

Als ik terug kijk, vond ik de hipheid die ik in andere steden van Zweden tegenkwam, anders in Stockholm. Af en toe kwam ik de hippe mensen tegen die ik al eerder had gezien, maar zou het komen omdat Stockholm meer een smeltkroes is van verschillende culturen? Ik weet het niet precies. Desondanks kun je hier wel goed terecht als je wilt shoppen.

Meer lezen over Scandinavië?
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Rondreis Zweden en Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
City Guide stedentrip Stockholm
Odense Denemarken
Romo Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint
Rondreis Zuid Denemarken
Accommodaties Zuid Denemarken

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on