Socials

Een dagje Gent – tips voor bezienswaardigheden

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden

Een dagje Gent – tips voor bezienswaardigheden

Een dagje Gent is vanaf het zuiden van Nederland prima te doen. Zo ook vanuit Zeeland. In ruim een uur rijd je richting Gent. Een stad waar ik in een ver verleden al een was, maar waar ik weinig herinneringen aan had. Een dagtrip naar Gent zorgde ervoor dat ik de stad ‘opnieuw’ ontdekte. En dat Gent zo leuk zou zijn, was ik eigenlijk vergeten. Tips voor bezienswaardigheden tijdens een dagje Gent.

Wat moet je weten over Gent?

Gent is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. In de Middeleeuwen was het een van de grootste steden van Europa. Tegenwoordig is het qua inwoneraantal de op een na grootste gemeente van België.

De historische binnenstad van Gent wordt gedomineerd door drie torens: de Belforttoren, de Sint- Baafskathedraal en de Sint- Niklaaskerk. Deze zie je vanaf buiten Gent al boven de stad uitsteken. Gent staat bekend om de Gentse Feesten, een tiendaags evenement met veel muziek. Het vindt plaats in de derde week van juli en wordt gezien als een van de grootste volksfeesten in Europa. In deze periode is het vaak druk in de stad.

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden voor een dagje Gent

De Belforttoren beklimmen

De 95 meter hoge Belforttoren is de tweede hoogste toren van de skyline van Gent. De toren is het symbool voor autonomie en onafhankelijkheid van de stad Gent. Bovenop de toren vind je een draak die waakt over de stad en haar inwoners. De alarmklokken worden al heel lang niet meer geluid, de beiaard klinkt nog wel regelmatig door de stad. Sinds 1999 staat het Belfort op de wereldranglijst van beschermd cultureel erfgoed.

Je kunt de ruim 200 trappen van het Belfort beklimmen. Of, vanaf de eerste verdieping, de lift nemen omhoog. Op iedere verdieping is er een klein museum waar je verschillende thema’s tegen komt. Vanaf de top van het Belfort kijk je uit over heel Gent.
Belfort
A: Ingang ligt aan de straatkant van het Sint- Baafsplein

Wandeling door Gent

Een leuke manier om kennis te maken met Gent, is door de stad te wandelen. Hierdoor kun je in relatief korte tijd kennismaken met de hoogtepunten van de binnenstad. Het centrum van de stad is goed te voet te verkennen. Bij het VVV kun je een wandelroute halen die je langs vierentwintig hoogtepunten brengt.

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden

Lunchen bij Wasbar

Een leuke plek om te lunchen, eigenlijk midden in het centrum, is Wasbar. Zoals de naam het al zegt, een plek om te wassen en een bar in een. Bij Wasbar kun je terecht voor een ontbijt, lunch of diner en mocht je een was moeten draaien, dan kan dat ook. Ze hebben een gezonde menukaart met veel opties. Neem plaats op het terras en kijk naar alle mensen die voorbij lopen, want je zit hartje centrum.
Wasbar
A: Korenmarkt 37

Street art spotten in Gent

In Gent heb je vele plekken om street art te spotten, er is namelijk een actief beleid rond graffiti en street art in de stad. Het project Sorry, not sorry is een van de dingen die door de stad ondersteunt wordt. Hierdoor hebben kunstenaars de kans om hun street art bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Je kunt op Cultuur Gent een uitgebreide kaart bekijken met alle locaties waar je street art kunt spotten in Gent. Ik had zelf niet de tijd om alles te zien (het zijn er namelijk meer dan 100), maar tijdens een wandeling kom je er genoeg tegen. Je kunt natuurlijk ook voorafgaand aan je bezoek een aantal opzoeken die je wilt bekijken.

Relaxen aan de kade de Graslei

De Graslei en de Korenlei zijn straten in het historische centrum van Gent. Ze liggen tussen de Grasbrug en de Sint-Michielsbrug aan de rivier de Leie. Vanaf de 11e eeuw was dit de plek was de handel plaats vond. De gebouwen op de kade stammen grotendeels nog uit die tijd, sommigen zijn in de 18e en 19e eeuw deels aangepast. Het uitzicht op de kades is een plaatje. Het wordt ook wel gezien als een van de mooiste stadsgezichten van Europa. Logisch dat deze plek populair is bij de inwoners van Gent. Maar ook toeristen weten deze plek te vinden.

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden

Het Graffitistraatje van Gent

Het Werregarenstraatje in Gent is eigenlijk beter bekend als het Graffitistraatje. De naam zegt het al, het is een straat vol graffiti. Het is een plek voor jonge kunstenaars die hier hun kunstwerken mogen maken op de muren van de straat. Het straatje veranderd dan ook regelmatig van uiterlijk als er weer nieuwe kunstwerken bijkomen.

De toren van de St Michielskerk

Naast de Sint-Michielsbrug staat de toren van de Sint-Michielskerk. Deze toren voelt alsof hij half af is en dat klopt. Hij zou oorspronkelijk 138 meter hoog worden, maar helaas was het geld op. De toren bleef steken op 24 meter. In 1828 kreeg de toren definitief een plat dak.

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden

Burcht Gravensteen

Mocht je nog tijd over hebben tijdens je dagje Gent, dan is Burcht Gravensteen een optie. Zelf hadden we helaas geen tijd om een kijkje binnen te kijken. Burcht Gravensteen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent. Het is de enige overgebleven waterburcht uit de Middeleeuwen in Vlaanderen. Bij een bezoek aan Gravensteen waan je je in de riddercultuur uit de 12e eeuw. Beleef en leer over Gent in de vroegere jaren bij burcht Gravensteen.
Gravensteen
A: Sint-Veerleplein 11

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden

Frites Atelier van Sergio Herman

Frites horen wel een klein beetje bij een dagje België. Bij het Frites Atelier kun je terecht voor smaakvolle frites. Niet zomaar een bakje frites krijg je voorgeschoteld, hier vind je verschillende soorten toppings om toe te voegen aan je frites. Sterrenkok Sergio Herman is mede-eigenaar van deze keten.
Frites Atelier
A:Groentenmarkt 20

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden

Op zoek naar meer leuke hotspots in Gent?

Hoe kom je in Gent?

Wanneer je een dagje naar Gent gaat heb ik een tip voor je qua parkeren. Bij P+R Watersportbaan kun je gratis parkeren en vanaf daar kun je gratis met de shuttlebus naar het centrum. Beiden keren dat we gebruik maakten van de shuttlebus hoefden we niet te wachten. Je stapt midden in het centrum uit en vlak bij je auto, ideaal.

Een dagje Gent - tips voor bezienswaardigheden
Meer lezen over België?
– Dagje Brussel
Tips voor Leuven
Belgische kust


Wij bezochten Gent vanuit Zeeland
Tips voor het eiland Walcheren

Vanuit België kun je ook door Normandie om een road trip te maken.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on