Ervaringen met de hop on hop off in Banff National Park

Lake Louise

Ervaringen met de hop on hop off in Banff National Park

Reizen zonder auto in een land waar de auto redelijk centraal staat, kan best een uitdaging zijn. Zeker als je bezienswaardigheden in de natuur wilt bekijken. In Banff National Park heb je de mogelijkheid om in een old skool gele schoolbus te stappen waarbij je de mogelijkheid hebt om onderweg uit te stappen. Net een hop on hop off in een grote stad, alleen dan nu in de natuur van Banff National Park. Ideaal voor mensen zonder auto of voor mensen die de auto een dagje willen laten staan. Mijn ervaringen met reizen met de Hop on Hop off in Banff National Park.

Hoe werkt de hop on hop off in Banff National Park?

De meesten kennen de hop on hop off die tijdens een bezoek aan de stad die bij alle bezienswaardigheden stopt. In Banff National Park is dat niet veel anders. De highlights tussen Banff en Lake Louise zitten in het schema opgenomen. Je kunt uitstappen waar je wilt, je dient op de aangegeven tijd weer op de afgesproken plek te staan en je rijdt weer verder naar de volgende bezienswaardigheid. Of je blijft een hele dag bij dezelfde, alles is mogelijk. Je kunt je eigen schema maken. In de oude gele schoolbus gaan gidsen mee die je kunnen adviseren over welke route je het beste kunt nemen, welke wandelingen je kunt doen en andere tips. Zo kun je de hop on hop off naar je eigen wensen invullen. Je krijgt een folder mee met alle tijden erop zodat je onderweg altijd op de hoogte bent hoe laat de bus weer vertrekt, overigens is dit ook je toegangsbewijs voor de bus. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de hop on hop off in de stad.
Lees meer: Rondreizen in West Canada zonder auto

Stops onderweg met de Hop on Hop off

  • Banff
  • Johnston Canyon
  • Lake Louise Gondola
  • Lake Louise Village
  • Fairmont Hotel – het meer zelf
  • Moraine Lake

Hop off bij Johnston Canyon

Ik neem de eerste bus vanuit Banff om zoveel mogelijk uit mijn dag te halen. Dit is de enige mogelijkheid gedurende mijn reis om Johnston Canyon, Moraine Lake en Lake Louise te zien en te hiken. Mijn eerste stop is Johnston Canyon waar ik rond half 9 al aankom. We zijn een van de eersten op de trail, niet heel raar gezien het feit dat het eind september is. De eerste sneeuwvlokken liggen al op het pad en ondertussen worden deze aangevuld door verse sneeuw die uit de lucht valt. Omdat we redelijk alleen lopen en er een kans op beren is, blijft de groep die bij de eerste stop eruit gaat, redelijk bij elkaar. Ik loop met een aantal medereizigers richting het verste punt, de Upper Waterfalls, een wandeling van ongeveer drie kilometer. Hoewel het hoogteverschil niet enorm is, is het af en toe glibberen in de sneeuw. Een voordeel doordat we vroeg op de ochtend zijn en buiten het seizoen is dat we de Upper Falls voor ons zelf hebben, niet verkeerd. Daarna dalen we af richting de Lower Falls, op 1,2 kilometer van de startplek. Daar is het inmiddels wat drukker, maar toch blijft het mooi om deze watervallen te bekijken. Genietend van de sneeuw en de mooie natuur wandel ik weer terug naar het startpunt, de parkeerplaats bij Johnston Canyon. Ik heb nog even tijd om in het winkeltje te kijken voordat de gele schoolbus mij weer op haalt om 10.10 uur.

Hop off bij Lake Louise

Het fijne aan meegaan met de hop on hop off, is dat er ervaren gidsen meerijden. Mensen die de omgeving kennen. Op aanraden rijd ik namelijk eerst door naar Lake Louise. Ik wil daar graag een hike maken, maar ondertussen is het flink gaan sneeuwen. Ik vraag advies bij het informatiecentrum en besluit de hike te maken naar Lake Agnes. Het is en blijft lastig inschatten hoeveel tijd een hike inneemt en of je weer op tijd terug bent om de hop on bus te halen. Toch wilde ik graag een poging doen om te hiken. De overige medereizigers zie ik tijdens deze wandeling niet meer, iedereen gaat zijn eigen gang. De hike naar Lake Agnes is voor mij een redelijke klim, ik heb wel wandelschoenen aan, maar merk dat het af en toe glad is door de sneeuw. En die hoogteverschillen begin ik ondertussen te voelen in mijn kuiten. Aangekomen bij Mirror Lake, waar ik wil checken hoeveel tijd ik nog over heb, besluit ik toch door de lopen naar Lake Agnes. Het laatste stuk is door de sneeuw wel glibberen, maar uiteindelijk kom ik aan bij Lake Agnes en het bijbehorende theehuisje. Voor mij geen tijd om uit te rusten, wil ik nog naar Moraine Lake, dan moet ik beginnen met afdalen. Naar beneden blijkt toch een stuk lastiger en ik moet mijn best doen om niet onderuit te gaan. In een redelijk tempo daal ik af en ben ik net op tijd om nog een warme chocomel te halen voordat ik om 14.05 de schoolbus naar Moraine Lake pak.
Lees meer: Wat te doen bij Lake Louise

Hop off bij Moraine Lake

Een van de dingen die ik niet wilde missen in Banff National Park was Moraine Lake. En laat ik nu net geluk hebben, want door de sneeuwval was de dag dat ik er was, uiteindelijk de laatste van het seizoen. Moraine Lake is enorm populair en per dag worden er maar 200 auto’s tegelijkertijd toegelaten. Een voordeel van de hop on hop off is dat deze eigenlijk altijd erlangs mag. En dat Moraine Lake een van de mooiste meren is van Banff National Park, is geen woord van gelogen. Het weer was nog steeds erg slecht waardoor er amper uitzicht was op Lake Louise, bij Moraine Lake verschilde dat uitzicht. De gids vertelde dat, wat voor weer het ook is, Moraine Lake is altijd fotogeniek. En ook hier weer geen woord gelogen. Wanneer je een klim maakt op de pilars links van de parkeerplaats, krijg je dat prachtige blauwe meer omringd door besneeuwde bergen te zien. Vanaf de oevers ziet het meer er weer totaal anders uit, maar beiden zijn prachtig om te zien. En gewoon genieten om in de sneeuw deze natuurpracht te bekijken. Na een klein uurtje is het tijd om weer in de hop on hop off te stappen. Ik heb nog een mogelijkheid om in Lake Louise het dorpje te kijken, maar de buitenlucht en activiteiten zorgen ervoor dat ik wel genoeg heb gedaan voor die dag. Onderweg spotten we helaas geen beren, maar luisteren we wel naar de verhalen van de gidsen. Wat kan de natuur toch mooie verhalen opleveren. Uitgeput stap ik uit in Banff aan het einde van de middag.
Lees meer: Wat te doen bij Moraine Lake

Wat te doen in Banff National Park

Mijn ervaringen met de hop on hop off

Ik was blij met de mogelijkheid om bovengenoemde bezienswaardigheden te zien tijdens mijn reis in West Canada. Ik reisde zonder auto en was dus afhankelijk van dit soort initiatieven. Daarnaast heb ik het een erg prettig manier gevonden van reizen, een leuke ervaring. Je komt in contact met andere mensen, je krijgt tips van locals en krijgt hierdoor soms net even wat meer informatie dan wanneer je zelf met de auto rondreist. Het enige nadeel vond ik, is dat je op tijd staat. Je weet niet precies hoe lang wandelingen duren en je kijkt toch op de klok om zo niet de bus te missen naar het volgende. Toch was het voor mij een perfecte manier om Johnston Canyon, Lake Louise en Moraine Lake te bekijken.

Veel gestelde vragen over de hop on hop off vind je hier en de Hop on Hop off boeken kan hier

Banff National Park

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on