11x Films in New York

11x Films in New York

Als je door New York loopt, heb je sowieso het idee dat je er al eens geweest bent. De stad wordt op zo veel verschillende manieren afgebeeld. Je hebt het idee dat je op een filmset staat, wat overigens best mogelijk is! Zo stond ik afgelopen winter op de set van een serie die opgenomen werd in Bryant Park. Regelmatig komt het voor dat er straten zijn afgesloten waar scenes opgenomen worden. Natuurlijk is het leuk om alvast in de stemming te komen wanneer er een reisje naar The Big Apple op het programma staat. Maar ook wanneer je er al geweest bent, is het heerlijk om weer weg te dromen over New York. Hieronder vind je inspiratie met daarin films die zich afspelen in New York, om alvast of alweer weg te dromen bij New York.

11x films in New York

Breakfast at Tiffany’s (1961)

De oudste film in het lijstje, maar eentje die zeker niet mag ontbreken. De New Yorkse Holly is een aantrekkelijke vrouw die door meerdere mannen onderhouden wordt. Haar droom is shoppen bij juwelier Tifanny’s. Ze woont in een appartement in New York, die je kunt vinden op East 71st Street, East Side. Natuurlijk komt ook de juwelier Tiffany’s (727 5th Avenue and East 57th Street) in beeld in de film, waar je je kunt vergapen aan de mooiste sierraden. Daarnaast brengt de film je op diverse andere locaties in New York: New York Public Library en Conservatory Water in Central Park. Vergeet dit pareltje met Audrey Hepburn in de hoofdrol zeker niet wanneer je naar New York gaat.

The Godfather (1972)

Een van de beste films aller tijden mag natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken: The Godfather geregisseerd door Francis Ford Coppola. De maffia familie Corleone staat centraal in dit verhaal in de tijden dat Little Italy nog bestond uit ‘gangsters’. De film werd op diverse locaties in New York opgenomen, zo vond het trouwen bijvoorbeeld plaats op Staten Island, werden er diverse opnames genomen in het Edison Hotel en komt ook The Radio City Music Hall voorbij. Sowieso is het leuk om in Little Italy rond te lopen om in The Godfather sferen te komen.

Taxi Driver

Rijdend vanuit een taxi maak je in Taxi Driver kennis met New York. Robert de Niro neemt in deze film de rol op zich van taxichauffeur die je meeneemt door de straten van New York. De scenes in de taxi zijn daadwerkelijk gefilmd vanuit de taxi zelf. Martin Scorsese gebruikte in de film ‘echte’ locaties in New York. Zo komt Columbus Circle voorbij en Broadway, maar ook Times Square.

Op zoek naar de leukste filmlocaties in New York?

Manhattan (1979)

De man die verschillende steden met zijn films op de kaart zette, maakte natuurlijk ook diverse films in zijn geliefde stad New York: Woody Allen. Manhattan is een romantische zwart wit film die begint met een oudere man die een relatie heeft met een 17-jarig meisje. Met prachtige beelden van de Queensboro Bridge, het Guggenheim Museum en Central Park geeft Woody Allen een ode aan zijn stad. Ook leuk: ga eens eten bij Carnegie Deli en bestel daar de Woody Allen Sandwich, een enorm broodje pastrami en corned beef.

When Harry Met Sally (1989)

Een romantische komedie waarbij Harry en Sally elkaar ontmoeten tijdens hun studententijd en elkaar in de loop van de jaren steeds weer toevallig tegenkomen. Een film waar een heleboel spots in voorkomen die je op lijst kan zetten voor een bezoek aan New York. Zo speelt een scene zich af in Katz’s Delicatessen (205 East Houston Street and Ludlow Street), waar je tegenwoordig ook nog langs kunt gaan om een hapje te eten (helaas heb ik het nog niet zelf kunnen ervaren hoe het is om daar te eten). In Central Park zie je het Bethesda Terrace en Loebs Boathouse voorbij komen, maar ook bij Washington Square en Metropolitan Museum of Art zijn scenes opgenomen. Een film met diverse highlights in New York.

Home Alone 2: Lost in NY (1992)

Wie heeft deze film in zijn/haar jeugd niet gezien? Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem nog steeds kijk met kerst. Na een kerst alleen neemt Kevin deze keer het verkeerde vliegtuig en komt in New York terecht. New York in kerstsferen is heerlijk om naar te kijken. We zien onder andere het beroemde Plaza Hotel, Central Park en de beroemde kerstboom bij het Rockefeller Center.

Leon (1994)

Met huurmoordenaar Leon krijgen we onder andere de New Yorkse wijk Little Italy te zien. De meeste opnames in deze film zijn gewoon op straat opgenomen in New York. Een mooi voorbeeld hiervan is de scene dat van Mathilda (Nathalie Portman) waarin ze in de Roosevelt Island Tramway zit. Een leuke activiteit om te ondernemen wanneer je in New York bent. Daarnaast is Leon ook zeker een aanrader om een keer te gaan bekijken.

New York, I love You (2008)

New York, I Love You bevat 11 korte films over de liefde en speelt zich af in de 5 verschillende wijken van de stad. Ook is iedere film geregisseerd door een andere regisseur, zo maakte Natalie Portman ook een korte film. Zo komt bijvoorbeeld Strawberry Fields terug in een van de films, maar ook het Waterfront Park gelegen aan de oevers van Brooklyn. Een ideale film om de sferen in de 5 verschillende wijken te ervaren.

The Wolf of Wall Street (2013)

Regisseur Scorsese gebruikt in The Wolf of Wall Street weer de stad New York als decor van zijn film. Met Leonardo DiCaprio als beursmakelaar Jordan Belfort, speelt de film zich deels af op, hoe kan het ook anders, Wall Street. Maar niet alleen Wall Street is het decor van de film, ook het Empire State Building, het schunnige kantoor Long Island en Federal Plaza komen in de film voorbij. Ook al heb je niets met New York, ga deze film sowieso kijken want dit is een van de beste rollen, en misschien wel de beste, van Leonardo DiCaprio.

The Intern (2015)

Een vrij recente titel die opgenomen is in Brooklyn en de Bronx. Workaholic Jules (Anne Hathaway) krijg te maken met een 65+ stagiair (Robert De Niro) die onder haar komt te werken in haar eigen bedrijf. Een heerlijke ‘feel good’ film die je de sferen laat zien van Brooklyn, waar Robert de Niro gespot is om de begin scenes op te nemen. De film laat vooral de mooie pakhuizen zien die New York nog heeft, de hippe hotspots van tegenwoordig.

Brooklyn (2016)

Ellis verhuist in de jaren ’50 vanuit Ierland naar Amerika om The American Dream waar te maken. Ze komt terecht in Brooklyn waar ze probeert een bestaan op de bouwen. Je ziet Ellis binnenkomen op hoe kan het ook anders; Ellis Island. De plek waar de immigranten zich moesten melden. Ook maakt ze een uitstapje naar Coney Island waar de drukke boulevard en het strand te zien zijn.

Coney Island

Zoals jullie kunnen zien zijn er veel romantische komedies opgenomen in New York; the City of Love. Een complete lijst is dit natuurlijk niet, er zijn zoveel films opgenomen in New York dat je er een compleet boek van kan schrijven. Misschien dat er in de toekomst nog een nieuwe lijst volgt. Wil je tijdens je trip aan New York filmlocaties bezoeken? Je kunt diverse tours boeken om filmlocaties te bezoeken:

Reisgidsen New York

Meer informatie voor je stedentrip naar New York

Meer lezen over New York?

Eten en drinken:

Tips voor je bezoek:

Bezienswaardigheden:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on