Socials

Blog

#Live: My Travel Diary: Kroatië & Slovenië VI: Zagreb

4x ervaringen met Free Tours in Europa

Afgelopen jaar deed ik voor het eerst een Free Tour. Iets waar ik voor juni 2016 nog nooit van gehoord had, maar wat eigenlijk een hele leuke manier is om de stad te ontdekken. Natuurlijk is het niet helemaal een free tour, want de tours worden gegeven op basis van fooien. Maar je mag natuurlijk zelf bepalen hoeveel je de tour waard vindt. Ondanks dat de tour vaak zo’n 2 uur duurt, loop je gemiddeld tussen de 3 en 4 kilometer. Inmiddels heb ik dit jaar 4 verschillende free tours door Europa gedaan en ik neem je mee in mijn ervaringen.

Zagreb

Hier deed ik voor het eerst een free tour. Gevaarlijk, want als deze goed zou bevallen, zou ik alles hier mee gaan vergelijken. En inderdaad. De tour was ontzettend informatief. Tour Guide Luka groeide op in de stad en dat is te merken. Hij weet niet alleen over de gebouwen in de stad iets te vertellen, maar ook over de culturele achtergrond van de inwoners van Zagreb. Zo vertelde hij dat hij altijd een vast koffie tentje bezoekt. Gaat hij naar een andere, dan pleegt hij ‘verraad’. Zo gaat het ook op de markt. Hier bezoekt iedereen altijd de vaste kraampjes om groenten en fruit te kopen. Maar hij weet ook over de gebeurtenissen van alles te vertellen. Onderweg wordt het kanon afgeschoten, zien we de Sint Marcus kerk, de oudste farmacie van de stad, verteld hij over heksen, de vroegere prostitutie in de Bar Street en natuurlijk de kerk die nooit af is. Hij heeft leuke anekdotes tijdens de tour. Een aanrader om te doen in Zagreb.

free tour

“Don’t cheat on your Granny”

Pluspunten:
+ Engels is prima te verstaan
+ Nodigde iedereen uit om ’s avonds mee te gaan naar het park en barstreet te verkennen
+ Leuke anekdotes over het leven in Zagreb en de gebeurtenissen
+ Ook culturele ervaringen

Minpunten
– Geen

Info
Iedere dag om 11.00 uur en 17.00 uur op het Jelacic square.

Ljubljana

Na de geslaagde tour in Zagreb kon een free tour in Ljubljana ook niet ontbreken. Omdat ik alleen een free tour in Zagreb had gedaan, ga je snel een vergelijking maken tussen beide steden. In Ljubljana was de groep groot genoeg om in drieën te splitsen. De tour begon heerlijk in het zonnetje op het Preseren plein. Ljubljana is een stad waar je veel invloeden uit Wenen terug vindt. Overal in de stad vind je dan ook pilaren terug uit de Weense tijd waarmee de Sloveense architect Joze Plecnik zijn stempel heeft achtergelaten. We krijgen een leuke rondleiding langs alle bezienswaardigheden; lopen over de Tromstovje, bezoeken het stadshuis (waar we een enorme hoosbui krijgen), lopen via de kleine straatjes naar de bibliotheek en eindigen in het theater. In de bibliotheek zijn bijvoorbeeld 2 miljoen boeken te vinden, dat is 1 boek per inwoner. Het leuke aan de bibliotheek is de overgang van donker naar licht- naar kennis. Ook vertelde gids Marjetta dat we een ‘creme schnitta’ moesten proberen bij de beste cake shop van Ljubljana: Zvezda Star, waar je overigens ook heerlijke ijsjes kunt eten.

free tour

Pluspunten
+ Marjetta wist veel over Ljubljana en paste zich ondanks de enorme hoosbui makkelijk aan
+ Ook culturele tips

Minpunten
– De microfoon die gebruikt werd, daardoor niet altijd te verstaan
– Hierdoor werd je snel afgeleid door alle mensen op straat

Info
Dagelijks om 11.00 en 15.00 uur bij de Pink Church op het Preseren Square.

Maastricht

Tijdens mijn weekendje Maastricht besloten we om de stad te leren kennen door met een free tour mee te gaan. Het leuke is dat een relatief kleine stad als Maastricht ook deze tours aanbiedt. Tour Guide Ivo is een voormalig rondleider van het VVV en weet dus veel over de stad. Hij is uiteindelijk voor zichzelf begonnen met het geven van free tours.  In twee uur leidt Ivo je door de stad en verteld hij van alles over zijn woonplaats. Zo bezoeken we onder andere de Bisschopsmolen (de eerste speltbakker van Nederland), de Helpoort, gaan we door de wijk Wyck waar hij enthousiast verteld over hoe je de verschillen kunt zien tussen de huizen waar de rijkere mensen woonden. We gaan via de Servaasbrug naar de markt en via het Vrijthof weer terug naar de Lieve Vrouwebasiliek.

free tour

Pluspunten
+ Ivo weet veel over Maastricht
+ Duidelijk ervaring met het geven van rondleidingen

Minpunten
-Wennen aan het Nederlands – Engelse accent
-De rondleiding kon mij minder boeien

Info
Vrijdag 14.30 uur, zaterdag 11.30 en 14.30 uur, zondag 11.30 uur en in juli en augustus op woensdag 14.30 uur. Start is bij de Lieve Vrouwebasiliek.

Berlijn

Even heb ik getwijfeld of ik weer een free tour zou doen. Het neemt toch wel tijd in beslag. In Berlijn stond er namelijk een tour van bijna 3 uur op het programma. Maar uiteindelijk is het een erg leuke manier om de stad te bekijken en interessante feitjes te horen. Een korte inleiding van Rochale krijgen we bij de Brandenburger tor. Toch bizar als je bedenkt wie er allemaal de poorten gepasseerd zijn. We volgen de markeringen van de muur en komen zo uit bij het Holocaust monument. Ze geeft een introductie over het monument en laat ons ronddwalen tussen de stenen. We passeren de highlights van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en krijgen nog een mooie ontsnappingspoging te horen over de Berlijnse muur. Vanaf het gebouw waar niemand het verwacht had, het gebouw van de Stasi zelf is iemand met een zipline naar beneden gegaan. Na een korte break gaan we weer verder. Het supertoeristische Checkpoint Charlie wordt kort aangedaan en via de Gendarmenmarkt en Babelsplatz eindigt de tour.

free tour

“The dogs are pooping here right now” – boven op Hitlers bunker

Pluspunten
+ Uitstekend Engels
+  Is op de hoogte van de gebeurtenissen in de stad; leergierig om ook bij te leren. Ondanks dat ze pas twee jaar in de stad woont, weet ze echt veel.
+ Lekker vleugje sarcasme bij de tour; humor.

Minpunten
– Ze komt uit Vancouver en is daardoor niet opgegroeid in Berlijn, misschien dat een echte insider nog iets meer culturele informatie zou hebben gegeven.

Info
Iedere dag om 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 14.00 en 16.00 uur bij de Starbucks bij de Brandenburger Tor. Ze bieden ook nog andere tours aan door Berlijn. De tour is in het Engels en Spaans te volgen.

Eindoordeel

De free tour in Zagreb was veruit de meest interessante van de vier. Ondanks dat het over de 30 graden was, vertelde Luka zo interessant dat je bleef luisteren. De tour in Berlijn komt in de buurt vanwege de leuke humor die gebruikt werd. De tours in Ljulbjana en Maastricht konden mij minder boeien.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met free tours.

 

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on