Socials

Hofjeswandeling in Amsterdam

Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam

Hofjeswandeling in Amsterdam

In een stad even ontsnappen aan de drukte is af en toe lekker. Ik woon zelf niet in het centrum en vind dat heerlijk. Toch kwam ik er achter dat je ook in het centrum stukken hebt waar het gewoon ‘stil’ is. In Groningen ontdekte ik een aantal hofjes en daarbinnen is het gewoon stil. Eigenaardige gewaarwording in een drukke stad. Dus toen ik laatst in Amsterdam was en een hofjeswandeling ontdekte in de Jordaan, wilde ik dat ook wel eens ervaren in een nog drukkere stad. Ik laat je zien welke hofjes je in de Jordaan in Amsterdam kunt bezoeken.

In totaal vind je in Amsterdam zo’n 25 hofjes, allemaal verschillend in zijn soort. Vaak zijn de huizen gelegen aan zo’n hofje allemaal mooie panden. Tussen de zeventiende en negentiende eeuw werden deze hofjes gebouwd, vaak voor weduwen en nonnen. De deuren hiervan zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld en als je niet beter weet, loop je ze zo voorbij. Waar vroeger de hofjes nog vaak praktische plekken waren, zijn het tegenwoordig allemaal prachtige tuinen.

Hofjes in de Jordaan

Palmgracht

In 1648 werd op de Palmgracht het Rampenhofje gesticht. Hier woonden destijds vrouwen die geen huur hoefden te betalen. Een redelijk klein hofje, omringd door mooie gebouwen.

Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in AmsterdamTravel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam

A: Palmgracht 28-38

Lindengracht

Het Suykerhofje dateert uit 1667 en bestaat uit 19 huizen. De vrouwen die hier woonden, waren 50 jaar of ouder. Ze woonden hier gratis, maar moesten wel aan een aantal regels voldoen. Ze hadden een verklaring van goed gedrag nodig, moesten op bepaalde tijden opstaan en op vaste uren bidden.

Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam

A: Lindengracht 147-165

Prinsengracht

Het Starhofje werd gebouwd uit dankbaarheid van een rijke koopman die per ongeluk opgesloten werd in zijn kluis. Persoonlijk vond ik dit het mooiste hofje. Het is ruim opgezet en de sfeer die er hangt is goed. De tuin is goed onderhouden en er groeien prachtige bloemen.

Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam

A: Prinsengracht 89 – 113

Er bevinden zich op de Prinsengracht nog meer hofjes, bij nummer 159-171 en bij 855-899. De eerste hebben we nog bezocht, maar deze was vrij klein en zag er lang niet zo mooi uit als bovenstaande drie. De andere hebben we niet meer bezocht. In plaats daarvan zijn we naar het centrum gegaan.

Begijnhof

Niet in de Jordaan, maar in het centrum vind je nog het Begijnhof. Een stuk toeristischer dan de hofjes in de Jordaan. Desondanks wel de moeite waard om te bekijken. Dit is het enige hofje dat zich binnen de singel van Amsterdam bevindt. Het onderscheidt zich ook van de rest, omdat dit meer een klooster was in plaats van een ouderen- of vrouwenvoorziening.

Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in de Jordaan in Amsterdam

A: Begijnhof (Centrum)

Travel Inspiratie Citytrip // Hofjes in Amsterdam

Meer lezen over Amsterdam?
Hotspot Mook Pancakes Amsterdam
Hotspot CT Coffee & Coconuts
Hotspots Amsterdam Noord
12 uur in Amsterdam
Your Travel Guide Amsterdam

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on