Innsbruck – de perfecte combinatie tussen stad en natuur

Innsbruck

Innsbruck – de perfecte combinatie tussen stad en natuur

Al boemelend kom ik vanaf Italië met de trein Innsbruck binnen gereden. Het belooft veel goeds zie ik wanneer ik omringd door bergen de Brennerpas volg om in Innsbruck te komen. Op de heenreis ben ik de stad al gepasseerd en nieuwsgierig geworden naar de stad die perfect lijkt te zijn voor een combinatie van een stedentrip inclusief natuur. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Innsbruck?

Wat te doen in Innsbruck

Nordkette

Doordat ik net uit de Italiaanse Dolomieten kom, heb ik nog de trek richting de bergen. Gelukkig kun je daarvoor ook in Innsbruck terecht. De stad wordt omringd door bergen. Een daarvan is de Nordkette aan de noordkant van de stad. De Nortkette is de verzamelnaam voor deze bergketen die onder andere bestaat uit Seegrube en Hafelekar bergtoppen.

Je kunt deze bergtoppen lopend bereiken of kiezen voor de iets makkelijkere manier: de kabelbaan. Deze vertrekt zelfs uit het centrum van Innsbruck en is makkelijk te bereiken. Overigens kun je natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van hiken en de kabelbaan, maar de wandeling naar boven maak je grotendeels onder de kabelbaan door, niet een hele indrukwekkende wandeling. De kabelbaan naar de Hafelekar, de hoogste top die je kunt bereiken met de kabelbaan, bestaat uit drie delen. De eerste stopt bij de Hungerbrug (860 meter), de tweede bij de Seegrube (1905 meter) en uiteindelijk neem je de laatste tot aan de Hafelekar (2334 meter). Vanaf alle stops, de laatste twee overigens zijn het leukst om uit te stappen, heb je wandelmogelijkheden. Of je kunt gewoon genieten van het uitzicht over Innsbruck.

Boek hier je ticket voor de kabelbanen naar de Nordkette

Patscherkofel

Ook de zuidkant van Innsbruck wordt gedomineerd door bergen, de Patscherkofel. Het leuke aan deze bergketen is dat je op een hoogte van ongeveer 2000 meter een wandeling kan maken tussen twee kabelbanen. Je start door de kabelbaan de Patscherkofel op te nemen, volgt daarna de 7,5 kilometer lange Zirbenweg en neemt de Glungezerbaan weer naar beneden richting Tulfes. De Zirbenweg is een hele toegankelijke wandeling, waarbij je ongeveer 400 meter klimt en daalt en heeft prachtige vergezichten over Innsbruck en de Nordkette.

Stadstoren Innsbruck

Innsbruck bekijken vanaf hoogte, maar toch wat dichterbij dan vanaf de bergen? Dan is de beklimming van de Stadstoren in het centrum een aanrader. De toren staat al sinds 1450 in Innsbruck en werd destijds gebruikt als uitkijktoren voor eventuele branden in de stad. Op de begane grond werden de gebouwen gebruikt als gevangenis. Dit deel kun je toekennen aan de Gotische stijl, terwijl de toren meer met de Renaissance stijl overeenkomt. De bel die vroeger werd gebruikt om de inwoners te waarschuwen voor brand, had destijds een bepaald systeem. Het aantal keren bellen kwam overeen met bepaalde delen van de stad. Bij vijf keer ging het om een brand in Hofburg Imperial Palace en het oude gedeelte.

Innsbruck

Het huis met het gouden dak

Vlakbij de Stadstoren vind je een huis met een gouden dak. Inmiddels meer dan 880 jaar oud, bevat het huis 2657 gouden platen. Het werd gebouwd op verzoek van Emperor Maximilian I.  rond 1500. Op de erker zie je hem terug met zijn twee vrouwen. In het gebouw bevindt zich het Golden Roof Museum.

Innsbruck

Maria-Theresien-Strasse

De leukste en gezelligste straat van Innsbruck is de Maria-Theresien-Strasse in het centrum. Een straat vol historische gebouwen, leuke cafés en winkels. Ga met je gezicht naar de noordkant van de stad staan en je hebt een prachtig plaatje van gekleurde huizen in combinatie met de Nordkette op de achterkant.

Bergisel en Panoramaronde Bergisel

In het zuiden van de stad vind je een imposant bouwwerk: Bergisel. Ooit gebruikt als springschans voor de Olympische Spelen, is het tegenwoordig een architectonische attractie. Architect Zaha Hadid won met haar ontwerp als eerste vrouw in 2004 de Pritzkerprijs. Het Bergiselstadion combineert de springtoren en café in een. Je kunt ervoor kiezen om hier te eten op 250 meter boven Innsbruck waarbij je een 360 graden uitzicht hebt over de omgeving.

Rondom Bergisel kun je een panoramaronde lopen. Je komt onderweg diverse uitzichtpunten tegen, waaronder een 360 graden uitzicht op de Bergiselschans. De route is ongeveer twee kilometer en bevat enkele klimmetjes.

Bonustip: Ik bezocht een aantal attracties (kabelbanen etc) en kwam er eigenlijk te laat achter dat de Innsbruck City Card veel goedkoper was geweest!

Hoe kom je in Innsbruck?

Je kunt op verschillende manieren in Innsbruck komen. Zelf koos ik voor het openbaar vervoer. Op de heenreis kwam ik door Innsbruck vanuit München met de trein. Terug pakte ik de nachttrein naar Utrecht. Een andere manier is per auto en vliegtuig. Met het vliegtuig ben je vanuit Amsterdam ongeveer 50-100 euro kwijt.

Lees meer over Oostenrijk

Denk ook eens aan een combinatie tussen Innsbruck en de Dolomieten!

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on