Travel Inspiratie // Hardlopen in Los Angeles

Hardlopen in Los Angeles

Een marathon rennen is een ding, laat staan als je deze in de planning hebt aan de andere kant van de wereld; namelijk een marathon in Los Angeles. Niet een marathon die bij veel hardlopers op de bucketlist staat, de meesten kiezen natuurlijk voor New York of Boston, maar wel een die langs de highlights van Los Angeles gaat. En hardlopen door Los Angeles via Hollywood en finishen bij de pier in Santa Monica is toch ook een hele bijzondere ervaring.
Travel Inspiratie: Hardlopen in Los Angeles

Voorbereiding

Het begint natuurlijk allemaal met het ophalen van de startnummers in de grote NutriBullet Health & Fitness Expo in Downtown LA. Wie gedacht had dit zo even tussen door te doen, komt bedrogen uit. Een grote rij staat inmiddels te wachten. Omdat ik de volgende dag maar 5 kilometer hoef te rennen offer ik mij op om in de rij te gaan staan zodat mijn zusje rustig ergens op de grond kan gaan zitten. Wie wel eens in Amerika is geweest, kan vast wel beamen dat het allemaal goed georganiseerd is. De startbewijzen van de 5k en de marathon kunnen beiden in aparte ruimtes in de hal opgehaald worden en als je eenmaal binnen bent, dan duurt het ook niet lang of je hebt je startbewijs. In de grote hal heb je nog de mogelijkheid om extra hardloop ‘gear’ te kopen, waaronder de LA Marathon merchandise, maar ook qua voeding kun je nog de laatste dingen in slaan.

Hardlopen in Los angeles

Big5K

De volgende ochtend mag ik de aftrap doen bij de 5k. De start is al vroeg in de ochtend en waar wij er vanuit gingen dat er, net als bij de marathon, shuttle busjes zouden rijden vanaf Union Station, zijn we veroordeeld tot het nemen van een taxi naar het Dodger Stadium. Een prachtige locatie die sport uitademt om een rondje te doen van 5k. Natuurlijk snel ook even een kijkje genomen in het stadion. De zon staat inmiddels hoog aan de hemel en zelfs voor maart is het al erg warm. Het is een drukte van belang met meer dan 3000 lopers. Bij het starten is het even omschakelen naar het zoeken van je pace. Er wordt gestart op snelheid, ik doe net alsof ik er geen verstand van heb en ga wat verder vooraan staan dan ik officieel mag. Er doen zoveel mensen mee, dat ik geen zin heb om later veel moeten te zigzaggen. Voordat het startschot gelost wordt, krijgen we natuurlijk eerst het Amerikaanse volkslied te horen. Dan klinkt het startschot en gaat de grote meute van start. Ik ben gekomen om lekker te genieten van het lopen en hoef geen goede tijd neer te zetten. Ik heb inmiddels door de rondreis ook al twee weken niet meer hard gelopen. Terwijl ik dacht iets te ver vooraan te staan dan dat ik officieel mocht, ben ik de start nog maar net over of de eerste mensen die al lopen haal ik in. Het eerste stuk is het dan ook dringen om er tussen door te komen. Het lopen door de heuvels is dan ook zwaar met deze temperaturen.  Ik heb geen toptijd neergezet, maar gewoon genoten van de ambiance bij deze loop.

Travel Inspiratie: Hardlopen in Los Angeles

LA Marathon

Op de zondag is het dan eindelijk tijd voor de marathon. De wekker gaat al vroeg, rond een uurtje of 4 (en dan is het ook nog net vannacht zomertijd geworden). Ik heb beloofd mee te gaan tot Union Station. Vanaf daar gaan de pendelbussen naar het Dodger Stadium en anders kan ik niet meer terug komen. Bepakt met wegwerp dingen laat ik haar daar achter op de vroege morgen. Ik ga haar opwachten bij de finish in Santa Monica. Ik ben dus al vroeg in Santa Monica en probeer de finish te vinden.  Ik kan slecht bij de finish komen vanwege de strenge beveiliging en besluit bij het gedeelte te blijven waar we hebben afgesproken: The family area. Maar voordat ze er is heb ik nog wel een aantal uur te gaan.

Ik zit heerlijk op een bankje over de zee uit te kijken en lees een boekje. Zo langzamerhand komen de eerste lopers binnen. Het wachten op een bericht van Kim laat nog even op zich wachten. Best logisch als je twee manden niet hebt kunnen lopen. Tegen de tijd dat ik denk dat ze dichterbij moet komen, ga ik ook langs de kant staan. Prachtig om het enthousiasme van de Amerikaanse supporters te zien. Sommige lopers komen over de finish alsof ze net maar 5 kilometer hebben gelopen..

Travel Inspiratie: Hardlopen in Los Angeles

Na een tijdje begin ik toch wel ongerust te worden. Een belletje doet wonderen en ze blijkt aan de overkant uitgeput op de grond te zitten. We besluiten dan ook zo snel mogelijk een pendeldienst te zoeken naar Downtown. Officieel zijn deze alleen voor lopers, maar gelukkig mochten we beiden mee. In de bus zitten weer lopers die eruit zien alsof ze nog wel een marathon kunnen lopen. Downtown aangekomen, hoeven we maar een klein stukje naar het hotel, maar zelfs dit is te ver en we nemen dan ook een taxi.

Travel Inspiratie: Hardlopen in Los Angeles

Met de medaille om haar nek lopen we het laatste stukje. Aangesproken worden door vreemden met “Did you ran the marathon?” is iets wat mij altijd bij zal blijven. Zo heerlijk enthousiast kunnen praten over sport, dat kunnen alleen Amerikanen. Het respect dat ze haar dan ook gaven, is geweldig en maakte (volgens mij) veel van de pijn op dat moment goed. Voor ons is het goed dat de reis erop zat en dat we alleen nog maar naar het vliegveld hoefden in deze conditie. Een hele mooie herinnering, zowel aan de stad LA als aan het sportklimaat van de Amerikanen.

Sportliefhebber? Vergeet dan niet om miin blog over Basketbal in LA te lezen. Of mijn andere blogs over Zuid West Amerika?

Travel Inspiratie: Hardlopen in Los Angeles

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *