Interview // Reis mee op Route 66

Interview - Reis mee op de Route 66

Route 66 is een van de ervaringen die nog op mijn bucketlist staat. Een prachtige roadtrip door Amerika met daarbij een stukje geschiedenis. Kenny de Vilder maakte deze fantastische roadtrip in Amerika: Route 66. Een reis waar ik nog van droom en die ik dolgraag zou willen maken. Reis mee over Route 66 aan de hand van het verhaal van Kenny.

Interview - Reis mee op de Route 66

Kun je kort vertellen welke reis je hebt gemaakt?

Ik heb in augustus en september 2016 de volledige Route 66 gereden, de bekendste roadtrip van (en door) Amerika, van Chicago naar Los Angeles. De afstand is (ongeveer) 3945 kilometer. In totaal was ik 3,5 weken onderweg, waarvan wel meerdere dagen in steden als Chicago, St. Louis en LA. En een uitstapje naar Las Vegas, wat niet aan de Route 66 ligt. Tegenwoordig is nog maar 70-75% van de originele Route te rijden. Sommige stukken zijn vervangen door de moderne snelwegen, de Interstates. Andere stukken zijn gewoon verdwenen, gesloopt of vervallen. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk het originele traject aan te houden. En zelfs dan kan je her en der verschillende routes nemen, bijvoorbeeld omdat de Route 66 in verschillende perioden net even anders liep. Je kan dus soms moeten kiezen tussen twee of drie trajecten, al gaat dat vaak maar om kleine stukjes.

Hoe heb je je voorbereid op de reis? Waarom heb je juist deze plaatsen uitgezocht? 

Vooraf heb ik veel boeken gelezen over Route 66. Er zijn enkele goede reisgidsen over specifiek deze route beschikbaar. Het boek EZ66 Guide (4e editie) van Jerry McClanahan wordt algemeen gezien als de beste gids voor onderweg, de meest gedetailleerde ook. Dat kan ik bevestigen! Overigens heb ik Jerry zelf nog bezocht, hij woont in Chandler, Oklahoma en heeft daar een galerie aan huis met schilderijen, tekeningen en boeken over Route 66. Een vriendelijke kerel, die je ongetwijfeld geweldige tips zal meegeven over de rest van de Route!

Qua plaatsen, als je de Route 66 rijdt, kom je langs deze plaatsen. Ik heb vooraf wel alles geboekt omdat ik zeker wilde weten dat ik een kamer had, vooral in de kleinere steden of dorpjes wel handig. En het geeft wat houvast als je weet dat je van A naar B moet rijden op een bepaalde dag.

Interview - Reis mee op de Route 66

Heb je alles gezien wat je wilde zien?

Ja en nee! Ja omdat ik nog veel en veel meer heb gezien en ontdekt dan ik vooraf had verwacht. Geweldig om vervallen dorpjes te ontdekken in the middle of nowhere, ergens aan of vlakbij een stuk Route 66. Geloof me, die staan lang niet allemaal in reisgidsen!

In Joliet, Illinois, heb ik helaas de gevangenis waar onder andere de film Blues Brothers en de serie Prison Break (gedeeltelijk) zijn opgenomen, moeten missen. Ik zag hem in de verte liggen, maar moest een spoorlijn passeren. Toen ik daar in de rij stond, stopte er een goederentrein midden  op de overgang. Die bleef staan. Tien minuten wachten voor de spoorbomen werden er 20, 30… Na 55 minuten wachten, was ik er ook wel klaar mee en ben omgekeerd en doorgereden, in Illinois is namelijk veel te zien! Twee uur later reed ik ergens anders en passeerde diezelfde trein me pas, dus achteraf een goede beslissing!

Interview - Reis mee op de Route 66

Wat is de grootste aanrader?

Zoals we in Rotterdam zeggen: hebbie ff?! Dit is een onmogelijke vraag, er is zo gigantisch veel te zien en ontdekken op, vlakbij en langs Route 66! Persoonlijk vond ik ontbijten bij Lou Mitchell’s in Chicago (uit 1926!!) wel erg gaaf (en lekker). De Old Chain of Rocks Bridge nabij St. Louis, over de rivier de Mississippi, vond ik waanzinnig mooi. Maar ook de route naar het voormalige goudzoekers dorpje Oatman in Arizona was prachtig, een kronkelwegje vanuit de woestijn omhoog de bergen in. Ik weet zeker dat als je me deze vraag over twee weken stelt, het antwoord weer anders kan zijn. Route 66 is zelf één grote aanrader!

Interview - Reis mee op de Route 66

Wat waren de leukste hotspots onderweg?

Lou Mitchell’s in Chicago moet je zeker bezoeken! Vroeger lag het pal aan Route 66, tegenwoordig enkele straten verderop. Het Ariston Cafe in Litchfield, IL, staat al jaren aan Route 66. Hier kan je heerlijke taartjes eten. Een bezoekje meer dan waard! Daarnaast moet je in Springfield,IL in de Cozy Dog een hotdog en/of koffie halen. Grote kans dat de locals je uitnodigen aan hun tafel te komen zitten en er mooie gesprekken ontstaan! Maar dit zijn echt maar een paar van de ‘hotspots’, er zijn heel veel leuke diners en cafés langs Route 66.

Interview - Reis mee op de Route 66

Heb je nog typische gerechten geprobeerd?

In het stadion van honkbalploeg Chicago Cubs (die later dit seizoen kampioen werden), Wrigley Field, hebben ze enorm lekkere Chicago Dogs! Dat zijn mega hotdogs met van alles erop en eraan. Lekker ongezond, maar met de nadruk op lekker!

Wat is de mooiste herinnering van de reis?

De reis zelf. Het rijden door de uitgestrekte landschappen, stille wegen, bijna verlaten dorpjes, etc. Route 66 is niet alleen een fenomenale roadtrip maar tegelijkertijd ook het tragische verhaal van het verval van Main Street America. In veel steden zijn deze hoofdstraten veel en veel leger dan pakweg 40-50 jaar geleden. Er is aardig wat armoede, het hart van vele gemeenschappen is in feite weg. Daar rijd je letterlijk doorheen, het contrast met de stadscentra van Chicago of het enorme LA is groot. Voor wie van geschiedenis houdt, zal dit een extra reden zijn om Route 66 te omarmen!

Interview - Reis mee op de Route 66

Interview - Reis mee op de Route 66

Wat was de mooiste accommodatie onderweg?

De mooiste is lastig om aan te geven, ik had lang niet overal hele dure hotels ofzo. In Springfield, Missouri verbleef ik in het Route 66 Rail Haven. Dat staat er al jaren en heeft uitstekende kamers. Je krijgt je keycard met afbeelding van het hotel mee als souvenir, een leuke attentie.

Wat zou je de volgende keer anders doen?

Nog net iets meer tijd nemen om Route 66 te rijden. 4-5 weken is ideaal denk ik, dan kan je echt overal uitgebreid rondkijken. Maar vaak kan dat niet ivm werk of financieel. Overigens kan je de Route al in 2 weken rijden, dus ik klaag niet. Die 3,5 weken waren dan ook prima.

Interview - Reis mee op de Route 66

Welke tips zou je anderen meegeven?

Bereid je goed voor. Weet waar je heen moet van dag tot dag, wat er ongeveer te zien is onderweg en waar je wel/niet uitgebreid wil kijken. Dat houdt ook in dat je qua afstanden enigszins weet hoe lang je per dag gaat rijden. Neem ook de tijd om te genieten onderweg van onverwachte dingen, die zijn er genoeg!
Een handige reisgids voor onderweg

Interview - Reis mee op de Route 66

Wil je meer informatie of heb je specifieke vragen voor Kenny? Mailen mag altijd: kenny@usa365.nl

Meer lezen over West Amerika?
– Wat te doen in Los Angeles?
– Een dag in Death Valley
– Route voor een road trip van 2 weken
– Tips voor je bezoek aan de Grand Canyon
– Is Alcatraz het bezoeken waard?
– Basketbal bezoeken in Los Angeles
– De Nationale Parken van West USA in beeld
– Hardlopen in Los Angeles


Lees meer over New York
Lees meer over Portland
Lees meer over Cannon Beach

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

10 comments

  1. Wat lijkt me dat een supergave reis! Ik heb afgelopen zomer al een klein stukje gedaan in Californië en Arizona en dat smaakte zeker naar meer. Eentje voor op de bucket list 🙂

  2. Wat een geweldige reis! Ik heb Kenny met veel plezier gevolgd op Instagram toen hij zijn reis maakte. Fantastische foto’s!

  3. Mijn ouders en ik willen al super lang Route66 doen maar ik hoorde dat dit niet meer de moeite was. Na het lezen van dit artikel denk ik dat ik het toch wel een kans moet geven! Bedankt hiervoor. Heel fijn om te lezen 🙂

  4. Super tof om te lezen!! Wij gaan in oktober van Las Vegas op avontuur naar Dallas. Vier weken roadtrippen en we gaan absoluut het goudzoekers dorpje Oatman in Arizona bezoeken. Dank je wel voor het leuke interview! Onwijs inspirerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *