Your Travel Guide Istrië

Mijn eerste kennismaking met Kroatië. En wat een fijne binnenkomer. Een heerlijk gebied waar je van alles kunt doen en kunt genieten van het mooie weer. Ik zette de highlights per plaats voor je op een rij.

Istrie City Guide

Rovinj

Rovinj leent zich uitstekend om door heen te dwalen, kleine straatjes, overal waslijnen en het ene uitzicht is nog mooier dan de andere.

Je kunt de Eufemia Kerk bezoeken en beklimmen. Om de toren te beklimmen moet je 20 Kuna / 2,70 euro betalen. Je gaat via een hele smalle trap omhoog en hebt boven een klein plateau van waaruit je een prachtig vergezicht hebt over de stad en de zee. Je kunt de Eufemia Kerk bezoeken en beklimmen. Om de toren te beklimmen moet je 20 Kuna / 2,70 euro betalen. Je gaat via een hele smalle trap omhoog en hebt boven een klein plateau van waaruit je een prachtig vergezicht hebt over de stad en de zee
Rovinj is ook mooi om te bezichtigen vanaf het water. Pizzeria Da Sergio is al jaren de beste pizzeria van Rovinj. A: Ul Grisia.

Porec

Net buiten Porec vind je de Jama Baredine Grotten. Ideaal uitstapje voor als het weer iets minder is. Je kunt zo’n 60 meter onder de grond in en je krijgt een goede indruk van de grot. A: Gedici 55 Porec

Pula

De meeste bezienswaardigheden vind je in het oude centrum van de stad. Het centrum ademt historie uit.

Om het oude gedeelte te betreden loop je onder de Boog van Sergi. Het is wat lastig te vinden, maar in Pula vind je een Mozaïeken vloer: The Punishment of Dirce. Er zit een hek omheen, maar het is leuk om even te kijken. Je loopt richting de huizen waar je in overdekte gebouw de vloer kunt aanschouwen. A: Ulica Sergijevaca 18.
Het Amfitheater kun je vergelijken met het Colosseum in Rome. Je kunt het theater bezoeken, doe dit voordat de bussen met toeristen komen. Er zijn ook vele concerten en tijdens de zomer is er een twee weken durend Filmfestival (meestal in juli). A: Scalierova Ulica 30.

Motovun

Om in Motovun te komen, dien je de auto beneden te parkeren. Je kunt of lopend naar boven of met de shuttlebus. Lopend is het ongeveer 1 kilometer en je hebt genoeg momenten om even van het uitzicht te genieten. Het parkeren kost 20 Kuna en de Shuttlebus ook. Motovun is het dorp van truffels, wijn en olijfolie. Je kunt hier van alles kopen bij de diverse winkeltjes. Een zeer gastvrije winkel is Natura Tartufi.

Uit eten gaan kun je in Motovun prima en zeker de truffels zijn overal terug te vinden op de menukaart. Loop naar boven, daar vind je genoeg restaurantjes met een prachtig uitzicht over de vallei.

Pazin

Pazin is een kleiner dorpje dan de overige dorpjes. Je kunt het kasteel en het Etnografisch Museum bezoeken in het dorp. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de kloof en de grot van Pazin. A: Trg Istarskog razvoda 1. P: 25 Kuna

Over deze kloof kun je met een zipline van de ene naar de andere kant. Er zijn vier verschillende lijnen. De eerste twee zijn 80 meter, de derde 220 meter en de langste is 280 meter. A: Sime Kurelica 4. O: 1 mei – 30 september: 10.00 – 19.00 uur. P: 160 Kuna.

Overig

In Istrië vind je overal Kazun’s. Dit zijn kleine rondje huisjes waarin vroeger de herders schuilden tegen de regen. Op de weg van Rovinj naar Vodnjan vind je aan de rechterkant van de weg diverse Kazun’s. Het Limski kanaal is een 10 kilometer lange fjord. Rijd vanaf Porec naar Rovinj op de toeristische weg en je komt diverse punten tegen waar je de prachtige natuur kunt bekijken. Je kunt ook een Fjord tour boeken in de dorpen om in het kanaal te varen. P: Lim Fjord boor tour 150 Kuna, de tocht duurt 4 uur.

Vanuit Istrië is het mogelijk om een dagje naar Venetië te gaan. In diverse plaatsen worden boottochten aangeboden. De prijs ligt rond de 500 Kuna om een dagje naar Italië te gaan. Hoe dichter bij Venetië, hoe goedkoper de boottocht is.

Watersporten behoort tot een favoriete bezigheid aan de gehele kust. Zeilen, kajakken, surfen of een bootje huren, in Istrië vindt je vele mogelijkheden.

Cape Kamenjak is een schiereiland in het zuiden van Istrië. Het gebied staat bekend om de natuur en de heldere zee. Vlakbij ligt Medulin waar je een zandstrand vindt, een van de weinige in de omgeving.

Bezoek het National Park Brijuni dat voor de kust ligt. Uit ervaring weet ik dat je het beste in een plekje zo dicht mogelijk bij het eiland kunt kiezen om de boot te nemen. In Rovinj betaal je bijna 500 Kuna en in Pula maar ongeveer 150 Kuna. Je vindt op het eiland een safaripark en ‘real life’ voetafdrukken van een dinosaurus. In de zee rondom het eiland kun je dolfijnen spotten.

Naast Pazin en Motovun, is Groznjan een ander leuk bergdorpje om te bezoeken en waar je kunt genieten van de specialiteiten in de keuken.

Iets verder weg liggen Rijeka en Opatija, leuke stops voor een doorreis naar het zuiden van Kroatië.

Mijn blogs over Kroatië kun je hier teruglezen.