Just like the movies in NYC // Empire State Building

Just like the movies in NYC // Empire State Building

Een nieuwe serie. Geïnspireerd op de vele films die ik in mijn leven al zag en hoe ik deze films tot leven zag komen in New York. Een stukje geschiedenis aan de hand van filmbeelden. Komende tijd probeer ik populaire filmlocaties in New York uit te lichten aan de hand van een stukje geschiedenis en in welke films je de plek terug kunt zien. In de derde editie het Empire State Building, een van de iconen in de skyline van Manhattan. 

Empire State Building

Bij twee van de drie bezoeken aan New York ging ik met de lift richting de 102e verdieping van het Empire State Building. Bij mijn allereerste bezoek deed ik dat rond zonsondergang. Eerst de stad bekijken tijdens daglicht en daarna het uitzicht zien veranderen in een stad met duizenden lichtjes. Een geweldige ervaring. Een paar dagen later gingen we bij Top of Rock omhoog en zagen we het icoon terug in de skyline van Manhattan. En stiekem is dat nog mooier om te zien. Bij mijn tweede bezoek aan New York besloten we dus alleen bij het Top of Rock omhoog te gaan om dus de Empire State Building terug te zien in de skyline van New York, deze keer terwijl de stad al donker was. En dan merk je hoe mooi het Empire State Building is in de skyline. Hij krijgt regelmatig allerlei kleuren en deze keer waren dat kerstkleuren. Bij mijn laatste bezoek ging ik bij beiden omhoog. Het Empire bezocht ik in de ochtend waar door het heerlijk rustig was. Ik genoot van een me-time momentje bovenop de toren, zag de stad aan mij voorbij gaan en besefte hoe mooi het leven was. Ik raakte in gesprek met Argentijnen die fan van mij werden omdat Maxima onze koningin is en genoot met volle teugen. Tegen de avond ging ik met de lift de Top of Rock omhoog en zag de stad langzaam donker worden. Een prachtige zonsondergang kwam voorbij en ondanks de drukte op dit tijdstip, pakte ik voor de tweede keer die dag een herinnering die ik nog altijd koester. Voor mensen die voor het eerst richting NYC gaan, kan ik zeggen bezoek beiden. Het Empire State Building is een icoon die je gewoon moet bezoeken en ga naar Top of Rock voor het uitzicht op dit icoon.

Just like the movies in NYC // Empire State Building

Just like the movies in NYC // Empire State Building Just like the movies in NYC // Empire State Building Just like the movies in NYC // Empire State Building Just like the movies in NYC // Empire State BuildingGeschiedenis Empire State Building

Op een of andere manier is er altijd een strijd in de wereld waar het hoogste gebouw staat. Zo ook in New York. In 1930 werd gestart met de bouw van het Empire State Building. Hoewel net de Grote Depressie plaatsvond in Amerika, kon de bouw van het Empire wel zijn doorgang vinden. Er waren door de werkloosheid vele gemotiveerde werkers te vinden. De bouw duurde 1 jaar en 45 dagen en op 1 mei 1931 opende president Herbert Hoover het Empire State Building vanuit Washington D.C. Na de opening van het Empire State Building was het lange tijd het hoogste gebouw van New York. De bouw van het World Trade Center maakte in 1971 een einde aan deze titel. Na de aanslagen in 2001 werd het Empire even weer het hoogste gebouw tot het nieuwe One World Trade Center opende in 2012.

Just like the movies in NYC // Empire State Building Just like the movies in NYC // Empire State Building Just like the movies in NYC // Empire State Building

Vliegtuigongeluk

Op 28 juli 1945 kreeg het Empire te maken met een vliegtuigcrash in de toren. Een B-25 vloog in dikke mist de kantoren in van de 79e verdieping van de toren. Het vliegtuig was op weg van Newark naar Bedford, maar kreeg te maken met mist. Het maakte een gat van 5,5 en 6 meter rond de 78e en 79e verdieping. Elf mensen die werkzaam waren in het gebouw kwamen om en de drie bemanningsleden.

Just like the movies: Empire als filmlocatie

Een van de bekendste scènes waar het Empire State Building decor voor is, is toch wel de film King Kong uit 1933. Kong beklimt het gebouw in een vecht-scene waarna het gebouw instort. Daarnaast zijn er nog meer films opgenomen in het Empire State Building, op de lijst staan inmiddels meer dan 250 titels. Hier vind je een aantal bekende titels:

Meer lezen in deze serie?

Just like the movies in NYC // Empire State Building

Just like the movies in NYC // Empire State Building

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

8 comments

  1. Super leuk! The Empire maakt het straatbeeld van NYC echt helemaal af 🙂 Daarom ben ik juist niet op The Empire geweest maar Top of the Rock dan zie het prachtige gebouw heel mooi 🙂

    1. Maar toch heeft een bezoekje aan het icoon van de stad ook wel weer wat! Maar als je moet kiezen is Top of Rock een betere optie!

  2. Wat zijn er ontzettend veel films in de toren opgenomen! Ik wist eigenlijk niet dat het empire state ook te maken heeft gekregen met een vliegtuigcrash. Indrukwekkend. Wat een waanzinnig uitzicht over de stad trouwens.

  3. Ik vond het erg gaan om op het Empire State te staan, toch miste ik juist de toren waarop ik stond in het straatbeeld. Vond het plaatje daarom meer kloppen vanaf de Top of The Rock. Grappig dat je je op de toren ineens beseft dat het plaatje niet klopt haha

    1. Ja maf is dat he? Daarom kan ik iedereen ook aanraden om naar de Top of Rock te gaan, dan heb je het Empire wel op je foto’s staan!

  4. Als Gossip Girl-kijker moest ik de Empire State Building gezien hebben. Maar ondanks dat de Empire State building zo enorm populair is, vond ik het eigenlijk vanaf de buitenkant niet echt een “mooi” gebouw haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *