Just like the movies in NYC // Grand Central Terminal

Just like the movies in NYC // Grand Central Terminal

Een nieuwe serie. Geïnspireerd op de vele films die ik in mijn leven al zag en hoe ik deze films tot leven zag komen in New York. Een stukje geschiedenis aan de hand van filmbeelden. Komende tijd probeer ik populaire filmlocaties in New York uit te lichten aan de hand van een stukje geschiedenis en in welke films je de plek terug kunt zien. In de vierde editie het Grand Central Terminal, een van de meest herkenbare plekken uit films over New York. 

Grand Central Terminal

Zo’n plek in New York waarbij je het gevoel hebt dat je er al eens eerder geweest bent. Het is een net alsof je een deja vu krijgt wanneer je op een van de trappen in de grote ontvangsthal staat. Dat het herkenbaar is, komt door de vele filmbeelden die hier opgenomen zijn. Een van de bekendste scenes is misschien wel de openings-scene van Gossip Girl. Ondanks dat ik de eerste keren niet met de trein hoefde vanaf Grand Central Terminal, moest ik er toch even een bezoekje aan brengen. Het enorme gebouw is van binnen zeer indrukwekkend en het is daarnaast best vermakelijk om op de balkons plaats nemen en de mensenmassa langs je heen zien te gaan. Tijdens mijn tweede bezoek ontdekte ik de Shake Shack beneden in de foodcourt. Een fijne plek om te genieten van een van de beste burgers van New York. Bij mijn laatste bezoek aan New York, was Grand Central Terminal vaak het dichtstbijzijnde station om op te stappen, dus bracht ik er vele bezoeken aan. Dat er net buiten Grand Central een foodmarket gevestigd was ontdekte ik pas deze keer. In Urbanspace Vanderbilt haalde ik af en toe ontbijt of avondeten.Toch is Grand Central Terminal zo’n plek waar ik iedere keer even terugkom, al is het maar om even mensen te kijken.

Just like the movies in NYC // Grand Central Terminal

Geschiedenis Grand Central Terminal

Grand Central Terminal is het hoofdstation van New York. Ondanks dat je het niet helemaal doorhebt wanneer je op het station bent, is het toch echt het station met de meeste perrons ter wereld; 44 perrons en 67 sporen. De reden waarom je dit niet helemaal door hebt komt door het aantal mensen dat dagelijks het station passeert, dit zijn er ongeveer 575.000. Even ter vergelijking; Tokio heeft 30 sporen en meer dan 3,5 miljoen bezoekers per dag. Het station werd geopend in 1871. Maar het gebouw zoals we het nu kennen, pas in 1913. Tot 1991 kon je nog met de Amtrak reizen vanaf Grand Central, inmiddels is Penn Station de uitvalsbasis voor Amtrak treinen. The Main Concourse is de grootste publiekstrekker in Grand Central, ondanks het relatief weinig aantal passagiers, wordt Grand Central toch door meer dan 20 miljoen mensen bezocht. De grote Amerikaanse vlag werd na de aanslagen van 11 september opgehangen. In The Dining Concourse vind je een enorme hoeveelheid aan restaurants. Just like the movies in NYC // Grand Central Terminal

Wist je dat er een Whispering Gallery is in Grand Central? Vlakbij Shake Shack en de Oyster Bar vind je een doorgang wat er eigenlijk heel normaal uitziet. Maar wanneer je met je reisgenoot beiden in een hoek plaatsneemt en naar elkaar fluistert, kun je dit horen. Ondanks de vele honderden mensen die je voorbij lopen.

Just like the movies in NYC // Grand Central Terminal

Just like the movies: Grand Central Terminal als filmlocatie

Wanneer je Grand Central Terminal binnenloop, heb het idee dat je er eerder geweest bent. En dat gevoel had ik ook toen ik voor het eerst het station binnenkwam. Het station is dan ook meerdere keren gebruikt als filmset. Hier vind je een aantal bekende titels:

TV serie:

Meer lezen in deze serie?

Just like the movies in NYC // Grand Central Terminal

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Ik was twee maanden geleden in NYC en Grand Central was als metrostation toen het dichtste bij.
    Erg indrukwekkend gebouw…ook die ticket-loketjes vond ik leuk om te zien.
    Lijkt me leuk om nog eens een treinrit te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *