Just like the movies in NYC // Times Square

Just like the movies in NYC // Times Square

Een nieuwe serie. Geïnspireerd op de vele films die ik in mijn leven al zag en hoe ik deze films tot leven zag komen in New York. Een stukje geschiedenis aan de hand van filmbeelden. Komende tijd probeer ik populaire filmlocaties in New York uit te lichten aan de hand van een stukje geschiedenis en in welke films je de plek terug kunt zien. In de tweede editie Times Square. Wie kent de plek niet uit de vele televisiebeelden.

Times Square

Ieder bezoek aan New York kan ik het niet laten, een bezoekje aan de bekendste straat, het toeristisch middelpunt van New York: Times Square. Toeristischer kan haast niet, maar Times Square heeft voor mij iets magisch. Het is New York wat ik daar zie. Althans dat vind ik synoniem staan voor het New York dat ik ken van televisie- en filmbeelden. Lichtjes overal en je weet niet waar je moet kijken zoveel gebeurt er. Ik kan er uren naar kijken als ik wil. Alles is commercieel, maar dat maakt mij op zo’n moment niet uit. Zitten op de rode trappen van de TKTS en mensen kijken. Of reclames die voorbij komen. Dit is Times Square.

Geschiedenis Times Square

Op 8 april 1904 werd een ruimte vlakbij het hoofdkwartier van The New York Times omgedoopt tot Times Square. Destijds nog geen plek waar enorme drukte heerste zoals vandaag de dag. Er was een subway en niet veel later kwam er de eerste elektronische advertentie op de zijkant van een bankgebouw. Na de Eerste Wereldoorlog groeide Times Square enorm. Het gebied werd volgebouwd met theaters, concertgebouwen en hotels.  Langzamerhand veranderde Times Square in het gebied zoals we dat nu kennen. Advertenties groeiden enorm en entertainment iconen als Charlie Chaplin en Fred Astaire werden gelinkt aan het gebied. De beroemde Ball Drop met oud en nieuwe werd voor het eerst georganiseerd op 31 december 1904.

Na de jaren ’30 ging het niet alleen slechter met Amerika, maar ook met Times Square. Mensen verhuisden naar goedkopere buurten, theaters werden vervangen door saloons en burlesque hallen. Pas in de jaren ’80 krabbelde de buurt langzaam weer op. Theaters werden overgenomen door de State of New York en werden gerenoveerd. Onder leiding van burgemeester Rudolph Giuliani werd Times Square verder opgeknapt. De komst van The Walt Disney Company naar Times Square zorgde voor nieuwe kantoren, hotels en toeristische attracties in het gebied. En zoals we Times Square nu kennen.

Just like the movies in NYC // Times SquareJust like the movies in NYC // Times Square

Just like the movies in NYC // Times SquareFilmlocaties Times Square

We kennen Times Square natuurlijk uit vele films en televisiebeelden. Wil je een film zien waar Times Square in voor komt? Bekijk dan onderstaand lijstje.

Wist je dat Times Square zelfs een inspiratiebron was voor Metropolis (1923) van Fritz Lang?

Just like the movies in NYC // Times Square

Meer lezen in de serie Just Like The Movies in NYC? Of over New York?

Just like the movies in NYC // Times Square

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *