Socials

De krijtrotsen van Møns Klint Denemarken

De kust van Mons Klint Denemarken in beeld
De krijtrotsen van Møns Klint Denemarken

Een wereldberoemde attractie, maar toch redelijk onbekend bij de meesten: de krijtrotsen van Møns in Denemarken. Hoge kliffen sieren de kust van Møns. Vanaf deze hoge kliffen en vanaf het strand heb je fantastische uitzichten. De kust van Møns is zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je richting Denemarken reist. Sla dus Møns Klint niet over wanneer je bijvoorbeeld richting Kopenhagen gaat of een rondreis gaat maken in Denemarken. De krijtrotsen van Møns Klint zijn het bezoeken waard om even om te rijden.

De krijtrotsen van Møns Klint in Denemarken -wat moet je weten

Totaal verbaasd kom je aan in Møns Klint. Enorme krijtrotsen zijn wel het laatste wat ik verwacht aan de Deense kust. Toch blijkt er in Denemarken nog zo’n plek te zijn met krijtrotsen, namelijk Stevns Klint net onder Kopenhagen.
Lees meer: de krijtrotsen van Stevns Klint

Over een lengte van acht kilometer vind je aan de Deense kustlijn krijtrotsen. De witte rotsen steken prachtig af tegen de azuurblauwe zee voor de rotsen. Zowel vanaf het land als de kust zijn de krijtrotsen enorm fotogeniek. Op het strand vind je kiezelstenen en helemaal ongevaarlijk is het niet. Er breken regelmatig stukken rots af.

De krijtrotsen aan de kust van Denemarken zijn zo’n 75 miljoen jaar oud. Het hoogste punt is de 143 meter hoge Dronningestolen, ook wel de stoel van de koningin. Met mooi weer kun je de kust van Zuid Zweden zien en het Duitse Rugen.
Lees meer: de krijtrotsen van het Duitse Rugen

De kust van Mons Denemarken in beeld

Het bezoeken van de krijtrotsen van Møns Klint

Vanaf de parkeerplaats heb je nog geen idee wat voor vergezicht je gaat zien. Het enige dat je weet is dat er trapgelopen dient te worden.  Je kunt de zee vanaf verschillende plekken zien. De eerste optie vanuit de hoogte waar je vanaf de krijtrotsen de rustige Oosterzee aanschouwt. Een andere en misschien wel mooiere optie is de tocht naar beneden waar je vanaf het korte strand de immense krijtrotsen kunt bekijken. Beide opties zijn, ondanks de klimtocht, de moeite waard. Lopend naar beneden word je al op diverse uitzichten getrakteerd, geen straf  dat traplopen zo.

Eenmaal op het strand kijk je letterlijk op tegen de hoge rotsen. Het is geen strand om even te gaan liggen, maar je kunt je er prima vermaken. Op het strand kun je versteende zee-egels en andere dingen vinden die getuigen van het verleden. De allermooiste optie om de krijtrotsen te zien, is misschien wel vanaf het water, waar je pas echt kunt zien hoe groot de rotsen zijn.

Je kunt zelf de krijtrotsen bekijken tijdens een wandeling, maar ook met een gids de krijtrotsen verkennen. Hier krijg je alles te horen over het ontstaan van de krijtrotsen.

De kust van Mons Denemarken in beeld

GeoCenter Møns Klint

Om meer te weten te komen over de krijtrotsen kun je het GeoCenter van Møns Klint bezoeken. Hier vind je niet alleen alle informatie over het ontstaan van de rotsen, maar ook veel informatie over fossielen. Leuk om voor je wandeling even langs te gaan zodat je direct op het strand kunt zoeken naar fossielen. Je kunt ook nog een bezoek brengen aan de 3D bioscoop.
GeoCenter Møns Klint

Om het GeoCenter te bezoeken dien je een ticket te kopen. Dit kun je online al doen. Tickets zijn 145 DK (juli 2020). Voor het parkeren betaal je 35DK per auto.

Møns Klint in beeld

Wegdromen bij foto’s van mooie plekken is altijd fijn. Laat je inspireren door onderstaande foto’s om tijdens een volgend bezoek aan Denemarken de kust van Møns Klint niet over te slaan. Of kies voor een van de andere plekken in Denemarken of Duitsland waar je krijtrotsen kunt spotten.

De kust van Mons Denemarken in beeld
De kust van Mons Denemarken in beeld

In de omgeving van Mons Klint

Een bezoek aan Møns Klint kan goed gecombineerd worden met andere bezienswaardigheden in de regio. Zo kun je daarna doorreizen naar Kopenhagen of naar het eiland Seeland. Op dit eiland kun je namelijk ook de andere krijtrotsen van Denemarken bekijken, Stevns Klint. Zelf reisden we door richting Helsingør waar we een week verblijven in een cottage. Bij een roadtrip die we een aantal jaren later maakten, overnachtten we in Skibby.
Opties voor overnachten in de regio.

Meer lezen over Scandinavië?
Zweden:
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Cityguide Stedentrip Stockholm
– Hotspots in Stockholm


Roadtrip in Scandinavië:
Rondreis Zweden en Noorwegen
Rondreis Zuid Denemarken
Magische rondreis rond de poolcirkel
Accommodaties in Denemarken


Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
Wat te doen in Oslo


Denemarken
Odense Denemarken
Aarhus Denemarken
Romo Denemarken
Hygge in Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on