Kroatië – Dalmatie: De Plitvice meren in het National Park en omgeving

Favorite Friday #10 // Natuurwonderen

Dalmatië. De streek die mij geraakt heeft. Armoede wil ik het niet noemen, maar de oorlog heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten. Vele huizen tonen nog de gebeurtenissen van zo’n 25 jaar geleden. Het landschap doet af en toe Scandinavisch aan met de groene vlaktes om ons heen. We slingeren door de bergen richting de verschillende plaatsen. De wolken spelen met de schaduw op de bergen. Toch is Dalmatië een prachtige streek waarin de toeristisch trekpleister van Kroatië te vinden is: Het Plitvice National Park.

In de omgeving: Otocac

Een plaats waar veel gevochten is in de oorlog. We zien een mix tussen oud en nieuw. Sommige huizen worden niet meer opgeknapt, andere vullen de gaten en gaan verder. In het dorp valt niet zo veel te beleven, maar de herinneringen aan de oorlog zetten je aan het denken. 

Dalmatie Kroatie
Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving

De berenopvang van Kuterevo

DSC_0429

Op zo’n 25 kilometer van Otocac ligt een klein bergdorpje Kuterevo. Een dorp waar een kleine stroom toeristen komt om het weeshuis voor beren te bezoeken. Ooit begonnen omdat een verdwaald weesje in het dorp terecht kwam. In het opvanghuis leven negen beren. Ze beschikken over twee verschillende verblijven waar de jonge beren gescheiden leven van de oudere beren. Op dit moment zijn er drie kleine beren in de leeftijd van vier t/m zes jaar. Beren die hier leven worden ouder dan in het wild. Daar worden ze tussen de 15 en 20 jaar, in het opvanghuis 30 tot 40 jaar. Doordat ze opgroeien in het weeshuis kunnen ze niet meer de natuur in, ze hebben leven in het wild natuurlijk niet meegekregen. Het mooie aan dit opvanghuis is dat het helemaal op vrijwilligers draait. Mensen uit de hele wereld komen hier voor een periode van zes maanden. Ze ontvangen geen subsidie van de regering en zijn afhankelijk van giften. Er is een kleine giftshop waar je lokale producten kunt kopen. Wij namen thee, een sleutelhanger en een kaartje mee.
Kuterevo A: 53220

Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving
Dalmatie Kroatie
Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving

Plitvice National Park Kroatië 

De grootste trekpleister van Kroatië is misschien wel Plitvice National Park met 4000 bezoekers per dag. In 1979 werd het park toegevoegd aan het UNESCO werelderfgoed. Het park bestaat uit 16 grote meren die in elkaar overlopen door middel van watervallen. Over zo’n 8 kilometer daalt het water zo’n 130 meter.  Een bezienswaardigheid die niet kan ontbreken op jet lijstje wanneer je naar Kroatië gaat. In het park kun je verschillende routes lopen, zo kan iedereen zijn eigen niveau kiezen. De langste route is 18 kilometer, maar er zijn ook een aantal kleinere wandelingen. Bij veel wandelingen zit ook een boottochtje of een ritje met het treintje bij inbegrepen.

Dalmatie Kroatie plitvice

Wandelen bij de Plitvice Meren 

Wij kozen voor route H, een route van 8900 meter waar je zo’n vijf a zes uur over zou doen. Het eerste deel gaan we met een treintje omhoog en beginnen we met bekijken van het hogere gedeelte, volg je route K dan loop je dit deel. Boven start de wandeling langs de vele watervallen. Het water heeft een prachtige groene kleur en fotografen kunnen hun hart ophalen hier met alle verschillende watervallen. Na het eerste deel komen we uit bij de bootjes. Hier komen ook verschillende routes bij elkaar. We gaan verder met route H die ons naar de andere kant van het meer brengt. Hier komen we uit bij de lager gelegen watervallen. Ook de grote en meest bekende waterval vind je hier. Met route H zie je deze alleen vanuit de hoogte, dus mocht je dichterbij willen komen, sla dan even een stukje af en neem dan de route weer verder. Vanuit de hoogte is deze waterval ook prachtig om te aanschouwen. We komen uit bij het punt waar we met het treintje weer naar het beginpunt gebracht worden. In totaal hebben wij er zeven kilometer op zitten. Aangekomen bij het beginpunt, nemen we nog kort een stukje van route E/F naar de bootjes om daar even te relaxen en te genieten van het mooie uitzicht. We besluiten ook om nog even een hapje te eten voordat we terug rijden naar Sinac. Je hebt op drie verschillende plekken in het park een mogelijkheid om wat te eten.

Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving
Dalmatie Kroatie plitvice
Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving
Dalmatie Kroatie plitvice
Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving
Dalmatie Kroatie plitvice
Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving
Dalmatie Kroatie plitvice

Een paar facts over de Plitvice Meren

1. Het Plitvice Nationale Park bestaat uit 16 verschillende meren.
2. In en om het park vliegen zo’n 120 verschillende vogels.
3. Je vindt er naast vogels ook ander wildlife: beren, wolven, herten, wildcat en lynxen.
4. Zwemmen is ten strengste verboden in de meren.
5. De grootste waterval is 20 meter hoog (Milandovacki Slapovi).

Update mei 2019: Ga je komende tijd naar de Plitvice Meren, ik heb gelezen dat je inmiddels tickets online moet bestellen (minstens 2 dagen van te voren). Er zijn een beperkt aantal tickets beschikbaar, dus zeker in het hoogseizoen is reserveren aan te raden. 

Meer informatie over de Plitvice Meren vind je hier 

De watervallen van Rastoke (Slunj)

Een knus dorpje net iets voorbij de Plitvice meren op weg naar Zagreb, is Rastoke. Er komen midden in het dorp twee verschillende rivieren bij elkaar wat er voor zorgt dat er diverse watervallen te zien zijn. Een leuke plek voor een tussenstop op de weg naar Zagreb. Je ziet dat het dorp zich aangepast heeft op het water. En je bent even terug in de tijd, want het dorp is grotendeels nog gebleven zoals het was. In de buurt van de watervallen vind je een aantal restaurants waar je kunt lunchen. Je bent vrij om in het dorp rond te lopen, maar wanneer je dicht bij de watervallen wilt komen, dien je een klein bedrag neer te leggen. Hierdoor leer je meer over de geschiedenis van Rastoke en de watervallen.

Dalmatie Kroatie Rastoke
Dalmatie Kroatie Rastoke
Kroatië - Dalmatie // De meren van het Plitvice National Park en omgeving

Overnachten in Dalmatie – Plitvice National Park

Zelf verbleven we in Sinac, een klein dorpje waar niet veel te beleven valt. Mijn hardlooprondje bestond bijvoorbeeld uit keren op dezelfde weg. Toch krijg je hier een indruk van het lokale Dalmatië, een streek waar genoeg is gebeurd niet lang geleden. Het leuke aan overnachten in Sinac vond ik dat je je even tussen de locals bevond, want de verzorgen van de schapen ging gewoon over de straat voor het huisje langs. Het is vanaf hier ongeveer 50 kilometer rijden naar de Plitvice Meren, op zich prima te doen voor een dagtrip. Er zijn ook genoeg hotels bij de Plitvice meren waar je prima kunt overnachten. 

Video Plitvice National Park

Meer lezen over Kroatië of Slovenie?
Welke highlights je niet mag missen in Kroatië en Slovenië?
– 12 uur in Zagreb
– Cityguide van Zagreb met alle bezienswaardigheden en hotspots
– 11 opvallende dingen in Kroatië en Slovenië
Wat je allemaal kunt doen in Istrië
– 6 Redenen om Ljubljana te bezoeken
– Lake Bled bezoeken in Slovenië

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

4 comments

  1. Waanzinnig mooi zeg! De Plitvice meren staan hoog op mijn bucketlist. Ik zou er in mei heen gegaan zijn toen plannen anders werden en hoop er nu toch volgend jaar heen te gaan. Maar ook wel bijzonder om ook andere plekken in de regio te bezoeken. Ik kan me goed voorstellen dat wat je ziet in Otocac indrukwekkend is.

    1. Het is inderdaad echt prachtig! Zo mooi om al die watervallen te zien. Hopelijk kun je volgend jaar die kant op! Een dagje Plitvice meren is wel genoeg. Maar om de regio en het land verkennen kost natuurlijk iets meer tijd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *