Socials

Les Vallée des Belleville- actief in de zomer

Les Vallée des Belleville

Les Vallée des Belleville- actief in de zomer

De Franse Alpen, een prachtig indrukwekkend berggebied. Een gebied dat vooral bekend staat als wintersportgebied. Ik verkende de Franse Alpen, de regio Les Vallée des Belleville specifiek, in de zomermaanden en ontdekte dat een bezoek echt de moeite waard is. Benieuwd wat je in Les Vallée des Belleville kunt doen in de zomermaanden?

Waar ligt Les Vallée des Belleville?

Les Vallée des Belleville ligt in de Franse Alpen. Het gebied staat vooral in de winter bekend als wintersportgebied. Plekken als Les Menuires, Saint-Martin-de-Belleville en Val Thorens zijn de populaire trekpleisters waarbij het aantal inwoners in deze periode ruim verdubbeld wordt. De vallei ligt op een hoogte van 1200 meter met daar rondom heen bergen die tot 3200 meter gaan. Hoewel het vooral in de winter populair is, is het gebied ook in de zomermaanden een aanrader. Prachtige wandel- en fietsroutes gaan er door het gebied en daarnaast zijn er nog diverse andere activiteiten die je kunt ondernemen.  

Les Vallée des Belleville

Hoe kom je bij Les Vallée des Belleville

Je kunt Les Vallée des Belleville het makkelijkst bereiken per auto. Vanuit Utrecht rijd je in bijna 1100 kilometer naar Les Menuires. Je hebt het voordeel om iets makkelijker naar bezienswaardigheden of dorpen te rijden.

Een andere en misschien meer comfortabele manier om in Les Vallée des Belleville te komen is per trein. Je kunt de Thalys nemen naar Parijs en vanuit daar de TGV naar Annecy. De trein stopt in Moutiers, het dichtstbijzijnde station in de regio. In Les Vallée des Belleville rijden shuttlebussen tussen de plaatsen. Deze rijden meerdere keren per dag. 

Les Vallée des Belleville

De mooiste wandelingen in Les Vallée des Belleville

In Les Vallée des Belleville kun je prachtige wandelingen maken, voor ieder niveau zijn er genoeg opties. Hieronder enkele tips voor routes die je kunt lopen en een uitgebreide routebeschrijving van de wandeling die wij maakten.

Les Vallée des Belleville

Enkele tips voor wandelingen in Les Vallée des Belleville

 • Lac du Lou; trail 12, 2 uur en 15 minuten | trail 13 (incl Chez Pépé Nicolas), 3 uur
 • Torrent et Lac de la Rosière; makkelijke wandeling rond het meer
 • Lac et Réserve Naturelle de Tueda; makkelijke wandeling rond het meer
 • Circuit des Lacs; trail 19, 1 uur en 30 minuten
 • Circuit des lacs des Menuires; trail 8, 3 uur en 30 minuten
 • Boucles des lacs des Menuires; trail 9, 5 uur en 30 minuten
 • Pointe de la Masse; trail 17, 4 uur
 • Tougnete; trail 46, 1 uur en 30 minuten

Les Vallée des Belleville

Refuge de Gittamelon

Refuge de Gittamelon ligt in een zij vallei van Les Vallée des Belleville, de Vallée des Encombres. Je kunt de refuge via deze vallei bereiken of kiezen voor de alternatieve route. Voor ons stond de alternatieve route op het programma aangezien het een warme dag werd en deze schaduw bood tijdens het klimmen. We lopen door de bossen via trail 50 omhoog de Pointe de la Fenêtre op. Helemaal beklimmen doen we niet, eenmaal bij de kruising (waar de huisjes staan), volgen we het pad naar Refuge de Gittamelon. Vanaf hier begint het dalen via kleine slingerpaadjes. Op dit deel van de route is amper schaduw, een pet is geen overbodige luxe. Voor de lunch stoppen we bij de Refuge, een heerlijke plek in het dal. Op de weg terug kunnen we kiezen voor twee routes, de autoroute of de slingerweg door de vallei en bossen. We gaan voor de laatste.

 • Kilometers: 10 km
 • Zwaarte: gemiddeld
 • Hoogtemeters: 540 m
 • Trail: 50 tot de huisjes en vanaf daar de bordjes naar Gittamelon volgen. Terug naar de parkeerplaats kun je trail 28 volgen of de autoweg

Fietsen in Les Vallée des Belleville

In de zomermaanden kun je in Les Vallée des Belleville gebruik maken van diverse fietsroutes. Je kunt een route kiezen voor je eigen niveau. Dit kan zijn een uitdagende mountainbikeroute door de bergen of een simpele route over de verharde wegen. 


Les Vallée des Belleville

Piste Cyclable d’Altitude naar Tougnète

De Piste Cyclable d’altitude is een nieuwe fietsroute voor beginners die wel willen klimmen, maar niet op een moeilijk parcours. Er ligt namelijk een verhard fietspad naar de berg Tougnète waardoor je niet op de technische aspecten van het mountainbiken hoeft te letten. Met de elektrische mountainbike klommen we omhoog. Eenmaal boven konden we de Les Vallée des Belleville zien en in de verte de besneeuwde toppen van de Mont Blanc. Naar beneden ging natuurlijk een stukje sneller, met snelheden van bijna 25-30 km per uur (remmen wel ingedrukt), waren we in no time beneden. 

Ongeveer 15 km

Zwaarte: gemiddeld (elektrische fiets aan te raden, anders zwaar)

Hoogtestijging: 700 meter

Een fiets huren in Les Menuires om deze route te fietsen kan bij Bike Academy.

Les Vallée des Belleville

Dorpen om te bezoeken 

Er zijn drie populaire dorpen in de vallei die vaak als uitvalsbasis worden genomen tijdens een reis. Les Menuires, Val Thorens en Saint Martin des Belleville zijn de grootste plekken en vanuit hier kun je in de winter het makkelijkst bij de pistes komen. In de zomer zijn dit goede dorpen om de dezelfde natuur in te gaan, maar dan om te fietsen of te wandelen. 

Saint-Martin-de-Belleville

Op een hoogte van 1450 meter ligt het barokke en historische stadje Saint-Martin-de-Belleville. Met kleine, smalle straatjes, gezellige restaurants en een museum dat meer over de regio vertelt, is het een gezellig stadje om te verblijven. 

Les Menuires

In het midden van de vallei ligt Les Menuires op 1850 meter. Omringd door bergtoppen is dit een van de populairste plekken in de winter voor een skivakantie. In de zomer kunt je vanuit Les Menuires de omgeving verkennen per fiets of wandelend. Daarnaast kun je met de skilift naar een hoogte van 2800 en kun je bijna de hele vallei overzien vanaf daar. 

Val Thorens

Aan het einde van La Vallée des Belleville ligt Val Thorens, het hoogste plekje in de vallei op ongeveer 2300 meter. Vanaf hier kun heb je prachtige vergezichten op de omgeving en kun je met een skilift naar 3200 meter vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt over de regio. 

Les Vallée des Belleville

Andere toffe activiteiten om te doen in Les Vallées de Belleville

In de zomermaanden zijn er genoeg activiteiten om te doen in het gebied. Denk aan actieve activiteiten als gletsjers beklimmen, een museum bezoeken of juist de bergen in met het gemak van een skilift.

Met de skilift naar Pointe la Masse

Een van de hoogste punten die je kunt bereiken in het gebied is Pointe de la Masse, een bergtop ten oosten van Les Menuires. Met 2800 meter hoogte kun je vanaf hier de regio overzien. Eenmaal boven op de berg heb je een 360 graden uitzicht. In de verte zie je de contouren van de Mont Blanc, de hoogste berg van Frankrijk. Er bevindt zich een restaurant op de top waar je kunt eten en drinken. Vanaf hier kun je ook de wandeling Three Lakes Circuit maken, een route van ongeveer 3 uur en 30 minuten.

Le Musée de Saint Martin

In het dorpje Saint-Martin-de-Belleville vind je het museum dat je meer vertelt over de regio en het ontstaan er van. Een uitgebreide tentoonstelling laat drie verschillende periodes zien. In de vroege jaren waarin landbouw de grootste bron van inkomsten was, de tussenperiode en de jaren waarin de regio de wintersport ontdekt.
A: 2 passage Marie-Gros Saint-Martin-de-Belleville
O: Zondag t/m vrijdag

Les Vallée des Belleville

Gletsjer hike

Gedurende de zomermaanden is het mogelijk om de Chavière gletsjer te beklimmen. Met een gids beklim je de verschillende ‘cols’ van de gletsjer. Deze wandeling is geschikt voor ieder niveau wandelaar. Je krijgt ‘crampons’ aangemeten en met een helm, een pikhouweel en een touw ga je op pad.
NB: vanwege de warme dagen ging onze wandeling helaas niet door

De leukste plek om te overnachten in Les Vallée des Belleville

Als er een hotel is dat het lijstje van mijn favorieten is ingeslopen dan is het wel hotel Lodji. Direct bij binnenkomst voelde het goed. De spullen werden op een karretje gezet omdat onze kamers nog niet helemaal klaar waren. Na het inchecken werden ze met het karretje bezorgd bij de kamer. Mijn kamer, inclusief balkon, had uitzicht over de bergen. Beneden was er een terras en nog een etage lager een zwembad en hottub. Het ontbijt was heerlijk met allemaal verse producten en veel fruit. De scrambled eggs werden vers voor je bereid. Lodji is zo’n hotel waar je je thuis voelt. 

Leuke restaurants in het gebied

Chez Pépé Nicolas – Les Menuires

Als ik een restaurant kan aanraden, dan is het wel Chez Pépé Nicolas. Het familiebedrijf staat bekend om hun lokale producten. Alles wat ze bereiden en serveren komt vanuit hun eigen tuin. Zelfs de vis (forel), komt uit hun eigen vijver. Hoe puur wil je het eten hebben? Op de menukaart een diversiteit aan gerechten en voor de mensen met intoleranties hebben ze er tekens bij staan. Tel daar nog eens het fantastische uitzicht over de vallei bij op en je weet waar je wilt lunchen of dineren.

Brasserie des Belleville -Les Menuires

Aan het centrale plein van les Menuires vind je Brasserie des Belleville. Een populaire plek blijkt op de avond dat we er uit eten gaan. Het terras zit vol en er staat een kleine rij die gelukkig snel doorloopt. Op de menukaart een grote variatie aan gerechten. Een gezellige plek om de dag af te sluiten.

Les Vallée des Belleville

Refuge de Gittamelon

Op een fijne locatie, midden in de bergen, vind je deze berghut. Een geschikte plek voor een lunchpauze tijdens het wandelen of fietsen. Op de kaart vele verse salades en eiergerechten. Alles vers uit eigen tuin!

Au Tore – Saint-Martin-de-Belleville

Bij ons hotel (Lodji) is dit fijne restaurant te vinden. Een goede menukaart, vele verse producten en ondertussen genieten van het uitzicht op de bergen, een ideale ambiance voor een gezellig diner. Daarnaast vele Belgische (de eigenaren zijn Belgisch) speciaalbieren op de kaart.

Les Vallée des Belleville

Hoeveel dagen heb je nodig om het gebied te verkennen?

Wil je diverse wandelingen maken en andere outdooractiviteiten ondernemen? Dan kun je gerust een hele week in het gebied verblijven in de zomer. Je krijgt dan een goede indruk van de dorpen en de vele mogelijkheden tot activiteiten. 

Beste periode om Les Vallée des Belleville te bezoeken?

Les Vallée des Belleville kun je het hele jaar bezoeken, zij het om verschillende redenen. In de wintermaanden is het een wintersport walhalla en in de zomer kunnen outdoorliefhebbers hun hart ophalen. Daarmee is Les Vallée des Belleville een veelzijdige bestemming die je eigenlijk in de winter en zomer een keer moet bezoeken.

Meer lezen over Frankrijk

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on