Socials

Malerweg – etappe 1

Malerweg etappe 1

Malerweg – etappe 1

Een van de mooiste lange afstandswandelingen in Duitsland is de Malerweg. Een route van ongeveer 120 kilometer slingert langs de Elbe in het oosten van Duitsland. Benieuwd naar mijn ervaringen van etappe 1 van de Malerweg? Lees dan mijn tips voor deze etappe.

De Malerweg in Nationaal Park Sächsische Schweiz

De meerdaagse wandeling de Malerweg vind je in de Saksische Schweiz, de regio tussen Dresden en Tsjechië in. Deze regio wordt ook wel de deelstaat Saksen genoemd. Kronkelend langs de Elbe bevinden zich acht etappes van tussen de 11-18 kilometer. De Malerweg is bochtige route, met steile stukken, trappen, ladders, slaperige dorpen.  Onderweg wandel je langs de hoogtepunten van de regio. Het is een route die cultuur, natuur en geschiedenis bij elkaar brengt. 

Over de Malerweg

De Malerweg wordt ook wel de schildersweg genoemd, vele schilders kwamen naar deze regio om de vergezichten vast te leggen. De romantiek voor de kunstenaars. In de eerste helft van de 18e eeuw kwamen vele kunstenaars, waaronder Johan Alexander Thiele, Bernardo Belotto, Adrian Zingg en Anton Graff naar deze regio. De naam van dit gebied is vermoedelijk te danken aan de laatste twee, die ook het Tsjechische gedeelte de naam Boheems Zwitserland gaven.

De aanleg van een spoorlijn zorgde voor vergetelheid van de route die de schilders aflegden. In 2006 besloot men een route aan te leggen langs al deze punten die door schilders al meerdere malen vastgelegd werden. 

Malerweg etappe 1

De etappe 1 Malerweg

We starten in het centrum van Pirna. Vanaf hier pakken we de bus  G/L naar het startpunt van de Malerweg bij de Liebethaler Grund. Het is de laatste halte van deze bus en het begin van de beroemde Malerweg. Een etappe van 11,5 kilometer staat er op het programma. 

Vanaf Liebethaler Grund volgen we de rivier de Wesenitz tot je bij het dorpje Mühlsdorf uitkomen. Onderweg wandelen we langs het Richard Wagner Memorial dat in 1933 is gemaakt. Hij schijnt hier zelf ook een aantal keren te zijn geweest. Het eerste stuk is vrij vlak, pas na Mühlsdorf beginnen we met stijgen. 

Het landschap wisselt zich af tussen vergezichten met groene weilanden, bos en valleien. Na Mühlsdorf via de weilanden naar het bos. We maken een redelijke afdaling om de Wesenitz over te steken. Via een klein stukje weg wandelen we weer langs de weilanden. Prachtig groen met af en toe wat bomen.

In Lohmen moet ik naar de wc, we zoeken een hotel waar ik gebruik mag maken van de toilet. We pakken daarna de route weer op met een stuk door het bos en dalen we langzaam af om via de kloof waar normaal gesproken water doorheen loopt, door te lopen naar Stadt Wehlen. Onderweg komen we nog langs een Gasthaus dat helaas in het voorjaar nog gesloten is. Vanuit de kloof wandelen we Stadt Wehlen binnen. Hier volgt nog een laatste beklimming naar een ruïne om vervolgens in het dorp aan te komen. Tijd om de eerste stempel te halen bij de tourist office. Vanaf Stadt Wehlen nemen we de pont om aan de overkant van de Elbe de trein terug te nemen naar Pirna.

Facts eerste etappe Malerweg

 • Pirna Liebethal naar Stadt Wehlen
 • 11,5 kilometer
 • 3.30 uur
 • Hoogte stijging: 110 meter
 • Moeilijkheidsgraad: 1-2
 • Bus Liebethal: G/L
 • Stad Wehlen – Pirna: Pont en trein

Horeca bij de eerste etappe

Wij liepen de Malerweg in april en stuitten onderweg nog op dichte horecagelegenheden. Ik denk dat in de zomermaanden de horecagelegenheden meer open zijn. In de eerste twee dorpen op de route zijn weinig tot geen mogelijkheden om iets te eten of te drinken te halen. In Lohmen vind je nog een bakker als je iets van de route afgaat. Pas wanneer je door Uttewalde loopt kom je langs een Gasthaus waar je kunt pauzeren en iets te eten of te drinken halen. Aan het einde van de route in Stadt Wehlen heb je veel mogelijkheden om je voorraden aan te vullen.

Overnachten Malerweg

Wij kozen ervoor om de Malerweg te lopen vanuit twee grote plekken in de regio: Pirna en Bad Schandau. We liepen dus niet met onze bagage op de rug hoewel er ook genoeg zijn die dat wel doen. Vanuit Pirna liepen we etappe 1, 2, 7 en 8. Ons hotel bevond zich hartje centrum en daardoor konden we makkelijk het openbaar vervoer pakken naar de startplekken.

Wil je na de eerste etappe overnachten in Stadt Wehlen? Dan zijn dit je opties:

Vervoer etappe 1 Malerweg

De makkelijkste manier om bij het startpunt te komen is per bus. Deze vertrekt onder andere bij het station van Pirna. Lijn G/L is de beste optie om te nemen. Overnacht je net als ons in Pirna? Dan kun je vanaf Stadt Wehlen de pont pakken en daarna de trein. Vanuit het hotel kun je een vervoerkaart regelen waarmee je gebruik kunt maken van alle opties rondom de Malerweg.

Hoogtepunten eerste etappe 

 • Uttewalder Felsentor
 • Daubemühle
 • Richard Wagner Memorial

Handige tips voor het wandelen van Malerweg

 • Zorg dat je cash bij je hebt, niet alleen handig voor de wc, ook betalen ze in Duitsland veel nog met cash
 • Draag laagjes, het weer kan verschillen en veranderen. Onze weersvoorspelling zou rond de 18 graden zijn, het was echter vaak tussen de 10 en 15 graden vaak
 • Neem eten en drinken mee, er zijn niet altijd mogelijkheden onderweg
 • Verzamel stempels in het boekje van de Malerweg/ Wandeln. Aan het einde krijg je een oorkonde wanneer je alle etappes voltooid hebt
 • Beste periode: Voor- en najaar. In de zomer is het bij de toeristische highlights onderweg druk en kan het warm zijn om te klimmen. 

Hiking essentials 

 • Donsjas en regenjas – je loopt in de bergen waardoor het weer relatief snel kan omslaan en waardoor het op hoogtes best fris kan zijn. Mijn tip voor een donsjas – Fjällräven Expedition X-Lätt Jacket die je klein kunt opvouwen op momenten dat het warm is.
 • Wandelbroek – dat kan een hardlooplegging zijn of een echte wandelbroek. Zelf droeg ik tijdens een paar etappes een Fjallraven Trousers.
 • Goede schoenen en sokken – ga je wandelen, dan raden mensen al snel echte hoge wandelschoenen aan. Zelf koos ik ervoor om op trailschoenen te lopen van La Sportiva. Niet waterdicht, maar omdat je meerdere dagen achter elkaar loopt, drogen ze beter. Qua sokken kies ik ervoor om sokken van merino wol te dragen, deze zitten goed en stinken minder snel.
 • Qua bovenkleding kan ik je laagjes aanbevelen. Wanneer je bergop moet is het fijn om af en toe even wat uit te trekken en daarna weer aan te doen. Mijn favoriete shirt is het merino wollen shirt van Patagonia met lange mouwen. Ook op warme dagen is het fijn om bescherming te hebben voor de zon. Daarover draag ik graag een fleece.
 • Een dagrugzak kan niet ontbreken tijdens de wandeling. Mijn favoriete merk is Osprey, zij hebben een goede draagkwaliteit die past bij mijn lichaam. Meestal neem ik de Osprey Sirrus 24 mee en soms de Osprey Tempest 30.
 • Een goede waterfles is handig om mee te nemen tijdens het wandelen. Zelf heb ik de 1l variant van Camelbak, voor sommige tripjes redelijk groot, maar om te wandelen perfect.
 • Op warme dagen kan een pet uitkomst bieden

-> Wil je meer inspiratie op doen voor mooie wandelingen? Check dan het boek: Wanderlust – hierin wordt de Malerweg beschreven als een van de mooiste wandelingen in Europa.

Meer lezen over Duitsland?

Disclaimer: Mijn trip is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme en Tourismusverband Sächsische Schweiz. Ik deel niets anders dan mijn persoonlijke mening.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on