Drie natuurgebieden om te wandelen in Noorwegen

3x Natuur in Noorwegen

Met veel plezier denk ik terug aan de 2,5 week die ik destijds doorbracht in Noorwegen. Rijdend over de wegen van Noorwegen en na iedere 50 meter een ander uitzicht. Enorme bergen, watervallen, blauwe meren en dat allemaal gewoon langs de kant van de weg. De natuur op zijn mooist. Ik mis de rust die ik er destijds vond. Ondanks een verhuis stress, kwam ik in de natuur helemaal tot rust. Genoot ik van de prachtige wandelingen en gewoon het feit dat er weinig ‘anders’ te doen was in vergelijking met een stad. Welke natuurgebieden je niet mag overslaan? Ik geef je drie voorbeeld van prachtige natuurgebieden die ik destijds heb bezocht en waar je fijne wandelingen kunt maken. 

Jotunheimen

Een huisje in de ‘middle of nowhere’. Ik word nog blij als ik hier aan denk. In Randsverk huurden we een kleine cottage midden in de natuur. We hadden de auto niets eens nodig om al een paar wandelingen te maken. Op de dag dat we aankwamen regende het een beetje, maar zelfs dan nodigt de natuur gewoon uit om een wandeling te maken. Wij maakten vanuit de cottage diverse wandelingen rondom het huisje. Zo wandelden we naar een groot meer nabij Randsverk: Tesse. Een vrij pittige klim af en toe waarbij schapen met hun belletjes je vergezellen tijdens de wandeling.

3x Natuur in Noorwegen

Het echte werk kom je tegen wanneer je de Ornkampen wilt beklimmen. Deze reus steekt 1162 m boven de omgeving uit. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht over Heidalsmuen, Rondane en Jotunheimen. Het was vrij warm die ochtend, dus de top hebben we niet helemaal gehaald.

3x Natuur in Noorwegen

Een andere plek waar je diverse wandelingen kunt ondernemen is rondom de Ridderspranget. Wij maakten een aantal wandelingen variërend in kilometers. De Ridderspranget ligt ongeveer vijf kilometer van Randsverk, dus hiervoor heb je wel een auto nodig. De Sjoa rivier met ijskoud gletsjer water dendert hier door de natuur.

3x Natuur in Noorwegen 3x Natuur in Noorwegen 3x Natuur in Noorwegen

Dit zijn slechts een paar opties in de omgeving. Een dagje Lom is een aanrader, vanwege de mooie staafkerk, maar ook verder in Jotunheimen, Dovrefjell, Rondane National Park zijn nog genoeg wandelingen te maken. Kleine tip als in Randsverk overnacht, zorg dat je genoeg boodschappen meeneemt. Lom is de dichtstbijzijnde grote plaats en dat ligt op 30 kilometer.

3x Natuur in Noorwegen

Myrkdalen

Waar we in Jotunheimen een week waren, waren we slechts een tweetal nachten in Myrkdalen. In de winter is dit een enorm populair skigebied. In de zomer was het destijds tijd om voor te bereiden op het drukke seizoen. Rondom ons huisje waren ze druk bezig met verbouwen en we denken ook dat we daardoor een upgrade kregen qua huisjes. Dit huisje is een van de mooiste waar ik ooit in heb geslapen, nou ja, niet zo zeer het huisje, wel het uitzicht. Ik keek vanaf mijn bed naar een waterval op een enorme berg. Genieten. Veel wandelingen hebben we niet gemaakt, omdat ons bezoek in het teken stond van een dagje Bergen.

3x Natuur in Noorwegen 3x Natuur in Noorwegen

Lysefjord

Nog zo’n parel qua natuur. Net even buiten Stavanger vind je prachtige bergen die de moeite waard zijn om te beklimmen. De Preekstoel is de bekendste, maar ook de Kjeragbolten is enorm fotogeniek. Wij beklommen alleen de Preekstoel. Een beklimming met een achterliggende gedachte. Die ochtend was het fantastisch weer om de beklimming te starten. Het was echt een wandeling waarbij je echt een doel hebt, de top van de Preekstoel. Het uitzicht boven is fenomenaal!

3x Natuur in Noorwegen 3x Natuur in Noorwegen

Overigens is dit maar een hele kleine selectie. Er is zoveel moois te zien. Zelfs vanuit de auto valt er genoeg te ontdekken.

3x Mooie natuurgebieden in Noorwegen

Meer lezen over Scandinavië?
Greasy Spoon Stockholm
Hotspot Guide Stockholm
Rondreis Zweden en Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
City Guide stedentrip Stockholm
Odense Denemarken
Romo Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint
Rondreis Zuid Denemarken
Accommodaties Zuid Denemarken

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

  1. Noorwegen lijkt me prachtig! Het onbestendig weer heeft me tot nu toe tegen gehouden. Maar de natuur lijkt me echt de moeite waard. En wat leuk dat je gelijk vanuit je huisje zulke mooie uitzichten hebt

    1. Snap dat het weer je misschien tegenhoudt. Wij hebben denk ik in 2,5 week 3 regendagen gehad. Zolang je je instelt op geen 2,5 week in de korte broek, valt alles mee 🙂

  2. Wat ontzettend gaaf om zo vanuit een cottage de natuur te verkennen. Bergen, fjorden, watervallen. Je hebt het er allemaal volgensmij!

  3. Prachtig!

    Ik heb mooie herinneringen aan mijn reis door het noorden van Noorwegen. Het was in de winter en erg donker, maar je krijgt er een hoop andere dingen voor terug.

    1. Klopt helemaal, na al die jaren onthoud je sowieso de mooie dingen. Regen etc ben je snel weer vergeten! Het noorden van Noorwegen wil ik ook wel eens verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *